Ramon Godó i Lallana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 18:32, 15 oct 2016 amb l'última edició de JoRobot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaRamon Godó Lallana

Ramón Godó i Lallana
Nom original(es) Ramón Godó Lallana Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement11 de maig de 1864
Bilbao
Mort20 de setembre de 1931(1931-09-20) (als 67 anys)
Barcelona
  Diputat al Congrés dels Diputats
29 d'abril de 1899 – 30 de març de 1907
CircumscripcióIgualada[1]
Activitat
Lloc de treball Madrid Modifica el valor a Wikidata
OcupacióEmpresari
PartitPartit Liberal
Altres
TítolComtat de Godó Modifica el valor a Wikidata
FillsCarlos Godó Valls
PareCarles Godó i Pié i Antonia Lallana

Ramon Godó Lallana (Bilbao, 11 de maig de 1864Barcelona, 20 de setembre de 1931) primer comte de Godó, fou un empresari i polític català, fill de Carles Godó i Pié i nebot de Bartomeu Godó i Pié, fundadors del diari La Vanguardia.

Biografia

Medalló representant Ramon Godó al carrer Tallers 62, Barcelona

Ramón Godó nasqué l'any 1864 a Bilbao, fill de Carles Godó i Pié i Antonia Lallana, durant l'època en què el seu pare i el seu oncle gestionaven les delegacions comercials a Bilbao i Oviedo de l'empresa familiar dels Godó. Amb la crisi de la Tercera Guerra Carlina retornaren tots a Barcelona.

El seu pare morí l'any 1897 i ell es féu càrrec de la propietat del diari La Vanguardia. Ramón Godó va fundar l'any 1912 la Paperera Godó per trencar el monopoli imposat per "La Papelera Española" i així subministrar paper al seu diari. Va impulsar l'expansió i influència del diari, que va establir la seva seu al carrer Pelai de Barcelona.

Alhora, milità al Partit Liberal, amb el que fou escollit diputat pel districte d'Igualada a les eleccions generals espanyoles de 1899, 1901, 1903 i 1905.[2] Fou el primer Comte de Godó, títol que va rebre l'any 1916 de mans del rei Alfons XIII.

Ramon Godó Lallana era un home coix, amb un problema de sordesa i quasi cec d'un ull, però amb una gran intel·ligència i talent per a les finances.[3] Fou pare de Carlos Godó Valls, segon Comte de Godó, que l'any 1965 instaurà un premi periodístic amb el seu nom, en ocasió del centenari del seu naixement.

Una plaça a Copons, localitat on Ramon Godó Lallana tenia una casa, s'anomenà en honor seu.[4]

Vegeu també

Referències

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ramon Godó i Lallana