Quadrat del Pegàs

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula objecte astronòmicQuadrat del Pegàs
Tipusasterisme Modifica el valor a Wikidata
Constel·lacióPegàs Modifica el valor a Wikidata
Característiques físiques i astromètriques
Format per

El Gran Quadrant de Pegàs o Quadrat de Pegàs és un asterisme[1][2] (o pseudoconstel·lació) visible durant la tardor de l'hemisferi nord. Forma part dels anomenats "asterismes estacionals" juntament amb el Triangle d'estiu, l'Hexàgon hivernal i el Diamant de Virgo que apareix a la primavera.

L'asterisme està format per Markab[3] (α Pegasi), Scheat (β Pegasi),[4] γ Pegasi[5] i Alpheratz (α Andromedae). La figura també és útil com a apuntadora per a alguns objectes celestes d'importància: així, si se segueix l'eix que uneix α Pegasi amb α Andromedae, en direcció d'aquesta última, es pot arribar a la gran galàxia d'Andròmeda M31,[6] mentre que per l'altre costat s'arriba al cúmul M15. Si s'estén l'eix que uneix β Pegasi amb α Andromedae 2 vegades, s'arriba a M33, la galàxia del Triangle.

Per la seva proximitat a l'equador celeste (que és una projecció de l'equador terrestre) és fàcilment recognoscible en la major part de la Terra, exceptuant latituds més enllà dels 45° sud. Aquesta figura és perfectament visible en el cel des de setembre fins a novembre.

Referències[modifica]

  1. Littré, Emile. Hachette. Dictionnaire de la langue française (en francès), 1875, p. 912. 
  2. Francoeur, Louis-Benjamin. Bechet. Uranographie ou traite élémentaire d'astronomie, accompagne de planispheres (en francès), 1812, p. 228-235. 
  3. «Markab» (en francès).
  4. «Shéat» (en francès).
  5. «Algénib» (en francès).
  6. «Bayer’s Uranometria and Bayer letters» (en anglès).