Paiza

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Una identificació oficial amb una inscripció: 'Pel poder del cel etern, [això és] una ordre de l'emperador. El que no mostri respecte [al portador] serà culpable d'un delicte.' Conservada al Museu Metropolità d'Art de Nova York.[1]

Paiza o paizi o gerege (en mongol: Пайз; en persa: پایزه paiza, en xinès: 牌子 páizi) va ser una identificació per als funcionaris i enviats mongols que significava certs privilegis i autoritat. Va permetre als nobles i funcionaris exigir béns i serveis a la població civil.

Història[modifica]

Encara que només es requeria a algú amb paiza perquè se'l subministressin muntures i les racions especificades, els que portaven insígnies militars van utilitzar el yam fins i tot sense tenir una paiza. Els funcionaris i nobles de l'Imperi mongol van emetre paizes no oficials i van abusar del poble civil. Per tant, Ogodei (mandat 1229-1241) va prohibir a la noblesa l'emissió de paizas.

Per atreure als comerciants estrangers, el Kagan els van donar paiza que els va eximir dels impostos i els va permetre la utilització d'estacions o yam.[2] No obstant això, Mongke (mandat 1251-1259) va limitar els abusos notoris i va enviar investigadors imperials per supervisar l'activitat dels comerciants que havien estat patrocinats pels mongols. Se'ls va prohibir l'ús de les estacions imperials o el yam i de les paizes. Marco Polo, que va visitar la dinastia Yuan durant el regnat de Kublai (mandat 1260-1294), va deixar una bona descripció de la paiza.[3]

Mahmud Ghazan (mandat) 1295-1304), al kanat Il-kanat, va reformar l'emissió, creant formes establertes i segells graduables, ordenant que totes les identificacions es mantinguessin arxivades en la cort i la cancel·lació de les que tinguessin mes de trenta anys d'antiguitat.[4] Va reformar els nous paizes en dos rangs i va ordenar que portessin els noms dels portadors en elles per evitar que fossin transferides, a més de l'obligació de la seva devolució al final del termini oficial marcat.

Encara que les paizes van ser popularitzades pels mongols, no eren en realitat una innovació seva, -al contrari de l'afirmació comuna-. Similars passaports ja estaven en ús en el nord de la Xina sota la dinastia Liao i la seva utilització va continuar sota els regnes posteriors, com la dinastia Jin i l'imperi tangut. La paiza tenia set rangs diferents.

Referències[modifica]

  1. «[Fitxer:八思巴文鐡牌-Safe Conduct Pass (Paiza) with Inscription in Phakpa Script MET DT7052.jpg Safe Conduct Pass (Paiza) with Inscription in Phakpa Script]» (en anglès). THE MET. [Consulta: 11 juny 2017].
  2. Ata Malik Juvaini, trans. and ed. John Andrew Boyle, David Morgan-Genghis Khan: the history of the world conqueror, p.29
  3. Laurence Bergreen Marco Polo: from Venice to Xanadu, p.341
  4. George Lane-Genghis Khan and Mongol rule, p.34