Rebozo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Obra de José Julio Gaona amb la imatge d'una dona amb un rebozo.

El rebozo és una peça de vestir femenina usada a Mèxic, Amèrica Central i algunes zones d'Amèrica del Sud. De forma rectangular i d'una sola peça. Els rebozos fan entre 1,5 i fins a 3 metres de longitud i es poden fer de cotó, llana, seda o d'articel·la. Usualment s'utilitzen com a bufandes o com a xals. Sovint també es poden fer servir per a carregar les criatures o per portar productes al mercat. El seu preu varia en funció de la qualitat de la peça, des dels models més econòmics fins a models amb un valor de milers de pesos.

Descripció[modifica]

Un rebozo és un tros llarg i recte de tela que sembla una creu entre una bufanda i un xal. Com els ponxos, els huipils i els sarapes són peces clàssiques mexicanes fetes de tela recta, majoritàriament sense tallar, però els rebozos tenen les seves pròpies característiques.[1] Clàssicament és una peça de roba de dona, tradicionalment teixida a mà, que es distingeix pels serrells complicats teixits amb els dits anomenats rapacejos.[2][3] Es diu que portar el rebozo fa que el moviment d'una dona sigui més elegant.[4] L'ús del rebozo per part de moltes dones és un signe de l'herència mexicana i per aquest motiu les vendes de la peça es poden duplicar abans del Dia de la Independència de Mèxic el 16 de setembre.[5][6] A causa de la naturalesa de la peça, especialment els serrells, s'han de rentar a mà. El colorant pot tenir o no color, per la qual cosa s'ha d'utilitzar un sabó suau.[7]

Venedora jove portant un nado al rebozo a la ciutat d'Oaxaca.

El rebozo és una peça que va sorgir arrel de la barreja cultural arran de la Conquesta Espanyola del territori sud-americà. Se sap que els indígenes mexicans en feien servir abans de l'arribada dels colonitzadors espanyols, però la paraula per definir aquesta peça figura per primera vegada a partir de l'any 1562.

El rebozos es confeccionen a Mèxic, a la resta de l'Amèrica Central i en alguns països d'Amèrica del Sud, però els rebozos més preuats són els d'estat de Mèxic, Michoacán, Oaxaca, estat de Querétaro i San Luis Potosí. Concretament és a Santa María del Río i Sant Luis Potosí on es fabrica el rebozo caramelo, el més car de tots. Cal destacar que a l'estat de Mèxic, any rere any, es celebra la tradicional fira del rebozo, durant el mes de setembre, on els mestres reboceros, guanyadors de diversos guardons a escala nacional, es reuneixen al centre del municipi de Tenancingo de Degollado per demostrar el seu extraordinari treball a nacionals i estrangers.

Les chalinas són llises, sense disseny i d'un sol color. Sovint, els rebozos amb línies verdes, blanques i vermelles es fan servir a les Festes Pàtries.

Les fotografies d'Agustín Casasola mostren les soldaderas, les dones soldades de la Revolució mexicana, portant rebozos de boleta. Com a peça distintiva mexicana, el rebozo ha estat enalçat en les arts, ha estat objecte de cançons i poemes i fins i tot Frida Kahlo sovint pintava els seus autoretrats on apareixia vestida amb rebozos.

Aquesta peça de vestir va aconseguir tal importància que al segle xviii es van dictar lleis i regles per a l'elaboració regulant-ne la grandària, el teixit, la classe de fil i el dibuix. Fins i tot es va adoptar la Verge de les Angoixes com a patrona de les reboceras (artesanes especialitzades en la confecció de rebozos).

Tal com altres accessoris, té símbols com el color i l'entreteiximent dels fils que identifiquen l'origen de les persones segons la comunitat que els confecciona i utilitza. També utilitzen aquesta tècnica a Guatemala.

Atesa la seva naturalesa folklòrica, el rebozo és usat sovint com a part del vestit típic dels balls mexicans tradicionals i dels balls de marimba guatemalencs.

El rebozo no és sol una peça de vestir d'adorn, sinó que també pot ser usat per a carregar els nadons, cosa que aporta molts beneficis tant al bebè com al portador (mare o pare, ja que avui dia el rebozo no és sols d'ús femení puix que, gràcies a la informació dels avantatges del seu ús com a portanadó ergonòmic, alguns homes també n'usen).

Beneficis per al nadó[modifica]

Els còlics disminueixen: posar-los ventre contra ventre en una posició vertical, ajuda el sistema digestiu que encara és immadur.

El nadó s'integra a la vida social: anant a l'altura de la mare en lloc de ser a la carriola a l'altura dels genolls. Qualsevol comunicació que tingui la mare també la té el petit, la qual cosa l'ajuda a ser més sociable.

Dormen molt millor: estant sempre en contacte amb la mare, de qui escolten el batec del cor i la respiració, la qual cosa els recorda el ventre matern, estan més tranquils, es senten segurs i dormen més.

Beneficis per als pares[modifica]

Els beneficis de dur el nadó amb el rebozo per als pares són: el bebè pot estar més a prop seu, sempre tenen les mans lliures i poden fer qualsevol mena d'activitat, el seu pes està molt ben repartit i això permet que hom no pateixi un cansament extrem a l'esquena i als braços. S'estableix un vincle molt especial entre els pares i el nadó, dona seguretat perquè sempre van agafats al seu cos, beneficia l'alletament, es corregeixen postures incorrectes i això permet que no es perjudiqui la columna vertebral i finalment reforça la relació entre ares i nadons.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Trabajan por rescate del rebozo» (en castellà). [Guadalajara], 19-07-2004.
  2. «Las Adelitas en el siglo XXI» (en castellà). [Guadalajara], 19-09-2010 [Consulta: 30 desembre 2014]. Arxivat 30 de desembre 2014 a Wayback Machine.
  3. Wilfrido Ávila García «El rebozo mexicano» (en castellà). [Cuernavaca], 01-06-2008 [Consulta: 15 gener 2013]. Arxivat 29 October 2013[Date mismatch] a Wayback Machine.
  4. José de Jesús Ceja «Continúa el 3er. Festival del Rebozo en Jiquilpan» (en castellà). [Morelia], 01-08-2012 [Consulta: 15 gener 2013]. Arxivat 29 October 2013[Date mismatch] a Wayback Machine.
  5. Rosalba Guzman Ayala «Duplican por fiestas patrias la venta de rebozos» (en castellà). [Oaxaca], 09-07-2010 [Consulta: 15 gener 2013]. Arxivat de febrer 19, 2013, at Archive.is
  6. «Materias Primas» (en castellà). Municipality of Santa María del Río. Arxivat de l'original el 30 octubre 2013. [Consulta: 15 gener 2013].
  7. «El rebozo una tradición con historia entretejida» (en castellà). [Guanajuato], 19-11-2011 [Consulta: 15 gener 2013]. Arxivat de febrer 19, 2013, at Archive.is