Sebastià Mariner i Bigorra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSebastià Mariner i Bigorra

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement12 setembre 1923 Modifica el valor a Wikidata
Vilaplana (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
Mort25 gener 1988 Modifica el valor a Wikidata (64 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Catedràtic d'universitat
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciólingüista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Complutense de Madrid
Universitat de Granada Modifica el valor a Wikidata

Sebastià Mariner i Bigorra (Vilaplana, el Tarragonès, 12 de setembre 1923 - Madrid, 25 de gener de 1988), lingüista i llatinista català.

Catedràtic de llatí en ensenyaments mitjans a Sevilla i València, va ocupar després les càtedres de filologia llatina a les Universitats de Granada i Complutense de Madrid.

Entre les seves obres s'expliquen edicions i traduccions de Juli Cèsar, Titus Livi i Marc Anneu Lucà, llibres de text de llengua i literatura llatines, de fonologia (va afegir un apèndix sobre fonemàtica llatina a la clàssica Fonètica llatina de Marià Bassols de Climent) i de llatí vulgar. Es va comptar també entre els introductors de l'estructuralisme a l'estat espanyol (Estudis estructurals de català, 1975). Va dirigir trenta-tres tesis doctorals i vuitanta-dues de llicenciatura, així com la secció llatina de la Biblioteca Clàssica Gredos.

La seva obra és molt extensa i abasta un total de dos-cents trenta set títols de treballs científics, principalment sobre llengua i literatura llatines. Va dedicar el seu interès també a l'epigrafia antiga (Inscripcions Hispanes en vers, 1952, Inscripcions Romanes de Barcelona, 1973) i la lingüística general.

Enllaços externs[modifica]