Poirierita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralPoirierita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaMg₂SiO₄
Classificació
Categoriasilicats
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Estructura cristal·linaa = 5,801(11) Å; b = 2,905(9) Å; c = 8,411(16) Å
Grup puntualmmm (2/m 2/m 2/m) - dipiramidal
Grup espacialpmma
Densitat3,326 g/cm3 (calculada)
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2018-026b Modifica el valor a Wikidata
SímbolPoi
Referències[1]

La poirierita és un mineral de la classe dels silicats. Rep el nom en honor de Jean-Paul Poirier (13 de maig de 1935 -), físic francès que va contribuir molt a la física dels minerals, inclosa la predicció teòrica d'ε-Mg₂SiO₄.

Característiques[modifica]

La poirierita és un nesosilicat de fórmula química Mg₂SiO₄. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. És un mineral polimorf de la forsterita, la ringwoodita i la wadsleyita.

Les mostres que van servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troben conservades a les col·leccions mineralògiques del Museu d'Història Natural de la Universitat de Florència, a Itàlia, amb el número de catàleg: 3238/i, i al Museu Nacional de la Natura i la Ciència de Tòquio (Japó), amb el número d'espècimen: nsm-mf15125.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descrita a partir de mostres obtingudes a dos meteorits: el meteorit Tenham i al meteorit Suizhou, recollits a Austràlia i a la República Popular de la Xina respectivament. També ha estat descrita en un altre meteorit: el Miami, trobat a l'estat de Texas (Estats Units). Aquests tres meteorits són els únics indrets a tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Poirierita
  1. «Poirierite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 17 agost 2021].