Mongols

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Distribució actual de les ètnies mongols

Mongols (en mongol: Mongol en mongol Mongγol; mongol cirílic: Монгол Mongol) Els mongols són un grup ètnic que es va originar en el que en l'actualitat és Mongòlia , Rússia i la República Popular de la Xina , principalment en el que avui dia és la regió autònoma de Mongòlia Interior i les repúbliques Buriàtia , Kalmukia , Tuvá i Yakutia de la Federació Russa . L'any 2004 eren uns 8.500.000 i parlen l'idioma mongol .

Aproximadament 2,3 milions d' mongols viuen a Mongòlia , 4 milions a Mongòlia Interior i altres dos milions a les províncies veïnes . Alguns grups ètnics del nord de la Xina i Rússia estan estretament relacionats amb els mongols : els Daur , els bryat , els evenki , els dorbod , els turvanes i els calmucs .Xina (Mongòlia Interior) i Rússia (Tuva, Buriàtia i Calmúquia) amb deu milions de persones. En un sentit general el nom inclou a tots els que parlen mongol, i en sentit ampli els mongols inclouen tots els grups que parlen llengües mongòliques com els calmucs. El seu nom apareix al segle VIII i al segle XIII van fundar el gran Imperi Mongol sota Genguis Khan, en part format per la unió de tribus mongoles i turques.

Les tribus següents són considerades mongoles: Tumed, chahar, ordos, bargut (o barga), altai uriankhai, buriats, dörböd (dörvöd, dörbed), torguud, dariganga, üzemchin (o üzümchin), bayid, khoton, myangad (mingad), zakhchin (zakchin), darkhad, i oirats (o öölds o ölöts). La majoria de la població de Mongòlia són mongols (uns 3,2 milions).[1] A Xina viuen uns 7 milions de mongols.[2] Altres grups mongols són els daur, monguor, dongxiang, bonan, i en part els uigurs (reconeguts com a nacionalitat separada). A Rússia hi ha els buriats, oirats (Altai) i calmucs. El poble de Tuva o uriankhai tot i ser mongol parla una llengua turca.

Història[modifica | modifica el codi]

Gengis Khan .[modifica | modifica el codi]

Originàriament , els mongols van ser una confederació de tribus que s'enfrontaven a les confederacions dels tàrtars , keraitas , merkitas i naimanos . Posteriorment van ser només una divisió del que avui en dia anomenem la nació mongol . Gengis Khan va unificar el poble mongol absorbint les altres confederacions i el terme " mongol " es va començar a utilitzar per designar a tots . Tot i que no eren molt nombrosos ( uns 200.000 en l'auge del seu imperi ) , els mongoles van tenir gran importància en la història euroasiàtica . Sota el lideratge de Gengis Khan , els mongols , van crear el segon major imperi de la història , governant 35 milions de km ² i més de 100 milions de persones , gairebé igual que l'Imperi britànic . En el seu moment de màxima extensió , l'Imperi mongol s'estenia des de Corea fins a Hongria i incloïa Afganistan , Pakistan, Geòrgia , Armènia , Azerbaidjan , Pèrsia , Turquia , Rússia , la Xina i gran part de l'orient mitjà .

Els mongols eren un poble nòmada , estretament relacionat amb les tribus túrquidas . No obstant això , cap d'aquestes civilitzacions , amb l'excepció del Califat de Bagdad , van formar part d'un estat central poderós . Àsia, Rússia i Orient Mitjà declinaven els regnes o les ciutats estatals. Prenent la iniciativa de forma estratègica , els mongoles van explotar el seu poder , enllaçant aquestes àrees en una xarxa de comerç que servia de suport mutu .

Els mongols van dependre de forma destacada d'aquest comerç amb els habitants de les ciutats però no van dubtar a assaltar els pobles en temps difícils . Com nòmades , no podien acumular provisions per als temps difícils o per donar suport als artesans . Quan el comerç amb el nord de la Xina es va reduir en els anys 1200 , poc després que Gengis Khan arribés al poder, els mongols van recuperar la seva tradició d'obtenir els béns mitjançant assalts al nord de la Xina .

Sukhe Bator, (1920-1922) líder polític mongol, pare del modern estat mongol .

Però l'expansió militar dels mongols no va ser només una part de la seva llarga tradició com saquejadors . Al contrari , la unificació de les tribus mongoles per part de Gengis Khan va fer que es convertís en una possibilitat i una necessitat . Això és degut al fet que en la cultura mongol de l'època , la gent respectava als líders polítics però , sobretot , valoraven aquells que demostraven les seves virtuts en combat .

