Simfonia núm. 10 (Mahler)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de composicióSimfonia núm. 10
Forma musicalsimfonia Modifica el valor a Wikidata
Tonalitatfa sostingut major Modifica el valor a Wikidata
CompositorGustav Mahler Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: ada92c4e-c4b3-406e-a8c7-136e61f3a6b7 IMSLP: Symphony_No.10_(Mahler,_Gustav) Allmusic: mc0002370291 Modifica el valor a Wikidata

La Simfonia núm. 10 va ser composta per Gustav Mahler l'estiu del 1910 i va ser la seva composició final. En el moment de la mort de Mahler, la composició era substancialment completa en forma d'un esborrany continu, però no totalment elaborada ni orquestrada, i per tant no es podia realitzar. Només el primer moviment es considera raonablement complet i rendible com pretenia Mahler. Potser com a reflex de la crisi interior que estava patint en aquell moment (Mahler sabia que tenia un cor fallit i la seva dona havia estat infidel), la desena simfonia és, probablement, la seva obra més dissonant.

Diversos compositors i directors han creat versions de la simfonia utilitzant les notes de Mahler. L'obra es considera una de les composicions més importants de Mahler, i destaca per la seva complexitat i intensitat emocional. Sovint és interpretada i gravada per orquestres i es considera un element bàsic del repertori simfònic.

Moviments[modifica]

  • I. Adagio: Andante-Adagio
  • II. Scherzo: Schnelle Viertel
  • III. Purgatorio: Allegretto moderato
  • IV. Scherzo: Allegro pesante, Nicht zu Schnell
  • V. Finale: Langsam-Allegro moderato-Adagio

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Simfonia núm. 10