Òpera de Sydney

(S'ha redirigit des de: Palau de l'Òpera de Sydney)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Òpera de Sydney
Vista nocturna
Imatge de l'interior
Imatge
Nom en la llengua original(en) Sydney Opera House Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusTeatre d'òpera, punt de referència, atracció turística i monument històric cultural Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteJørn Utzon
Peter Brian Hall Modifica el valor a Wikidata
Empresa constructoraGrup Lendlease Modifica el valor a Wikidata
Enginyer estructuralArup Modifica el valor a Wikidata
Construcció1973 Modifica el valor a Wikidata
Obertura20 octubre 1973 Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
1959 – 20 octubre 1973temps de construcció
20 octubre 1973 obertura Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura expressionista Modifica el valor a Wikidata
Mesura67 (alçària) m
Superfície3,82965264 ha
Patrimoni de la Humanitat: 5,8 ha
zona tampó: 438,1 ha Modifica el valor a Wikidata
Altitud15 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCiutat de Sydney (Austràlia) Modifica el valor a Wikidata
Localització2 Circular Quay East, Sydney NSW Modifica el valor a Wikidata
Banyat perPort Jackson Modifica el valor a Wikidata
Map
 33° 51′ 25″ S, 151° 12′ 54″ E / 33.85706°S,151.2149°E / -33.85706; 151.2149
Patrimoni de la Humanitat  
TipusPatrimoni cultural  → Àsia-Oceania insular
Data2007 (31a Sessió), Criteris PH: (i) Modifica el valor a Wikidata
Identificador166rev
Inventari del patrimoni Nacional d'Austràlia
Data12 juliol 2005
Identificador105738
Listed on the Register of the National Estate (en) Tradueix
Data21 octubre 1980
Data de finalització2007
Royal Australian Institute of Architects register (en) Tradueix
Llei de patrimoni - Registre de Patrimoni Estatal
Identificador-0992
National Trust of Australia register (en) Tradueix
Local Environmental Plan (en) Tradueix
Activitat
Propietat deGovern de Nova Gal·les del Sud Modifica el valor a Wikidata
Gestor/operadorSydney Opera House Trust (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Capacitat màxima5.738 Modifica el valor a Wikidata
Visitants anuals7.000.000 Modifica el valor a Wikidata
Lloc websydneyoperahouse.com Modifica el valor a Wikidata
Facebook: sydneyoperahouse Twitter (X): SydOperaHouse Instagram: sydneyoperahouse Youtube: UCvzqRBw-s63GzEaI4q4Y8dg Modifica el valor a Wikidata

L'Òpera de Sydney (Sydney Opera House en anglès) és un edifici situat al port de Sydney, estat de Nova Gal·les del Sud, Austràlia. Fou dissenyat per l'arquitecte danès Jørn Utzon, i s'inaugurà el 20 d'octubre de l'any 1973, convertint-se en una icona de la ciutat, i en un dels edificis més representatius de l'arquitectura del segle xx.

L'any 2007 fou inclòs en la llista de bens del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.[1]

A l'edifici es fan obres de teatre, ballet, òpera o produccions musicals. És seu de la companyia Òpera Austràlia, la Companyia de Teatre de Sydney i l'Orquestra Simfònica de Sydney. Està administrat per l'Opera House Trust, un organisme públic del govern estatal de Nova Gal·les de Sud.

Història[modifica]

A finals de la dècada de 1940 Eugene Goossens, el director del New South Wales State Conservatorium of Music, va pressionar per disposar d'un lloc adequat per a grans produccions teatrals, doncs el lloc habitual per a aquestes produccions, l'Ajuntament de Sydney, no es considerava prou gran. El 1954, Goossens va aconseguir el suport de Joseph Cahill, primer ministre de Nova Gal·les del Sud, que va demanar dissenys per a un teatre d'òpera dedicat. També va ser Goossens qui va insistir que Bennelong Point fos el lloc: Cahill havia volgut que fos a l'estació de tren de Wynyard o prop de l'estació de tren al nord-oest del Districte financer. Cahill va llançar un concurs internacional de disseny el 13 de setembre de 1955 i va rebre 233 inscripcions, que representaven arquitectes de 32 països. Els criteris especificaven una sala gran amb capacitat per a 3.000 persones i una sala petita per a 1.200 persones, cadascuna per a diferents usos, incloent òperes a gran escala, concerts orquestrals i corals, reunions massives, conferències, actuacions de ballet i altres presentacions.

El guanyador, anunciat el 1957, va ser Jørn Utzon, un arquitecte danès. El segon classificat va ser un equip de Filadèlfia format per Robert Geddes i George Qualls, tots dos professors de l'Escola de Disseny de la Universitat de Pennsilvània. Van reunir un grup de professors de Penn i amics de les oficines d'arquitectura de Filadèlfia, com Melvin Brecher, Warren Cunningham, Joseph Marzella, Walter Wiseman i Leon Loschetter. Geddes, Brecher, Qualls i Cunningham van fundar el despatx GBQC Architects. El gran premi va ser de 5.000 lliures australianes. Utzon va visitar Sydney el 1957 per ajudar a supervisar el projecte. La seva oficina es va traslladar a Palm Beach, Sydney el febrer de 1963.

