Naxi (grup humà)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàNaxi

Modifica el valor a Wikidata
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Llenguanaxi Modifica el valor a Wikidata

El poble naxi (en xinès simplificat: 纳西族; en xinès tradicional: 納西族; en pinyin: Nàxī zú; en naxi: Naqxi) és un grup ètnic d'Àsia Oriental que habita els vessants de l'Himàlaia a la part nord-oest de la província de Yunnan a la Xina, així com a la part sud-oest de la província de Sichuan.[1] Els naxi formen un dels 56 grups ètnics reconeguts oficialment per la República Popular de la Xina. La classificació oficial del govern xinès inclou els mosuo com a part del poble naxi. Tot i que ambdós grups són descendents del poble qiang i malgrat les semblances existents entre les llengües respectives, els dos grups són culturalment diferents.[2]

Hom pensa que els naxi provenien del nord-oest de la Xina i van emigrar cap al sud cap a regions poblades tibetanes, on generalment habiten les terres més fèrtils de la riberes dels rius. Els naxi, juntament amb els bai i els tibetans, comerciaven a través dels enllaços terrestres amb Lhasa i l'Índia, en l'anomenada ruta del te i els cavalls.

Músics naxi a Lijiang

La cultura naxi la conformen les pràctiques religioses (dongba), artístiques (pintura, arquitectura) i artesanals (brodats fets a mà, talles de fusta) natives, influenciades per les arrels confucianes de l'ètnia han. Especialment en el cas de la seva tradició musical que actua com a base de la literatura naxi. Els naxi tenen la seva pròpia llengua que escriuen en sil·labari geba i escriptura dongba,[3] i el seu propi vestit natiu.

Alguns homes naxi segueixen l'antiga tradició de caçar amb falcons. Aquesta pràctica rarament es troba avui en altres indrets de la Xina.[4]

Referències[modifica]

  1. Ceinos Arcones, Pedro. Sons of Heaven, Brothers of Nature: The Naxi of Southwest China, 2012. 
  2. «La cultura Naxi - CENTRO DE ESTUDIOS DE ASIA ORIENTAL SEVILLA» (en castellà). [Consulta: 9 gener 2023].
  3. «Manuscrits naxi. Textos dongba al Museu de Cultures del Món». [Consulta: 9 gener 2023].
  4. China and Nepal, Backcountry, <https://www.google.cat/search?q=cache:UXptBrPww8MJ:friends.backcountry.net/m_factor/chinanepal.html+naxi+falcon+yunnan&hl=ca&gl=us>.

Bibliografia[modifica]

  • Guo, Dalie (郭大烈); He, Zhiwu (和志武). . Chengdu: 四川民族出版社 [Nationalities Publishing House Sichuan], 1994. ISBN 7-5409-1297-9. . 8+636 pages.
  • Guo, Dalie (郭大烈). . Kunming: 云南人民出版社 [People's Publishing House Yunnan], 1991, p. 6,691. ISBN 7-222-00610-9. .
  • He, Zhonghua (和钟华). . Chengdu: 四川民族出版社 [Nationalities Publishing House Sichuan], 1992, p. 3,12,828. ISBN 7-5409-0744-4. .
  • Li, Jinchun (李近春); Wang, Chengquan (王承权). . Beijing: Publishing House of Minority Nationalities, 1984, p. 117. .
  • . Kunming: 云南人民出版社 [People's Publishing House Yunnan], 1984, p. 2,159. 
  • . Beijing: Publishing House of Minority Nationalities, 1990, p. 2,194. ISBN 7-105-00964-0. .
  • Yan, Ruxian (严汝娴); Song, Zhaolin (宋兆麟). . Kunming: 云南人民出版社 [People's Publishing House Yunnan], 1984, p. 117. .
  • Zhan, Chengxu (严汝娴); Wang, Chengquan (王承权); Li, Jinchun (李近春) [et al.].. . Shanghai: 上海人民出版社 [People's Publishing House Shanghai], 1980, p. 3,321. .
  • Oppitz, Michael. Naxi. Dinge, Mythen, Piktogramme (en alemany). Zürich: Völkerkundemuseum [Ethnology Museum], 1997. 
  • Joseph Francis Rock: The Ancient Na-khi Kingdom of Southwest China. 2 volumes (Harvard-Yenching Institute Monograph Series, Vol. VIII and IX) Harvard University Press, Cambridge 1948