Sit pardalenc de Henslow

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Pardal de Henslow)
Infotaula d'ésser viuSit pardalenc de Henslow
Centronyx henslowii

Modifica el valor a Wikidata
Enregistrament
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Pes1,96 g (pes al naixement) Modifica el valor a Wikidata
Nombre de cries3,9 Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22721138
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaPasserellidae
GènereCentronyx
EspècieCentronyx henslowii
(Audubon, 1829)
Nomenclatura
ProtònimEmberiza henslowii Modifica el valor a Wikidata
Distribució

     Zona de nidificació     Zona d'hivernació

El sit pardalenc de Henslow[1] (Centronyx henslowii) és un ocell de la família dels passerèl·lids (Passerellidae) que habita praderies dels Estats Units, des de Minnesota i Wisconsin, cap al sud fins al nord d'Oklahoma i cap a l'est fins a l'est de Pennsilvània.

Descripció[modifica]

Els adults tenen les parts superiors de color marró ratllat amb un pit marró clar amb vetes, el ventre blanc i la gola blanca. Tenen una franja pàl·lida a la corona amb una franja fosca a cada costat, la cara i el coll de color verd oliva, les ales de color rovell i una cua curta i fosca i bifurcada.

Mides:[2]

Longitud11-13 cm

Pes: 11-14 g

Envergadura: 16-20 cm

Distribució i hàbitat[modifica]

L'abast i el nombre d'aquest ocell estan disminuint, probablement a causa de la pèrdua d'hàbitat dels prats dels quals depèn. Tanmateix, s'ha beneficiat molt del Programa de Reserves para la Conservació format pel Departament d'Agricultura dels Estats Units, que ha contribuït a estabilitzar la població i gràcies a això, el 2018 va passar de estar classificat com a Gairebé amenaçada

a Risc mínim.[3]

De la població de Texas només es tenia constància de la seva presència en un camp de brossa de 0,5 km² prop de Houston i va desaparèixer després de l'eliminació de la vegetació a causa del desenvolupament industrial dels anys vuitanta. Es considerava una subespècie diferent (P. h. houstonensis: Arnold, 1983) però avui es considera que entra dins el rang de variació de la subespècie nominal (Browning, 1990). Així mateix, la població de Dakota del Sud antigament coneguda com P. h. occidentalis ha estat inclosa amb el nominal. Les úniques subespècies que queden acceptades generalment (però no universalment) són el sit pardalenc de Henslow oriental i el sit pardalenc de Henslow occidental,[4] les distribucions del qual estan separades en la seva major part per la serralada dels Apalatxes.

Dieta i comportament[modifica]

Aquests ocells s'alimenten a terra, menjant principalment insectes (inclosos llagostes i escarabats), baies i llavors.[5]

Cria[modifica]

L'hàbitat de reproducció són camps arbustius, sovint humits, al sud del Canadà, al nord-est dels Estats Units[6] i al mig oest dels Estats Units.[7] L'any 2020, la Central Kentucky Audubon Society va descobrir que una població de sits pardalenc de Henslow prop d'un celler només necessitava 20m² d'hàbitat herbat per reproduir-se amb èxit (investigacions anteriors havien suggerit que eren necessàries almenys entre 80m² i 300m²).[8][9] El niu és una copa oberta ben amagada a sobre o a prop del terra en un lloc herbat; aquests ocells sovint nien en petites colònies. Migra als aiguamolls i als boscos de pins oberts al sud-est dels Estats Units.

Referències[modifica]

  1. «Sit pardalenc de Henslow». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. Rev. 10/02/2023(català)
  2. «Henslow's Sparrow Identification, All About Birds, Cornell Lab of Ornithology» (en anglès). [Consulta: 5 setembre 2023].
  3. «Henslow's Sparrow (Passerculus henslowii) - BirdLife species factsheet» (en anglès). BirdLife International, 2023. [Consulta: 5 setembre 2023].
  4. «Centronyx henslowii henslowii (Henslow's Sparrow (henslowii)) - Avibase». [Consulta: 7 setembre 2023].
  5. «Henslow's Sparrow» (en anglès). American Bird Conservancy. [Consulta: 7 setembre 2023].
  6. Coburn, Lydia. «Rare Birds Sighted at Crystal Spring Farm!» (en anglès americà), 14-09-2022. [Consulta: 7 setembre 2023].
  7. «Henslow's Sparrow Range Map, All About Birds, Cornell Lab of Ornithology» (en anglès). [Consulta: 7 setembre 2023].
  8. Saleh, Gabrielle. «How Just a Few Acres of Ideal Habitat Helped Protect Henslow’s Sparrows» (en anglès). Audubon, 21-03-2022. [Consulta: 7 setembre 2023].
  9. Brusate, Tony. «Protecting Established Henslow’s Sparrow Breeding Colonies Through Selective Haying» (en anglès) p. 96. Kentucky Warbler, Novembre 2020. [Consulta: 7 setembre 2023].