Pedro Armendáriz Jr.

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPedro Armendáriz Jr.

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement6 abril 1940 Modifica el valor a Wikidata
Ciutat de Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Mort26 desembre 2011 Modifica el valor a Wikidata (71 anys)
Nova York Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Càncer de pulmó Modifica el valor a Wikidata)
Activitat
Ocupacióactor, actor de televisió, actor de cinema Modifica el valor a Wikidata
Activitat1965 Modifica el valor a Wikidata –
GènereWestern Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeOfelia Medina Modifica el valor a Wikidata
ParePedro Armendáriz Modifica el valor a Wikidata
ParentsEva Limiñana (àvia)
José Bohr (avi) Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0001917 Allocine: 29572 Allmovie: p2251 TMDB.org: 7372 Modifica el valor a Wikidata

Pedro Armendáriz Pardo, més conegut com a Pedro Armendáriz Jr. (Ciutat de Mèxic, 6 d'abril de 1940 - Manhattan, Nova York; 26 de desembre de 2011) va ser un actor mexicà, fill del també actor Pedro Armendáriz.

Va estar casat amb Lucía Gómez de Parada, qui fos model de Televisa amb la campanya «Hermosa República Mexicana te saluda». Pedro i Lucía van tenir diversos fills. Després del seu divorci, Pedro va mantenir una relació amb les també actrius Ofelia Medina i Luz María Jerez. Va morir als 71 anys el 26 de desembre de 2011.

Biografia[modifica]

Va néixer en el si d'una família dedicada a l'actuació, el seu pare va ser Pedro Armendáriz, i la seva mare Carmelita Bohr, millor coneguda com a Carmelita Pardo.[1][2] Els seus primers estudis els va cursar a l'Instituto Patria. Després va ingressar a la Universitat Iberoamericana on va concloure la carrera d'arquitectura. No tenia interès a dedicar-se a l'actuació, i fins i tot, va participar com a arquitecte en la construcció del Museo Nacional de Antropología (Mèxic), al costat de Pedro Ramírez Vázquez. En concloure l'obra es va quedar aturat i el seu amic Arturo Ripstein el va convidar a participar en una pel·lícula experimental que estava per realitzar. Pedro Armendáriz solia dir que el seu pare mai es va imaginar que ell es dedicaria al cinema, no obstant això, va tenir la fortuna que el gran actor, mort en 1963, li compartís moltes de les seves experiències professionals, en particular del treball i amistats que va fer a Hollywood.[3]

Trajectòria al cinema[modifica]

Armendáriz a Guadalajara el març de 2010

Pedro Armendáriz Jr. va aparèixer en més de 140 pel·lícules, tant en espanyol com en altres idiomes.[4] Entre elles cal destacar El crimen del padre Amaro (Carlos Carrera, 2002), Matando cabos (Alejandro Lozano, 2004), La ley de Herodes (Luis Estrada, 1999), Serafín, la película (René Cardona III, 2001), Estas ruinas que ves i Navidad S.A..

Fou dirigit per cineastes de la talla de Julián Pastor, a La casta divina; per Jaime Humberto Hermosillo, a La pasión según Berenice; Gonzalo Martínez Ortega, a Longitud de guerra; i per Arturo Ripstein en Cadena perpetua.

Cinema anglòfon[modifica]

Tant ell com el seu pare van aparèixer en films de la saga de James Bond: el seu pare, Pedro Armendáriz, va aparèixer en Des de Rússia amb amor en 1963 (encara que va morir abans de l'estrena del film), mentre que Pedro Armendáriz Jr. va aparèixer en Llicència per matar el 1989.

Va tenir petits papers en altres conegudes produccions de Hollywood, com la premiada superproducció de catàstrofe Terratrèmol (1974; amb Charlton Heston i Ava Gardner), Gringo vell en 1989 (amb Gregory Peck i Jane Fonda), El mexicà el 2003 (amb Antonio Banderas, Salma Hayek i Johnny Depp) i a dues pel·lícules sobre el personatge d'El Zorro: La màscara del Zorro el 1998 i La llegenda del Zorro en 2005 (ambdués amb Antonio Banderas i Catherine Zeta-Jones).

