Partit Liberal Italià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióPartit Liberal Italià
(it) Partito Liberale Italiano, PLI Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtPLI Modifica el valor a Wikidata
TipusPartit polític italià
Ideologia políticaLiberalisme
Història
Creació8 d'octubre de 1922
Data de dissolució o abolició6 de febrer de 1994
Activitat
Membre deAliança dels Liberals i Demòcrates per Europa Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Secretari generalBenedetto Croce
Raffaele Costa
Òrgan de premsaL'Opinione
Afiliació europeaPartit dels Liberals Demòcrates i Reformistes Europeus
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Partit Liberal Italià (italià Partito Liberale Italiano, PLI) va ser un partit polític italià de caràcter liberal. Va existir entre 1922 i 1994 i ha estat refundat l'any 1997. Va ser un partit minoritari però de gran ascendència intel·lectual.

Història[modifica]

Constitució del PLI i governs d'unitat nacional[modifica]

Com antecedent assenyalar la creació del PLI ja en l'any 1922 que aviat va ser prohibit. El PLI va ser recreat el 1943 i va participar activament en la resistència italiana i en els governs d'unitat nacional dirigits per Ivanoe Bonomi i Ferrucio Parri. En aquest període el PLI donarà dos presidents a la república: Enrico De Nicola i després Luigi Einaudi. A més cal assenyalar que en el referèndum sobre la manera de govern (república o monarquia) el PLI va defensar la monarquia, opció que seria derrotada.

Escissió radical[modifica]

Sota l'adreça de Giovanni Malagodi, el PLI va adoptar una dura oposició als partits de centreesquerra. Aquesta política va acabar amb el consens existent en el partit. Així, alguns dirigents joves ho van abandonar creant el Partit Radical en el 1955. La política de Malagodi va dur a l'oposició durant tots els anys seixanta al PLI. El partit es va convertir en una formació marginal dintre del panorama polític d'aquella època. En els anys setanta es va aguditzar la crisi. Per això Malagodi va dimitir en el 1972. Malgrat el canvi de lideratge, el 1976 el partit va tocar fons amb l'1,6% dels vots. Això va dur a la secreataria a Valerio Zanone que mantindria el càrrec durant més de nou anys.

Pentapartito i dissolució[modifica]

En els anys 80 el PLI va formar part d'una coalició governant de cinc partits italians. En aquesta coalició s'incloïen els partits més importants menys el Partit Comunista Italià. Amb l'inici dels processaments per corrupció dels polítics italians, el PLI va veure reduït el seu nombre de simpatitzants. Així en el Congrés de 1994 el partit acorda la seva dissolució. Ja el 1993 havien començat a abandonar el partit destacats dirigents com Zanone.

Diàspora liberal i refundació[modifica]

Els exponents del PLI van confluir en cinc moviments o partits:

A més d'això cinc partits cal destacar la refundació del mateix PLI realitzada el 1997. Aquest nou PLI és proper a les posicions neoliberals i aquesta adherit a la Casa de les Llibertats, coalicción de centredreta. Això allunya al nou PLI dels dirigents històrics, en la seva majoria més propers a la coalicción de centreesquerra.

Secretaris generals[modifica]

1997-...[modifica]