Resolució 275 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 275 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Identificador de llei o regulacióS/RES/275 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:1526)
 9Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 6Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació22 desembre 1969 Modifica el valor a Wikidata
TemaReclamació de Guinea

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 275 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada el 22 de desembre de 1969. Després d'una carta del representant de Guinea i l'observació que aquests incidents per Portugal posaven en perill la pau i la seguretat internacionals, el Consell va demanar Portugal que s'abstingués de violar la sobirania i la integritat territorial de Guinea. El Consell lamenta profundament la pèrdua de vides i danys a diversos pobles de Guinea infligits per l'acció des de Guinea Bissau, un territori sota administració portuguesa, advertint solemnement Portugal que si aquests actes es repetissin en el futur el Consell consideraria més mesures per posar en pràctica la resolució. També va instar Portugal a alliberar una barcassa de motor amb el nom de Patrice Lumumba i tots els seus passatgers.

La resolució va ser aprovada amb nou vots, amb sis abstencions de la República de la Xina, Colòmbia, França, Espanya, el Regne Unit i Estats Units.

Guinea havia escrit primer al Consell de Seguretat el 4 de desembre de 1969, per sol·licitar la intervenció, que va ser recolzada per 40 estats africans. Es va informar al Consell de nous atacs aeris al seu territori el 12 de desembre, el que va provocar la celebració de reunions i una resolució per ser aprovada.[1]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Wellens, Karen; T.M.C. Asser Instituut. Resolutions and statements of the United Nations Security Council (1946-1989): a thematic guide. BRILL, 1990, p. 73. ISBN 978-0-7923-0796-9. 
Vegeu texts en català sobre Resolució 275 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.