Roc Blackblock

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRoc Blackblock

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1975 Modifica el valor a Wikidata (48/49 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Ideologia políticaInsubmissió, moviment okupa i anticapitalisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióELISAVA Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactivista social, il·lustrador, muralista Modifica el valor a Wikidata
Activitat1999 Modifica el valor a Wikidata –
GènereArt de carrer, grafit i stencil graffiti (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Influències
Participà en
2022La pell dels murs Modifica el valor a Wikidata

Lloc webrocblackblock.com Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): rocblackblock Instagram: rocblackblock Modifica el valor a Wikidata

Roc Blackblock (Barcelona, 1975) és un artista i muralista català. Va estudiar Disseny Gràfic a l'Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, i Il·lustració a l'Escola d'Art i Superior de Disseny Serra i Abella de l'Hospitalet de Llobregat.[1]

Trajectòria[modifica]

A finals de la dècada del 1990 va iniciar la seva carrera en la il·lustració i el tatuatge i, el 1999, es va estrenar pintant un grafit al Centre Social Okupat i Autònom l'Hamsa,[2] col·lectiu del qual formava part.

Com activista dels moviments socials, ha convertit el grafit en el seu mitjà d'expressió mantenint el compromís polític de la seva obra en espais com Can Vies, la Kasa de la Muntanya, el Kasal de Joves de Roquetes, en homenatge a la militant antifeixista Neus Català, l'Ateneu Popular de Nou Barris, la façana del Casal de Joves de Ripollet[3] o amb la lluita per protegir les oliveres mil·lenàries a Ulldecona.[4]

Foto de Roc Blackbock del seu mural censurat sobre la corrupció de la corona espanyola.

L'any 2021, amb motiu de l'ordre d'empresonament del raper Pablo Hasél, un mural realitzat per ell al parc de les Tres Xemeneies amb una efígie crítica de Joan Carles I amb cinc fletxes republicanes clavades, fou censurat en menys de 24 hores per una brigada de neteja de l'Ajuntament de Barcelona,[5] custodiada per la Guàrdia Urbana, sota les ordres del regidor de seguretat, Albert Batlle.[6] Pocs dies després, Blackblock va tenir l'oportunitat de repintar-lo afegint-hi Felip VI i Francisco Franco amb el lema «Aquí se censura, reprimeix i tortura com en dictadura».[1]

El mateix any, realitzà un mural per reivindicar que la comissaria de Via Laietana esdevingués un lloc de memòria. El mural s'inspirà en la figura de Tomasa Cuevas en representació de «totes les víctimes» de repressió i tortures a la comissaria, i «per recuperar la memòria de la gent que va lluitar contra el franquisme».[7]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Estruch Axmacher, Martí. «No faria mai un mural per al BBVA, tinc molta sort de poder-ho dir». Vilaweb, 22-02-2021. [Consulta: 7 juny 2021].
  2. Tramullas, Gemma. «La gente de a pie desea verse reflejada en sus calles» (en castellà), 26-07-2019. [Consulta: 7 juny 2021].
  3. «L'artista Roc Blackblock homenatja a Neus Català a la façana del Casal de Joves ·», 12-11-2015. [Consulta: 7 juny 2021].
  4. «Roc Blackblock dona a Ulldecona una obra que culmina una primera fase de lluita per protegir les oliveres mil·lenàries», 29-06-2020. [Consulta: 7 juny 2021].
  5. «El problema que tenim no és d'anomalia, sinó de precarietat democràtica». TV3, 13-02-2021. [Consulta: 7 juny 2021].
  6. López Mas, Marta. «Esprais per la llibertat». Directa, 23-02-2021. [Consulta: 7 juny 2021].
  7. «Roc Blackblock realitza un mural per reivindicar la comissaria de Via Laietana com a lloc de memòria». NacióDigital, 10-12-2021. [Consulta: 11 desembre 2021].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Roc Blackblock