Obesitat mòrbida

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaObesitat mòrbida
modifica
Tipusobesitat Modifica el valor a Wikidata
Especialitatnutrició Modifica el valor a Wikidata
Patogènia
Associació genèticaFTO, PRKCH (en) Tradueix, LEPR (en) Tradueix, PACS1 (en) Tradueix, RMST (en) Tradueix, CCDC77 (en) Tradueix, SLC8A1 (en) Tradueix, SCNN1A (en) Tradueix, NINJ1 (en) Tradueix, TCF4 (en) Tradueix, RGS6, SDCCAG8 (en) Tradueix, ITPR3 (en) Tradueix, FBN2 (en) Tradueix, RARB (en) Tradueix i MLN (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-9278.01 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
MeSHD009767 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0028756 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:11981 Modifica el valor a Wikidata

L'obesitat mòrbida és un tipus d'obesitat que es dona quan el pes corporal d'un individu supera el 24% de la massa corporal considerada 'normal'. Es considera obesitat mòrbida un valor igual o major a 40 en l'índex de massa corporal, classificada per l'OMS com a obesitat grau III.[1] El Dr. J. Howard Payne va introduir el terme el 1963 a la revista American Journal of Surgery, en l'article Observacions metabòliques en pacients amb derivacions jejunocòliques.[2] És una patologia crònica, incurable, tot i que controlable, i amb tendència epidèmica als països industrialitzats.[3]

Trastorns associats[modifica]

Aquesta condició produeix o empitjora nombrosos trastorns en l'organisme: diabetis mellitus, hipertensió arterial, malalties cardíaques, accident vascular cerebral, alguns càncers, depressió, artrosi, etc.

Les persones afectades per obesitat també poden desenvolupar lentament hipoxèmia i apnea del son. El fet que disminuïsca la quantitat d'oxigen en la sang i es presenten problemes relacionats a l'apnea del son poden produir somnolència en la persona durant el dia. Quan aquests trastorns no reben un tractament mèdic (i ja en casos extrems), es pot patir una insuficiència cardíaca dreta, duent a l'afectat fins a la mort.

Etiologia[modifica]

Les mateixes que l'obesitat no mòrbida.

Tractament[modifica]

No farmacològic[modifica]

Habitualment aquest trastorn es tracta amb la restricció de calories i un programa d'exercicis. Per al pacient aquest tractament és molt difícil, pel que sempre es necessita tot el suport de la seua família.

Cal esmentar que una pèrdua saludable de pes no hauria de superar els 0,5 kg per setmana, a causa de la restricció en hidrats de carboni, que podria provocar hipoglicèmia.

Farmacològic[modifica]

És el tractament que caldrà prescriure en cas de no resposta al tractament no farmacològic, o per a disminuir el pes abans de la cirurgia.

Quirúrgic[modifica]

L'anomenada cirurgia bariàtrica.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Obesitat mòrbida