Niigataïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralNiigataïta

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula química{CaSr}{Al₃}(Si₂O₇)(SiO₄)O(OH)
Epònimprefectura de Niigata Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusPlatja de Miyabana, Ohmi, Ciutat d'Itoigawa, Prefectura de Niigata, Chubu, Honshū, Japó
Classificació
Categoriasilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.BG.05
Nickel-Strunz 9a ed.9.BG.05a Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VIII/C.23 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 8,89Å; b = 5,588Å; c = 10,21Å; β = 115,12°
Grup puntual2/m - prismàtica
Colorgris clar a verd groguenc
Exfoliacióperfecta en {001}
Tenacitatfràgil
Duresa5 a 5,5
Lluïssorvítria
Color de la ratllablanc
Diafanitattranslúcida
Densitat3,63 g/cm³ (calculada)
Fluorescènciano en té
Impureses comunesFe
Més informació
Estatus IMAmineral reanomenat (Rn) i aprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2001-055
SímbolNii Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La niigataïta és un mineral de la classe dels silicats, que pertany al grup de la clinozoïsita. Rep el nom de la prefectura de Niigata, al Japó, on es troba la seva localitat tipus. L'anys 2006 va ser reanomenada com Clinozoisita-(Sr) pel "Subcomité de l'epidota de la CNMMN", però el seu nom va ser revertit a l'actual el 2015.

Característiques[modifica]

La niigataïta és un silicat de fórmula química {CaSr}{Al₃}(Si₂O₇)(SiO₄)O(OH). Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2001. Cristal·litza en el sistema monoclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 5 i 5,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la niigataïta pertany a «09.B - Estructures de sorosilicats amb grups barrejats de SiO₄ i Si₂O₇; cations en coordinació octaèdrica [6] i major coordinació» juntament amb els següents minerals: al·lanita-(Ce), al·lanita-(La), al·lanita-(Y), clinozoisita, dissakisita-(Ce), dol·laseïta-(Ce), epidota, epidota-(Pb), khristovita-(Ce), mukhinita, piemontita, piemontita-(Sr), manganiandrosita-(La), tawmawita, manganipiemontita-(Sr), ferrial·lanita-(Ce), clinozoisita-(Sr), manganiandrosita-(Ce), dissakisita-(La), vanadoandrosita-(Ce), uedaïta-(Ce), epidota-(Sr), al·lanita-(Nd), ferrial·lanita-(La), åskagenita-(Nd), zoisita, macfal·lita, sursassita, julgoldita-(Fe2+), okhotskita, pumpel·lyïta-(Fe2+), pumpel·lyïta-(Fe3+), pumpel·lyïta-(Mg), pumpel·lyïta-(Mn2+), shuiskita, julgoldita-(Fe3+), pumpel·lyïta-(Al), poppiïta, julgoldita-(Mg), ganomalita, rustumita, vesuvianita, wiluïta, manganovesuvianita, fluorvesuvianita, vyuntspakhkita-(Y), del·laïta, gatelita-(Ce) i västmanlandita-(Ce).

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la platja de Miyabana, a la ciutat d'Itoigawa, dins la prefectura de Niigata (Chubu, Japó). També ha estat descrita al districte de Wakasa, a Tottori, també al Japó. Aquests dos indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Niigataite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 9 desembre 2019].