També va aparèixer en la pel·lícula Tombstone en un petit paper de sacerdot al costat de Kurt Russell, Val Kilmer i Charlton Heston.

L'última pel·lícula a rodar va ser Casa de mi padre el 2012, amb Will Ferrel.

Doblatge[modifica]

A més va participar en els doblatges de cinc pel·lícules com Atlantis: l'imperi perdut, on dobla al capità Lyle Rourke, Cars, on dobla a Doc Hudson, Kung Fu Panda, on dobla al mestre Shifu, Nikté, on dobla a Ca's, The Mexican (La mexicana), on dobla a la policia mexicana, i a El mexicà, on doblega al president. La seva veu apareix també al documental Oceans. Va fer també la narració d'un altre documental sobre l'illa del Pacífic en disputa entre Mèxic i França: Clipperton, pel·lícula que el seu pare havia fet sota la direcció d'Emilio Fernández en la dècada dels 50.

Mort[modifica]

Va morir el 26 de desembre de 2011 a l'edat de 72 anys a Nova York, Estats Units, ja que era atès en aquesta ciutat d'un càncer d'ull que a penes uns dies abans li havia estat diagnosticat en Mèxic, després de sofrir forts maldecaps durant mesos. La seva família va emetre un comunicat en el qual va informar que l'artista va morir víctima de càncer i va sol·licitar als mitjans de comunicació respecte a la seva privacitat en els moments de duel.[5]

Filmografia[modifica]

Cinema[modifica]

Curtmetratges[modifica]

Telenovel·les[modifica]

Sèries de televisió[modifica]

  • Furcio (2000–2002)
  • Mi generación (1997)
  • Acapulco H.E.A.T. com Rodríguez (1993)
  • Sweating Bullets / Calor tropical com el tinent Carrillo (1991–1992)
  • La hora marcada (1989) (Episodi: Km 22)[6]
  • Tony Tijuana com Tony Tijuana (1988)
  • Hora marcada (1988)
  • On Wings of Eagles com el senyor Dobuti (1986)
  • Airwolf com el capità Méndez (1986)
  • Knight Rider com Eduardo O'Brian (1984)
  • Remington Steele com el capità Ríos (1983)
  • The Love Boat com Ricardo (1981)
  • The Rhinemann Exchange com Fuentes (1977)
  • Police Story com Joe Gaitan (1973)

Premis i reconeixements[modifica]

Premi Ariel
Any Categoria Pel·lícula Resultat
2000 Millor coactuació masculina La ley de Herodes Guanyador
  • En 2010, va ser reconegut al Festival Internacional de Cinema de Monterrey amb el Premi Cabrit de Plata, per la seva distingida trajectòria artística que cobreix quatre i mitja dècades al cinema i en la televisió, en aquest mateix any Televisa li va donar un reconeixement per la seva valuosa carrera com a actor i promotor de Mèxic a l'estranger.

Referències[modifica]

  1. «Carmelita Bohr». [Consulta: 10 juny 2020].
  2. «Pedro Armendáriz La Crónica de Hoy - Jalisco». [Consulta: 10 juny 2020].
  3. Algunos datos biográficos de la vida de Pedro Armendáriz publicados en el periódicoLa Jornada
  4. Recuerdan a Pedro Arméndariz Jr. con 'El cartel de los sapos'. Elsiglodetorreon.com.mx. Consultado el 4-9-2013.
  5. Nota del fallecimiento de Pedro Armendáriz en el periódico El Universal Arxivat 2014-03-01 a Wayback Machine.
  6. ........ «DESDE EL PALCO “HORA MARCADA”» (en espanyol de Mèxic), 27-04-2019. Arxivat de l'original el 2020-07-24. [Consulta: 11 setembre 2019].
  7. Fallece legendario actor Pedro Armendáriz Jr., elfaro.net, 26 de desembre de 2011