Ous al plat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarOus al plat
Característiques
País d'origenFrança Modifica el valor a Wikidata
Gastronomiadieta mediterrània
Detalls
Tipusaliment i plat d'ou Modifica el valor a Wikidata
Formaplat de terrissa individual
Mètode de preparacióal forn
Temperatura per servircalent
Ingredients principalsous
Variacions

Ous al plat, ous escumats, ous bullits sense closca o ous en flor és una preparació culinària, consistent en uns ous cuits al forn dins d'un plat ad hoc, sovint de terrissa que s'utilitza per a servir el plat tal com surt del forn. Se serveix calent, quan els rovells estan a punt, la dificultat del plat és trobar el punt de cocció perfecte.[1] És un plat de base tradicional que permet una gran creativitat en les variacions.

Es trenquen dos ous per persona, sense violència–[2] en un plat untat de mantega, amanit amb sal i pebre i un raig d'oli als rovells. Després de posar-los un moment a la planxa perquè comenci a quallar la clara, es posen al forn, vetllant que la clara qualli i els rovells restin tendres.[3][4] Abans d'enfornar-los, s'hi poden afegir salsitxes fregides, xoriço,[5] foie-gras,[6] botifarra, pernil, tomates i altres verdures bullides o cobrir-les d'una salsa beixamel amb formatge. També es pot fer damunt un llit de pa torrat o de patata.[7]

Era un dels plats preferits del papa Lleó XIII.[8] Segons Josep Pla «Hem de fer una referència als ous ferrats o ous al plat, que, en aquesta península, són molt corrents. En el nostre país aquest plat d'ous no ha estat mai res de l'altre món; en altres llocs de la Península –a Madrid, per exemple– saben fregir la clara d'ou d'una manera més satisfactòria.»[9]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ous al plat
  1. Miralpeix, Assumpta. «Ous al plat casolans». A: Aprendre de cuinar. Penguin Random House Grup. ISBN 9788415961192. 
  2. ACN «El fiscal va insistir a Coma en si «trencar els ous» requeria «l'ús de la violència»». Diari de Girona, 18-01-2017.
  3. «Ous al plat». A: Corpus de la Cuina Catalana. Barcelona: Institut Català de la Cuina, 2006, p. 296-297. ISBN 978-84-664-0772-4. 
  4. «ous al plat». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  5. «ous al plat amb xoriço». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  6. «ous al plat amb encenalls de foie-gras». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  7. AA.VV. «Ous al plat amb llit de patates». A: Què fem per dinar?. Salt: Col·legi Pompeu Fabra de Salt, abril 2014, p. 22. 
  8. Vázquez Montalbán, Manuel; Gumí i Cardona, Jordi. L'art del menjar a Catalunya : crònica de la resistència dels senyals d'identitat gastronòmica catalana. 1. ed. Barcelona: Edicions 62, 1977, p. 134. ISBN 9788429713367. 
  9. Pla, Josep. Obra completa: El que hem menjat. Barcelona: Destino, 1972, p. 205. 

Enllaços externs[modifica]