Teófilo Martínez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTeófilo Martínez
Biografia
Naixement1913 Modifica el valor a Wikidata
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Mort4 abril 1995 Modifica el valor a Wikidata (81/82 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor Modifica el valor a Wikidata
Activitat1955 Modifica el valor a Wikidata –

IMDB: nm0555336 TMDB.org: 1238537 Modifica el valor a Wikidata

Teófilo Martínez (1913 - † Madrid, 4 d'abril de 1995) va ser un locutor i actor espanyol, va arribar a rebre sobrenoms com "El Maestro" i "La voz de la montaña" pels seus companys de professió. Jubilat en 1983, va morir dotze anys després a causa d'una pneumònia.

Trajectòria[modifica]

Considerat una de les veus més destacades del panorama radiofònic de la Espanya del segle xx. Entra a treballar en ell, en el seu moment, cèlebre quadre d'actors de Radio Madrid, pertanyent a la Cadena SER, la qual cosa li va permetre participar en alguns dels serials radiofònics més recordats de l'època.

Radi[modifica]

Va formar part dels actors del mític espai El teatro del aire. Entre les radionovel·les en les que va participar figuren Dos hombres buenos, en la que va donar vida a Don César Guzmán o Simplemente María, que a més va dirigir, i que va ser una de les més seguides en els anys 70, amb 501 capítols d'una hora diària emesos durant tres anys.[1]

Televisió i cinema[modifica]

Va prestar la seva veu com a narrador en diverses sèries de Televisió Espanyola com La llamada de los gnomos (1987) David el Gnomo (1985) i Ruy, el pequeño Cid (1980). També va ser el narrador en el llargmetratge d'animació La creación (1968) d'Antonio Morales, i en alguns documentals, com Joyas toledanas, el damasquinado (1957), Oraciones en piedra (1957) i España puerta abierta (1972). També va ser narrador dels últims capítols de la sèrie de natura El hombre y la Tierra (TVE, 1980), després de la mort accidental del seu director i presentador Félix Rodríguez de la Fuente.

Doblatge[modifica]

Com a actor de doblatge va prestar la seva veu a desenes de cèlebres actors nord-americans i britànics, com C. Aubrey Smith, Lionel Barrymore, Vittorio de Sica, Joseph Cotten, John Gielgud, John Wayne, Orson Welles o el propi Alfred Hitchcock en algunos episodios de la serie Hitchcock presenta. en alguns episodis de la sèrie Hitchcock presenta. En 1978 va posar la seva veu al narrador-protagonista en l'adaptació a l'espanyol de la Versió Musical de Jeff Wayne de la Guerra dels Mons, doblant Richard Burton. A més va intervenir en vàries sèries de dibuixos animats com Érase una vez..., La Abeja Maya, Sherlock Hound, D'Artacán y los tres Mosqueperros, David el Gnomo o La vuelta al mundo de Willy Fog o Los Caballeros del Zodiaco on va interpretar Mitsumasa Kido.

Reconeixements[modifica]

Entre els premis que va obtenir al llarg de la seva carrera figuren:

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]