Stornesita-(Y)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralStornesita-(Y)
Varietat de: chladniïta
Fórmula químicaNa₆(Ca₅Na₃)YMg43(PO₄)36
EpònimStornes peninsula (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusJohnston Firth, Península de Stornes, Monts Larsemann, Prydz Bay, Costa d'Ingrid Christensen, Terra de la Princesa Isabel, Antàrtida
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.AC.50
Nickel-Strunz 9a ed.8.AC.50 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VII/A.08 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal
Estructura cristal·linaa = 14,9628Å; c = 42,756Å;
Grup puntual3 - romboedral
Colorgroc clar
Densitat3,196 g/cm³ (calculada)
Propietats òptiquesuniaxial (+)
Índex de refracciónω = 1,622 nε = 1,625
Birefringènciaδ = 0,004
Més informació
Estatus IMAmineral no acreditat, nom invàlid, espècie rebutjada o proposta eliminada i aprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2005-040
Referències[1][2]

La stornesita-(Y) és un mineral de la classe dels fosfats, sent considerat des de 2020 una varietat de chladniïta.[3] Rep el seu nom per la península d'Stornes, on es troba la localitat tipus, i per l'itri, l'element dominant de terres rares a la seva composició.

Característiques[modifica]

La stornesita-(Y) és un fosfat de fórmula química Na₆(Ca₅Na₃)YMg43(PO₄)36. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2005. Cristal·litza en el sistema trigonal. És l'anàleg de la chladniïta amb itri dominant.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la stornesita-(Y) pertany a «08.AC: Fosfats, etc. sense anions addicionals, sense H₂O, amb cations de mida mitjana i gran» juntament amb els següents minerals: howardevansita, al·luaudita, arseniopleïta, caryinita, ferroal·luaudita, hagendorfita, johil·lerita, maghagendorfita, nickenichita, varulita, ferrohagendorfita, bradaczekita, yazganita, groatita, bobfergusonita, ferrowyl·lieïta, qingheiïta, rosemaryita, wyl·lieïta, ferrorosemaryita, qingheiïta-(Fe2+), manitobaïta, marićita, berzeliïta, manganberzeliïta, palenzonaïta, schäferita, brianita, vitusita-(Ce), olgita, barioolgita, whitlockita, estronciowhitlockita, merrillita, tuïta, ferromerrillita, bobdownsita, chladniïta, fil·lowita, johnsomervilleïta, galileiïta, xenofil·lita, harrisonita, kosnarita, panethita, stanfieldita, ronneburgita, tillmannsita i filatovita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a Johnston Firth, a la península de Stornes, una península ubicada a la badia de Prydz, a la costa d'Ingrid Christensen (Terra de la Princesa Isabel, Antàrtida). És un indret on han estat descoberts altres minerals com la tassieïta o la boralsilita. Es tracta de l'únic indret on ha estat trobada aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Stornesite-(Y)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 setembre 2017].
  2. «The New IMA List of Minerals – A Work in Progress – Updated: May 2017» (en anglès). International Mineralogical Association. Arxivat de l'original el 10 d’agost 2019. [Consulta: 16 setembre 2017].
  3. Miyawaki, Ritsuro; Hatert, Frédéric; Pasero, Marco; Mills, Stuart J. «Newsletter 54». Mineralogical Magazine, 84, 2, abril 2020, pàg. 359–365. DOI: DOI: https://doi.org/10.1180/mgm.2020.21 [Consulta: 21 juny 2022].