Dofí del Ganges

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Platanista gangetica)
Infotaula d'ésser viuDofí del Ganges
Platanista gangetica Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Període de gestació1 any Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
En perill
UICN41758 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreArtiodactyla
FamíliaPlatanistidae
GènerePlatanista
EspèciePlatanista gangetica Modifica el valor a Wikidata
(Roxb., 1801)
Nomenclatura
ProtònimDelphinus gangeticus Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Distribució de P. g. gangetica
Mida

El dofí del Ganges (Platanista gangetica) és una espècie de dofí d'aigua dolça que es troba a certes zones de les grans conques fluvials del nord del subcontinent indi, principalment al Ganges i al Brahmaputra.

El dofí del Ganges es considera un dels símbols nacionals de l'Índia.[1]

Taxonomia[modifica]

L'espècie Platanista gangetica fou descrita per Lebeck and Roxburgh l'any 1801. [2] i fins a 1970 el dofí del Ganges i el dofí de l'Indus es consideraven una mateixa espècie.

Ecologia[modifica]

Aquests dofins viuen a les seccions profundes dels cursos mitjans i baixos (en el cas del dofí del Ganges) dels grans rius de l'Índia, Bangladesh, el Nepal i el Pakistan. Tenen ulls molt menuts i els hi manca el cristal·lí, essent efectivament cecs. Tanmateix, vivint en aigües fangoses, els ulls, que només poden detectar diferències en la intensitat de lluminositat, no els hi fan gaire servei a aquests dofins fluvials. La forma principal de detectar preses, així com els perills que s'atansen, és mitjançant l'ecolocalització. Mengen una gran varietat de peixos i crustacis.

El cos del dofí del Ganges és relativament gruixut en la part central. Són generalment de talla petita i l'exemplar més gran que s'ha trobat feia 199 cm. Tenen un musell llarg i prim que recorda precisament el del gavial o cocodril del Ganges, que viu a la mateixa zona.

A causa de la contaminació i de la pèrdua d'hàbitat totes les poblacions de dofins d'aigua dolça del subcontinent indi es troben a la Llista Vermella de la UICN d'espècies amenaçades.

Referències[modifica]

  1. Dofí del Ganges[Enllaç no actiu]
  2. Kinze, C.C. «Rehabilitation of Platanista gangetica (Lebeck, 1801) as the valid scientific name of the Ganges dolphin». Zoologische Mededelingen Leiden. «Enllaç»., 74, 2000, pàg. 193–203.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dofí del Ganges