Partit Demòcrata (Polònia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióPartit Demòcrata
Dades
Tipuspartit polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticaliberalisme Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació18 setembre 1937
Governança corporativa
Seu

Lloc websd.pl Modifica el valor a Wikidata

Partit Demòcrata (polonès Stronnictwo Demokratyczne, SD) fou un partit polític polonès d'ideologia centrista fundat el 15 d'abril de 1939. Els seus líders històrics eren Mieczysław Michałowicz i Mikołaj Kwaśniewski.

El 1940 es va dividir en dues faccions. Una va formar part del govern polonès a l'exili de Londres i l'altra va col·laborar amb el Partit Obrer Polonès (PPR) quan reorganitzà el Consell d'Estat Nacional (Krajowa Rada Narodowa) i formà un Govern Provisional d'Unitat Nacional a Polònia.

La facció de Londres deixà d'existir el 1945, i la de l'interior va formar un partit satèl·lit del Partit Obrer Unificat Polonès, tot i mantenir el seu programa no comunista. Va mantenir un determinat nombre d'escons al Sejm des de 1947 fins a 1985. El 1982 formà amb el POUP i el Partit Popular Unit el Moviment Patriòtic pel Renaixement Nacional.

Després de les eleccions de 1989 va trencar els seus lligams amb el POUP i va col·laborar amb el nou govern dirigit per Solidarność. Poc després la majoria va abandonar el partit i formà part d'altres com la Unió de la Llibertat. Tot i que encara existeix, té una base social molt petita i no té representació parlamentària.

Caps del partit[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Partit Demòcrata