Pabellón criollo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarPabellón criollo
Característiques
País d'origenVeneçuela Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipusplat d'arròs i plat de menjar Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalstajada, Ropa vieja, arròs blanc i fesols negres Modifica el valor a Wikidata
Mongetes negres amb quello ratllat, carn triturada, rodanxes de plàtan i arròs

El pabellón criollo és un plat tradicional de Veneçuela reconegut com el plat nacional per excel·lència que forma part de la gastronomia veneçolana.[1] El pabellón criollo tradicional està compost per arròs blanc cuit, carn mechada, fesols negres "refregits" (guisades i després sofregits en mantega o oli) i rodanxes de plàtan madur fregit.[1]

La història del pabellón data dels temps de la colònia, probablement del segle xviii, i segons s'explica és bàsicament una reunió de "sobres" de menjars anteriors realitzada pels esclaus de les hisendes: així la carn, l'arròs i els fesols negres generalment dataven d'un dia anterior o dos, sent les rodanxes de plàtan l'única cosa que es preparava al moment.[2]

Se sol fer referència al fet que el plat representa les tres grans cultures veneçolanes: europea (blanc: arròs), indígena (moreno: carn) i africana (negre: fesols negres). No obstant aquesta afirmació és merament poètica i es basa en el color dels productes. L'arròs és oriünd d'Àsia i els fesols de Centreamèrica.

Variacions[modifica]

Existeixen variacions del plat original:

  • Pabellón con baranda: les rodanxes de plàtan són disposades al voltant del plat formant una baranda.
  • Pabellón a caballo: a més dels ingredients anteriorment esmentats, s'afegeix un ou de gallina fregit.
  • Pabellón con arepas: generalment es menja de desdejuni, i consisteix a substituir l'arròs blanc per arepas, es pot acompanyar de formatge blanc ratllat, alvocat amb sal i fins i tot uns ous regirats. També es coneix com a pavelló mañanero.
  • Pabellón vegetariano: existeix una variació del pabellóncrioll per a les persones que no mengen carn, i és que se substitueix la carn desmechada gairebé sempre per albergínies. Una altra variant consisteix a tallar en tires fines la pela d'un plàtan "pintón" (entre verd i madur) prèviament bullit i guisar-les amb el sofregit.[3]
  • En els Llanos és usual afegir formatge blanc dur ratllat al plàtan i els fesols negres, i fer la carn desmechada amb trossos d'animals de caça com cérvol, capibara o llepassa.
  • A l'occident del país i en els Llanos Centrales, a vegades se sol canviar l'arròs per espagueti i s'acompanya amb un ou de gallina fregit. En aquest cas s'anomena pabellón alterado.
  • Pabellón margariteño: a Orient i les regions costaneres s'afegeix sucre als fesols negres i a vegades la carn desmechada se substitueix per peixos o mariscos preparats de la mateixa manera (especialment a l'Illa de Margarita, on se serveix cazón —cria de tauró— desfilat i guisat).
  • A l'estat de Lara, se substitueix la tradicional carn desmechada per carn esfilegada i fregida de bestiar caprí, la qual s'anomena pata e'grillo.
  • Als Andes i part del Zulia s'usen patacons de plàtan verd en comptes de rodanxes de plàtan madur.
  • Al Zulia la carn desmechada també pot ser preparada amb coco.
  • També existeix una variant poc comuna en la qual les rodanxes de plàtan se substitueixen per plàtan madur fornejat o rostit, el qual s'empolvora amb formatge blanc dur rallado. Una altra variant també poc comuna és substituir la carn mechada per carn picada guisada.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 www.venezuelatuya.com. «Venezuela Virtual: Pabellón Criollo». [Consulta: 26 juny 2010].
  2. «Cocina de Venezuela». Arxivat de l'original el 18 d'agost de 2010. [Consulta: 26 juny 2010].
  3. «Carne mechada vegetariana». Recetas Vegetarianas. [Consulta: 20 agost 2019].