Processó nupcial a Hardanger

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaProcessó nupcial a Hardanger

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorAdolph Tidemand;
Hans Fredrik Gude Modifica el valor a Wikidata
Creació1848
Gènereart de gènere Modifica el valor a Wikidata
MovimentRomanticisme Modifica el valor a Wikidata
Materialpintura a l'oli
llenç (suport pictòric) Modifica el valor a Wikidata
Mida93,5 (alçària) × 130,1 (amplada) × 2,9 (gruix) cm
Localització
Col·leccióGaleria Nacional (Oslo)
Museu Nacional d'Art, Arquitectura i Disseny (Oslo) Modifica el valor a Wikidata
Història
DataEsdeveniment significatiu
1895 adquisició Modifica el valor a Wikidata
DataHistorial d'exposicions
2007-2011Art 3. Works from the collection 1814-1950 (en) Tradueix, Museu Nacional d'Art, Arquitectura i Disseny
2003-2003Der aander en tindrende Sommerluft varmt over Hardangerfjords Vande... (en) Tradueix, Museu Nacional d'Art, Arquitectura i Disseny
2011-2019The Dance of Life – The collection from antiquity to 1950 (en) Tradueix, Museu Nacional d'Art, Arquitectura i Disseny
1974 Nasjonalgalleriet viser norsk malerkunst fra 1800-årene (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Catalogació
Número d'inventariNG.M.00467 Modifica el valor a Wikidata
Catàleg

Processó nupcial a Hardanger (en noruec: Brudeferd i Hardanger) és una de les pintures més conegudes de la història de l'art a Noruega. Fou realitzada el 1848 per Adolph Tidemand i Hans Gude. La grandària del quadre és de 93 × 130 cm i es conserva al Museu Nacional d'Art, Arquitectura i Disseny de Noruega a Oslo. És un exemple típic d'un treball de col·laboració, en el qual Gude va pintar els paisatges i Tidemand els personatges.

Processó nupcial a Hardanger és una obra mestra del nacionalisme romàntic Noruega. En aquest, es conjuguen els elements romàntics de la fantasia, el sentiment i la natura amb el jove nacionalisme noruec. Una processó nupcial recorre en bots un fiord després de les noces. Els nuvis van asseguts en la primera embarcació; darrere d'aquesta, al lluny, es distingeixen altres embarcacions amb els convidats de les noces. Els tripulants van abillats amb vestits típics (bunad); la núvia va coronada i el nuvi és potser l'home que saluda amb el barret. En la proa, s'observa un músic i un home armat amb un fusell, a punt de llançar un tret a l'aire en senyal de salutació. El paisatge del voltant mostra un bell dia assolellat d'estiu, altes i escarpades muntanyes amb arbres verds i el fiord d'aigües cristal·lines i brillants. La natura d'Hardanger és dramàtica, i les fosques muntanyes contrasten amb el fiord, il·luminat pels rajos del sol.

El quadre va ser elaborat per encàrrec del Teatre de Cristiania, en ocasió d'una vetllada cultural el 1849, en què un grup teatral, vestit amb indumentària típica i a bord d'una embarcació, interpretava una cançó d'Andreas Munch amb música d'Halfdan Kjerulf, i el quadre hi servia d'escenografia.

Bibliografia[modifica]

  • Malmanger, Magne. «Maleriet 1814-1870, fra klassisisme til tidlig realisme». A: Norges kunsthistorie. Vol. 4, 1981. ISBN 82-05-12268-7.