Descripció[modifica]

L'edifici està col·locat damunt d'una plataforma. Les difícils i complicades solucions estructurals van disparar el cost del projecte, provocant quasi la fallida del govern de Nova Gal·les del Sud. Tot el llarg procés de construcció (16 anys) va generar nombrosos enfrontaments entre els representants polítics i l'arquitecte, que va acabar dimitint de la direcció del projecte.

La Casa de l'Òpera de Sydney és una construcció expressionista i amb un disseny radicalment innovador, conformat per una sèrie de grans petxines prefabricades, cadascuna presa de la mateixa semiesfera, que formen les teulades de l'estructura. El Teatre de l'Òpera cobreix 1,8 hectàrees. Té 185 metres de llarg i al voltant de 120 metres d'amplada màxima. Es recolza en 580 pilars enfonsats fins a una profunditat de 25 metres sota el nivell de la mar. El seu consum elèctric és equivalent al d'una ciutat de 25.000 persones. L'energia és distribuïda per 645 quilòmetres de cable.[2]

Encara que a les estructures de les teulades de l'Òpera de Sydney se les anomena comunament com closques, aquestes de fet són panells prefabricats de formigó que es recolzen en costelles prefabricades del mateix material.

Les closques estan recobertes amb 1.056.006 rajoles de colors blanc brillant i crema mat, formant un tènue patró en "V" invertida (xebró); encara que vistes des de la distància semblen de color blanc uniforme. Les rajoles van ser fabricades per l'empresa sueca Höganäs AB i encara que estan dissenyades perquè es netegin soles, es realitza un manteniment periòdic de neteja. Per mantenir la uniformitat del color de la closca es reutilitzen i reparen les mateixes rajoles que s'han desprès amb el pas dels anys. Durant 2015 van caure tot just 40 rajoles, de manera que la mitjana de reparació és molt baix.[3]

Els dos grups majors de voltes que conformen el sostre de teatre pertanyen cadascun a la Sala de Concerts (Concert Hall) i al del Teatre de l'Òpera (Opera Theater). Els altres salons tenen com a sostre les agrupacions més petites de voltes. L'escala de les closques va ser triada per reflectir les necessitats d'altura a l'interior, amb espais baixos en l'entrada que s'eleven sobre les zones de seients fins a arribar a les altes torres d'escena.

L'interior de l'edifici està construït en granit rosa extret de la regió de Tarana, fusta i contraxapat provinent de Nova Gal·les de Sud.[4]

L'edifici es troba al districte de Central Business District (CBD). L'estació d'accés més propera és Circular Quay Station. Altres accessos són la terminal del ferri i la terminal d'autobús.

Espais[modifica]

El teatre de concerts i el gran orgue.

La Casa de l'Òpera de Sydney conté cinc teatres, cinc estudis d'assajos, dues sales principals, quatre restaurants, sis bars i nombroses botigues de records.

Els cinc teatres són els següents:

  • El Concert Hall o Sala de Concerts, amb 2.679 seients. Conté el magnífic orgue de l'Òpera de Sydney, l'orgue mecànic més gran de món, amb uns 10.000 tubs.
  • L'Opera Theatre o Teatre d'Òpera, amb 1.547 seients. És l'espai principal de la companyia Òpera d'Austràlia; també és utilitzat per la Companyia Australiana de Ballet.
  • El Drama Theatre o Teatre dramàtic, amb 544 seients.
  • La Sala de Música, amb 398 seients.
  • El Studio Theatre, amb 364 seients.[4]

A més de produccions de teatre, les instal·lacions de la Casa de l'Òpera de Sydney també s'utilitzen per altres tipus d'actes, com ara casaments, festes i conferències. Per a aquest tipus d'esdeveniments el teatre posseeix les següents sales menors:

  • Sala d'enregistraments
  • Sala d'exposicions
  • Sala de recepció

Referències[modifica]

  1. «Sydney Opera House» (en anglès). World Heritage List. UNESCO. World Heritage Convention.
  2. SydneyOperaHouse. «Sydney Opera House facts and figures». SydneyOperaHouse.org. Arxivat de l'original el 2008-02-20. [Consulta: 28 octubre 2020].
  3. Error en arxiuurl o arxiudata.Macquarie University. «Introducing the Sydney Opera House». The Macquarie Globe. Arxivat de l'original el 8 de setembre de 2007.
  4. 4,0 4,1 Biokjallarinn. «Architectural wonders». Architecture 21. Arxivat de l'original el 4 de gener de 2008. [Consulta: 1r gener 2008].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Òpera de Sydney