Scotophilus marovaza

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuScotophilus marovaza Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN136774 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreChiroptera
FamíliaVespertilionidae
GènereScotophilus
EspècieScotophilus marovaza Modifica el valor a Wikidata
Goodman, Ratrimomanarivo i Randrianandrianina, 2006
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Scotophilus marovaza és una espècie de ratpenat de la família dels vespertiliònids. És endèmic del Madagascar.

Etimologia[modifica]

El nom específic deriva de la localitat a la part nord-occidental de l'illa malgaixa on fou capturat el 2004 l'holotip, un mascle adult actualment conservat amb número de catàleg FMNH 184050 al Museu Field d'Història Natural de Chicago.

Descripció[modifica]

Dimensions[modifica]

És un ratpenat de petites dimensions, amb una llargada total d'entre 100 i 113 mm, la llargada de l'avantbraç d'entre 41 i 45 mm, la llargada de la cua d'entre 38 i 45 mm, la llargada del peu d'entre 6 i 7,2 mm, la llargada de les orelles d'entre 13 i 15 mm i un pes de fins a 15,5 g.[1]

Aspecte[modifica]

El pelatge és curt. El cos és robust i el cap és gros. Les parts dorsals són marró-rogenques, amb una franja dorsal més clara, mentre que les parts ventrals són grogues-marronoses clares. El musell és curt i ample, a causa de la presència de dues masses glandulars als costats. El tragus és llarg, falciforme, amb l'extremitat fusiforme i un lòbul a la base. Les membranes alars són de color marró fosc. La punta de la llarga cua s'estén lleugerament més enllà de l'ample uropatagi. Emet una forta olor de mesc.

Ecolocalització[modifica]

Emet ultrasons a baix cicle de treball en forma d'impulsos de freqüència gairebé constant amb una màxima energia d'aproximadament 45,9 kHz.

Biologia[modifica]

Comportament[modifica]

Alguns individus foren capturats sota el sostre d'una cabana fet amb fulles seques de palmeres de l'espècie Bismarckia nobilis.

Alimentació[modifica]

S'alimenta d'insectes.

Reproducció[modifica]

Una femella capturada al mes de novembre es trobava en un evident estat d'alletament. Probablement les femelles entren en estre al principi de l'estació plujosa, entre novembre i febrer, mentre que els mascles estan sexualment actius gran part de l'any.

Distribució i hàbitat[modifica]

Aquesta espècie és difosa a la part occidental de Madagascar, des de la localitat de Marovaza, prop de Mahajanga, fins a Morondova al sud-oest.

Viu als boscos caducifolis secs secundaris i a les sabanes amb prevalença de palmeres fins a 200 metres d'altitud.

Estat de conservació[modifica]

La Llista Vermella de la UICN, tenint en compte el seu vast àmbit de distribució a la part occidental de l'illa i la falta d'amenaces rellevants, classifica S. marovaza com a espècie en risc mínim (LC).[2]

Referències[modifica]

  1. Goodman et al., 2006
  2. Jenkins, R. K. B.; Rakotoarivelo, A. R.; Ratrimomanarivo, F. H.; Cardiff, S. G. Scotophilus marovaza. UICN 2008. Llista Vermella d'espècies amenaçades de la UICN, edició 2008, consultada el 31 juliol 2014.

Bibliografia[modifica]