Ron Huldai

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRon Huldai

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement26 agost 1944 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
Hulda (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Alcalde de Tel Aviv Tel-Aviv
1998 – Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióJudaisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Tel Aviv
Institut Herzliya Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, empresari, aviador de combat, oficial de la força aèria, educador Modifica el valor a Wikidata
Activitat1963 Modifica el valor a Wikidata –
PartitPartit Laborista Israelià Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarForça Aèria Israeliana Modifica el valor a Wikidata
Rang militargeneral de brigada Modifica el valor a Wikidata
ConflicteGuerra dels Sis Dies, Guerra de desgast i Guerra del Yom Kippur Modifica el valor a Wikidata
Premis

Facebook: ron.huldai Twitter (X): Ron_Huldai Telegram: Huldai Modifica el valor a Wikidata

Ron Huldai (hebreu: רוֹן חוּלְדָּאִי‎) (quibuts Hulda, 26 d'agost de 1944) és l'actual batlle de Tel Aviv, d'ençà de 1998. Anteriorment havia estat aviador de combat i un comandant en la Força d'Aire israeliana. Després de deixar l'exèrcit com a general de brigada, va entrar al món empresarial i fou director del Gimnàs hebreu Herzliya a Tel Aviv. El desembre de 2020 va anunciar que es presentaria a les eleccions legislatives d'Israel de 2021 amb un nou partit d'esquerres.

Primers anys de vida[modifica]

Va néixer el 1944 al quibuts Hulda (el seu cognom l'agafà precisament del nom del quibuts), un dels tres fills de pares nascuts de Polònia que es van traslladar a Palestina des Łódź. El seu pare Ozer va ser un dels fundadors del quibutz i el director de la seva escola, mentre que la seva mare Hanka era mestra i va dirigir l'organització de peces de teatre i representacions al quibuts.[1] Huldai va créixer al quibuts. Va estudiar a la Universitat de Tel Aviv, a la Universitat d'Auburn a Montgomery, a l' Air War College de la Base de la Força Aèria Maxwell de Montgomery, Alabama, i al Programa de Gestió Avançada a la Wharton School de la Universitat de Pennsilvània .

Servei militar[modifica]

Huldai va ser reclutat a les Forces de Defensa d'Israel el 1963 i es va unir a la Força Aèria Israeliana, fent d'aviador de combat i esdevenint oficial de carrera. Durant la Guerra dels Sis Dies, va participar en l' Operació Focus, va abatre tres avions enemics i va participar en nombroses missions. Huldai va ocupar diversos llocs principals de comandament, inclosos com a comandant de la base aèria de Nevatim, la base aèria de Hatzerim, l'Escola de Formació de Pilots de la Força Aèria i un coordinador de les autoritats governamentals i supervisor de projectes de construcció civil per a la força aèria. Va deixar la carrera militar el 1989 amb el grau de General de Brigada.

Després de retirar-se del servei actiu el 1989, va entrar al sector privat. Després de passar dos anys venent aparells d’aire condicionat a Nigèria, va tornar a Israel i va gestionar el tancament d’una planta de construcció a Ramla. Després es va convertir en director de la prestigiosa Herzliya Hebrew High School durant sis anys fins al 1998.

Carrera política[modifica]

Membre del Partit Laborista, Huldai va ser elegit batlle de Tel Aviv el 1998, reelegit el 2003 amb el 62% dels vots,[2] novament el 2008 amb el 50,6%,[3] el 2013 amb el 53% i de nou el 2018 amb un 47%. El desembre del 2020 va abandonar el Partit Laborista i va anunciar la seva intenció de presentar-se a la Kenésset a les Eleccions legislatives d'Israel de 2021 com a líder d'un nou partit d'esquerres, anomenat Els Israelians.[4] Tanmateix, el 4 de febrer del 2021 va anunciar que renunciava a concórrer a les eleccions degut a la impossibilitat d'arribar a un acord electoral amb altres partits d'esquerres.[5]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ron Huldai
  1. [enllaç sense format] https://www.haaretz.co.il/1.800177
  2. «Mayor of the Month for March 2012: Ron Huldai, Mayor of Tel Aviv». City Mayors, 05-03-2012. [Consulta: 14 juny 2016].
  3. , 12-11-2008.
  4. Wootliff, Raoul. «Tel Aviv mayor to form new left-wing party to run in March elections». The Times of Israel, 28-12-2020. [Consulta: 28 desembre 2020].
  5. «Huldai announces he won't run either» (en anglès). [Consulta: 23 març 2021].