Rauvòlfia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Rauvolfia)
Infotaula d'ésser viuRauvòlfia
Rauvolfia Modifica el valor a Wikidata

Rauvolfia sandwicensis Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreGentianales
FamíliaApocynaceae
SubfamíliaRauvolfioideae
GènereRauvolfia Modifica el valor a Wikidata
L.
Nomenclatura
Sinònims
  • Cyrtosiphonia Miq.
  • DissolenaLour.
  • Heurckia Müll. Arg.
  • Ophioxylon L.
  • Podochrosia Baill.
  • Rauwolfia L[1]

Les rauvòlfies (Rauvolfia) són un gènere d'arbres i arbustos perennes que pertany a la família de les Apocynaceae. Es troben en les regions tropicals, especialment a l'Índia, Pakistan, Birmània, Siam i Java. Comprèn 198 espècies descrites i només 74 n'han estat acceptades.[2]

Descripció[modifica]

Són arbustos o arbres amb làtex lletós. Fulles verticil·lades, anisofiles. Inflorescència terminal o axil·lar, cimosa o d'aparença més o menys umbelada, les flors petites, blanques; corol·la urceolada, anteres lliures; ovari apocàrpic. Fruit una baia drupàcia sincàrpica amb 1-2 llavors.[3]

Propietats[modifica]

Rauvolfia caffra és l'arbre de la quinina de Sud-àfrica. Rauvolfia serpentina, conté diversos bioactius químics, com ajmalicina, deserpidina, rescinnamina, serpentinina, i iohimbina. Reserpina és un alcaloide separat de R. serpentina que és àmpliament usat contra la hipertensió. Té dràstics efectes psicològics pel que ha estat substituït per drogues que baixen la tensió que no té efectes adversos.

Altres plantes d'aquest gènere es fan servir a la medicina, en medicina convencional d'occident o en Ayurveda, unani, i medicina local. Els alcaloides d'aquesta planta redueixen la pressió arterial, i baixa l'activitat del sistema nerviós central.

El contingut en alcaloides varia depenent de l'espècie. En tot cas, els usos medicinals, així com els advertiments i precaucions d'ús són comuns i es corresponen amb les indicades per a Rauwolfia serpentina.

Taxonomia[modifica]

El gènere va ser descrit per Carl von Linné i publicat a Species Plantarum 1: 208. 1753[3]

Espècies seleccionades[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. USDA, ARS, National Genetic Resources Program. Germplasm Resources Information Network - (GRIN) [Base de Datos en Línea]. National Germplasm Resources Laboratory, Beltsville, Maryland. URL: http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/genus.pl?10272 Arxivat 2009-09-12 a Wayback Machine. (22 d'octubre de 2013)
  2. Rauwolfia a PlantList
  3. 3,0 3,1 «Rauwolfia». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 22 octubre 2013].

Bibliografia[modifica]

  • Lewis, W.H. and M.P.F. Elvin-Lewis. (2003). Medical Botany. Hoboken: Wiley. pàg. 286