Sulfhidrilbystrita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralSulfhidrilbystrita
Fórmula químicaNa₅K₂Ca[Al₆Si₆O24](S₅)₂(SH)
Epònimbystrita i sofre Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusDipòsit de latzurita de Malo-Bystrinskoe, vall del riu Malaya Bystraya, Slyudyanka, àrea del llac Baikal, óblast d'Irkutsk, Rússia
Classificació
Categoriasilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.FB.05
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal
Estructura cristal·linaa = 12,9567(6) Å; c = 10,7711(5) Å
Grup puntual3m - ditrigonal piramidal
Grup espacialp3 1c
Colorgroc a taronja
Exfoliaciódistingible/bona en {100}
Fracturaconcoidal
Tenacitatfràgil
Duresa4,5 a 5
Lluïssorvítria
Color de la ratllagroc
Densitat2,391(1) g/cm3 (mesurada); 2,368 g/cm3 (calculada)
Propietats òptiquesuniaxial (+)
Índex de refracciónω = 1,661(2) nε = 1,584(2)
Birefringènciaδ = 0,077
Pleocroismefort
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2015-010
Any d'aprovació2015
SímbolShbys Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La sulfhidrilbystrita és un mineral de la classe dels silicats que pertany al grup de la cancrinita. Rep el nom per la presència de grup sulfhidril (SH) i la seva relació amb la bystrita.

Característiques[modifica]

La sulfhidrilbystrita és un silicat de fórmula química Na₅K₂Ca[Al₆Si₆O24](S₅)₂(SH). Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2015, sent publicada per primera vegada el 2017. Va ser el primer mineral conegut amb sulfhidril. Cristal·litza en el sistema trigonal. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 4,5 i 5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz pertany a «09.FB - Tectosilicats sense H₂O zeolítica amb anions addicionals» juntament amb els següents minerals: afghanita, bystrita, cancrinita, cancrisilita, davyna, franzinita, giuseppettita, hidroxicancrinita, liottita, microsommita, pitiglianoïta, quadridavyna, sacrofanita, tounkita, vishnevita, marinellita, farneseïta, alloriïta, fantappieïta, cianoxalita, balliranoïta, carbobystrita, depmeierita, kircherita, bicchulita, danalita, genthelvita, haüyna, helvina, kamaishilita, lazurita, noseana, sodalita, tsaregorodtsevita, tugtupita, marialita, meionita i silvialita.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions del museu mineralògic de la Universitat Estatal de Sant Petersburg (Rússia), amb el número de catàleg: 1/19636.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al dipòsit de latzurita de Malo-Bystrinskoe, a la vall del riu Malaya Bystraya, dins l'àrea del llac Baikal (óblast d'Irkutsk, Rússia), on es troba als marges de masses de latzurita, substituint-la. Es troba associada a altres minerals com: pirita, flogopita, diòpsid i calcita. Aquesta dipòsit rus és l'únic indret de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Sulfhydrylbystrite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 21 gener 2022].