Els arquers mongols comptaven amb fletxes silbadoras per fer senyalitzacions , fletxes capaços de travessar armadures i fins i tot fletxes acabades en magranes. Una de les tàctiques de Gengis Khan consistia a calar foc a animals vius , com elefants i cavalls , per després enviar-los a tota carrera contra les línies enemigues . Els mongols van ser els primers a utilitzar la pólvora com a arma de guerra .

Les conquestes per a ells no comportaven la subordinació d'altres cultures a l'estil de vida nòmada . Al contrari , les conquestes estaven lligades a la destrucció en el cas que s'oferís resistència . Si ningú s'oposava , els mongoles deixaven la ciutat no sense abans exigir als seus ciutadans que abonessin els seus tributs . Com nòmada , Gengis Khan no entenia els beneficis de residir en una ciutat d'una manera estable .

A mesura que els mongoles augmentaven el seu poder , els assessors van aconsellar a Gengis Khan construir un imperi de vassalls . Si als ciutadans de les ciutats se'ls permetia continuar amb el seu estil de vida , podrien produir més aliments i productes , una part dels quals haurien de ser abonats al Kan en concepte d'impostos. El Khan va acceptar , gravant als ciutadans amb un impost del 10% però permetent continuar amb la seva cultura . Fins a l'any 1225 , els mongols van seguir expandint-se a través d'Àsia occidental , a Pèrsia , Turquia i Rússia .

Costums[modifica | modifica el codi]

Els mongols tenien per costum usar la mateixa vestimenta tant homes com dones , la qual cosa cap a difícil diferenciar-los. A partir dels tres anys , als nens mongols se'ls lligava freqüentment als seus cavalls per ensenyar-los a muntar.

Pel que fa a costums matrimonials eren bastant diferents de les occidentals . Podien unir-se entre parents , un home podia casar-se amb la seva germana , però només per part paterna i amb la dona del seu pare després de la mort d'aquest. A més el germà menor , després de la mort del major , està obligat a casar-se amb la seva cunyada .

En la seva condició de poble nòmada , solien viure en tendes de campanya fetes de pell de cavall . A aquest tipus d'habitatge se li coneix amb el nom de iurta .

Pel que fa a l'alimentació mengen carn de cavall , gos , llop i de guineu , i si era necessari menjaven carn humana . No tenien en la seva alimentació ni pa ni verdures ni llegums . No produïen vi ni cervesa , que la tenien d'importar , quan era possible . No obstant això produïen una beguda alcohòlica derivada de la fermentació de llet equina . Bevien molta llet d'egua i també de camella , de cabra i d'ovella . Quan la llet escassejava , coïen mill en aigua i bevien el brou .

Dolgorsürengiin Dagvadorj a Ulan Bator el 1980 conegut lluitador de sumo al Japó .

L'activitat més important dels homes era la caça i treballaven només per a produir armes .

Tenien un gran esperit de cooperació , mai es robaven ni es barallaven entre ells , difícilment traïen al seu senyor i eren molt respectuosos els uns amb els altres .

Mort de Gengis Khan [modifica · editar codi ]

En 1227 , Gengis Khan va morir ; el seu tercer fill , Ogatai Khan va ser triat per les tribus com el seu successor . Ogatai Khan va continuar amb l'expansió pel nord-est d'Àsia , conquistant Corea i el nord de la Xina . Per l'oest les tropes mongoles havien aconseguit Polònia , Hongria i Egipte en el 1241 . Quan Ogatai Khan va morir sobtadament , la llei mongol va exigir a tots els descendents de Gengis a tornar per triar un nou successor . Una dècada més tard , Möngke Jan , nét de Gengis i nebot de Ogatai , va prendre el tron sota l'assistència de la seva mare , Sorghaghtani Beki . En aquesta època l'expansió per occident havia perdut força .

Diversos membres de la cort mongol eren cristians . Encara que la cort era nominalment budista i mantenia una política d'obertura cap a totes les confessions religioses , sentia una especial simpatia pels cristians .

En 1253 , la cort va seguir el suggeriment dels regnes dels croats a Síria (els qui creien veure en els janes mongoles al " Presti Juan " ) d'atacar la capital musulmana a Bagdad i el Caire. Bagdad va ser conquerida i saquejada en 1258 , i el califa assassinat . No obstant això , quan les tropes es dirigien cap al Caire Mongha Jan va morir, en 1259 . Gran part de les tropes van tornar a casa per a l'elecció del nou líder i les tropes egípcies van repel·lir l'atac mongol en 1260 . Això va marcar la màxima expansió cap a l'oest de l'Imperi mongol .

