Chladniïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralChladniïta
Fórmula químicaNa₂CaMg₇(PO₄)₆
EpònimErnst Chladni Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusMeteorit Carlton, Carlton, Comtat de Hamilton, Texas, Estats Units
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.AC.50
Nickel-Strunz 9a ed.8.AC.50 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VII/A.08 Modifica el valor a Wikidata
Dana38.2.5.3
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal
Estructura cristal·linaa = 14,967(2) Å; c = 42,595(4) Å;
Grup puntual3 - romboedral
Colorincolor
Exfoliacióromboedral
Fracturairregular, desigual
Tenacitatfràgil
Duresa4,5 a 5
Lluïssorsubvítria, resinosa
Color de la ratllablanc
Diafanitattransparent
Densitat3,017(2) g/cm³ (calculada)
Propietats òptiquesuniaxial (+)
Índex de refracciónω = 1,600 nε = 1,620
Birefringènciaδ = 0,020
Pleocroismeno pleocroica
Impureses comunesFe, Mn, Si
Més informació
Estatus IMAmineral redefinit (Rd) i aprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1993-010
Any d'aprovació1993
SímbolClad Modifica el valor a Wikidata
Referències[1][2]

La chladniïta és un mineral de la classe dels fosfats, que pertany al grup de la fil·lowita. Rep el seu nom de Ernst Florens Friedrich Chladni (1756-1827), de la Universitat de Riga, Letònia.

Característiques[modifica]

La chladniïta és un fosfat de fórmula química Na₂CaMg₇(PO₄)₆. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1993. Cristal·litza en el sistema trigonal. La seva duresa a l'escala de Mohs oscil·la entre 4,5 i 5. Els minerals químicament propers, també anhidres inclouen czochralskiïta, brianita i merrillita, tots trobats en meteorits. La johnsomervilleïta, del mateix grup, també és químicament similar.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la chladniïta pertany a «08.AC: Fosfats, etc. sense anions addicionals, sense H₂O, amb cations de mida mitjana i gran» juntament amb els següents minerals: howardevansita, al·luaudita, arseniopleïta, caryinita, ferroal·luaudita, hagendorfita, johil·lerita, maghagendorfita, nickenichita, varulita, ferrohagendorfita, bradaczekita, yazganita, groatita, bobfergusonita, ferrowyl·lieïta, qingheiïta, rosemaryita, wyl·lieïta, ferrorosemaryita, qingheiïta-(Fe2+), manitobaïta, marićita, berzeliïta, manganberzeliïta, palenzonaïta, schäferita, brianita, vitusita-(Ce), olgita, barioolgita, whitlockita, estronciowhitlockita, merrillita, tuïta, ferromerrillita, bobdownsita, fil·lowita, johnsomervilleïta, galileiïta, stornesita-(Y), xenofil·lita, harrisonita, kosnarita, panethita, stanfieldita, ronneburgita, tillmannsita i filatovita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta en un únic gra de 975 x 175 micròmetres en el meteorit Carlton, juntament amb clorapatita, olivina, piroxè, plagioclasa, schreibersita i troilita. El meteorit va ser trobat al comtat de Hamilton, a Texas, Estats Units. També ha estat descrita al meteorit GRA95209, trobat a l'Antàrtida, i a la regió de Córdoba, a l'Argentina.

Referències[modifica]

  1. «Chladniite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 setembre 2017].
  2. «The New IMA List of Minerals – A Work in Progress – Updated: May 2017» (en anglès). International Mineralogical Association. Arxivat de l'original el 10 d'agost 2019. [Consulta: 7 setembre 2017].