Balingiin Tserendorj (1868 - 1928) , primer primer ministre de Mongòlia .

Dos intents d'invasió al Japó van fracassar en ser desbaratada per tempestes la flota que transportava les tropes mongoles ; aquestes tempestes van ser cridades pels japonesos " kami - kaze " ( kami = déus / diví , kaze = vent ) .1

Kublai Khan va succeir a Mongha Khan i va traslladar la cort a Pequín , en aquell moment anomenat Kanbalik ( la ciutat del kan / jan ) formant la dinastia Yuan i va reiniciar la invasió de la Xina a la primera guerra en què es van utilitzar pistoles en els dos bàndols . Després de 18 anys , Kublai Khan va conquistar tant el nord com el sud de la Xina , formant el major dels imperis , descrit per Marco Polo .

Decadència de l' Imperi[modifica | modifica el codi]

A principis del segle XIV , l'augment del comerç i , probablement , 1 refredament del clima , van facilitar l'expansió de diverses plagues que van animar les revoltes i invasions . Els primers emperadors Ming van dirigir diverses campanyes a Mongòlia i van destruir les ciutats de Harhorin i Kar Kot . Més tard, els Ming van canviar a una política més defensiva . Mentrestant , diverses tribus mongoles lluitaven entre elles , generalment mongols de l'oest ( Oirat ) contra mongols de l'est ( Chahar , Tumed , Ordos i Jalja ) i van seguir atacant les fronteres xineses . Aquests atacs freqüents van portar finalment a la reconstrucció de la Gran Muralla .

Els problemes interns van donar l'oportunitat als manchues d'anar assimilant a les tribus mongoles pas a pas . En 1636 , els Chahar de Mongòlia Interior van ser conquistats , en 1691 van ser els Jalja els que es van sotmetre a l'emperador i el 1750 , l'emperador Qianlong va destruir l'imperi Oirat en l'actual Xinjiang .

Nambaryn Enkhbayar ( nascut el 1958 ) , primer ministre de Mongòlia de 2000 a 2004. Enkhbayar és també escriptor .

Història Moderna[modifica | modifica el codi]

El 1921 la regió de Mongòlia exterior es va revoltar , amb ajuda de Rússia, i va formar l'actual Mongòlia . El 1924 es va establir un govern comunista . La Unió Soviètica va defensar Mongòlia de la invasió japonesa . Mongòlia es va alinear de forma voluntària amb Rússia després de la separació xinès - soviètica de 1958 . El 1990 es va destituir el govern comunista i des de 1992 Mongòlia té un govern parlamentari .

Mongòlia Interior manera un estat autònom dins de la Xina . Nombrosos membres de l'ètnia han s'han establert a la regió i són el grup ètnic dominant . Xina segueix mantenint restriccions culturals als mongols , similiars a les que es van establir en l'època soviètica. No obstant això els mongols estan exempts de la política d'un sol fill i el govern xinès promou l'idioma mongol .

Religió[modifica | modifica el codi]

Article principal : Budisme mongol

Tsakhiagiin Elbegdorj ( nascut el 1968 ) , periodista i polític mongol . Elbegdorj va ser elegit president de Mongòlia en dues ocasions ( no consecutives ) sent el primer a tal càrrec en no haver estat membre del Partit revolucionari Popular de Mongòlia .

La religió tradicional dels pobles mongols va ser el xamanisme , que encara influeix en la cultura mongola i en el seu budisme , i és practicat per una minoria dins de Mongòlia . No obstant això , el budisme tibetà és la religió tradicional i predominant seguida pel 93% de la població . De fet , el terme Dalai Lama , és d'origen mongol . Va ser en 1578 quan el militar mongol Altan Khan va decidir aliar-se amb els lames budistes tibetans per promoure el lamaísmo en l'Imperi mongol i va ser, finalment , coronat emperador . El budisme tibetà va ser la religió oficial de l'Imperi mongol amb el seu propi líder espiritual , anomenat Jebtsundamba Khutuktu .

Articles relacionats[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «CIA – The World Factbook». Cia.gov. [Consulta: 2012-02-22].
  2. National Bureau of Statistics of the People's Republic of China Tabulation of the 2010 Population Census of the People's Republic of China. China Statistics Press, abril 2012. ISBN 978-7-5037-6507-0 [Consulta: 19 febrer 2013]. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mongols Modifica l'enllaç a Wikidata