Tema de Viquipèdia:La taverna/Tecnicismes

ESM (discussiócontribucions)

Hola, estic iniciant el d:wikidata:WikiProject Modernisme i entre les operacions que m'han passat pel cap per engreixar Wikidata hi ha la de passar les dades que ara tenim en local a les infotaules cap allà. Segur que ja s'ha parlat algun cop, però vaig una mica perduda en aquests assumptes i potser estic ficant la pota. Què en penseu? És viable / interessant / prudent? Gràcies!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Interessant no ho sé, però viable ho pot ser si definim bé què volem exactament, perquè no sé exactament quines dades en local proposes passar a Wikidata.

A mi se m'ocorre intentar pujar dades de les infotaules dels articles i de les llistes de monuments, tot i que caldria veure bé quantes dades aprofitables hi ha per pujar. Si a Wikidata hi ha una propietat "estil", que no ho sé, es podria omplir amb el valor "modernisme" a partir de les nostres categories.

I pels quadres jo miraria de coordinar aquest viquiprojecte amb el que ja existeix d'intentar pujar dades de tots els quadres de tots els museus del món.

ESM (discussiócontribucions)

Exactament!!! A això em refereixo! Una de les primeres tasques del viquiprojecte és (grosso modo) posar la P135 o la P149 "modernisme català" (Q1122677) a tots els elements que tenim dins la categoria modernisme català, depenent de si són edificis o no. Llavors, crec que es podria fer amb altres propietats que tenim introduïdes a les infotaules i que no estan presents a wikidata, com noms d'arquitectes, anys de construcció i demés, perquè hi ha moltes Q força incompletes de les quals en tenim infotaules en local farcides d'informació.

El que passa és que no sé com de complex és fer-ho de manera automàtica. Si jo trobo equivalents dels camps de les infotaules a P de wikidata, es podria automatitzar?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

En general, sí que es pot automatitzar. El que cal és indentificar quins camps volem pujar i que es pugui traduir el contingut del camp de la infotaula al valor de la propietat de Wikidata. Per exemple, per les coordenades pot ser relativament fàcil (és probable que no calgui perquè ja estigui fet), però per l'arquitecte pot ser més complicat, sobre tot si no té article, i pot caldre un "diccionari" entre el paràmetre de la infotaula i els elements de Wikidata.

Diria que per començar la pregunta és quins camps vols agafar de quines infotaules i a quina propietat de Wikidata han d'anar.

Agafar la propietat d'estil a partir de la categoria pot ser perillós si no és que revisem bé la categoria, o si no és que revisem manualment la llista que faci el bot, degut a com funcionen les nostres categories. Per exemple, podria ser que dins de la categoria de modernisme hi hagués la categoria d'un artista que té obres modernistes i obres no modernistes. Ara bé, la part automàtica pot ser més fàcil que la de les infotaules.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Mirant la categoria, potser un bon pas seria crear primer la categoria:obres modernistes (o el nom que sigui) per pujar-ne el contingut a Wikidata.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
ESM (discussiócontribucions)

@Pere prlpz: Ja veig que segurament primer caldrà revisar les categories, perquè hi ha coses que estan molt a la línia i potser no entren plenament com a modernisme (estic pensant en Rafael Masó, per exemple) i potser portarà més feina corregir-ho a wikidata que corregir-ho en origen.

Seria un bon procediment crear categories "de treball" vinculades a aquest viquiprojecte i un cop traslladades les dades a wikidata fer-les desaparèixer? (Disculpeu per les obvietats, sóc molt garrula en això).

En tot cas, em comprometo a revisar la llista quickstatements modernisme que has fet durant el cap de setmana per fer una primera prova. Mil gràcies, potser estaria bé aprendre a algun lloc com es fan aquestes llistes. És via Autolist, potser?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Jo l'he feta amb un bot, tot i que és possible que amb Autolist es pugui fer alguna cosa semblant.

No tinc clar que calguin categories de treball, com no sigui de l'estil de "categoria:monuments sense estil arquitectònic a Wikidata". Crec que n'hi hauria d'haver prou amb assegurar que la categoria:edificis modernistes de Catalunya estigui bé, si ho hem de carregar des de les categories, o que les infotaules estan bé si hem de pujar les dades a partir de les infotaules.

Revisar les categories d'obres per arquitecte i crear les que es pugui també pot ser útil si volem pujar l'arquitecte a Wikidata.

I torno a dir que el primer és decidir què volem pujar, i una cosa important és saber si volem pujar dades de totes les obres que han existit o només de les que tenen article. En qualsevol cas, jo de moment m'apunto a anar pujant el que sigui fàcil de pujar.

ESM (discussiócontribucions)

Tema categories: entesos, tampoc cal fer més feina de la que cal. Suposo que hi haurà coses que es podran estirar de les categories (arquitectes, obres modernistes) i d'altres que es podran estirar directament des de les infotaules (les coordenades, per exemple, que sembla ser una cosa molt random i ha Q que les tenen i Q que no).

Tema decidir què es vol pujar: en els propers dies m'hi poso i ho anem afilerant. Suposo que seran tasques relativament senzilles. Gràcies altre cop!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Les coordenades no haurien de ser un problema greu perquè ja ho estic fent amb tots els articles que tenen coordenades. Me'n queden uns quants perquè tenim moltes maneres de posar coordenades als articles i a un bot cal explicar-li cada una com va perquè les entengui. Si tens exemples d'items sense coordenades que t'interessin pel modernisme puc mirar de posar-me amb aquests.

ESM (discussiócontribucions)

@Pere prlpz:Revisant la llista de quickstatements hi ha alguns elements que no entrarien al sac de modernisme. Els trec de la categoria o te'ls esborro de la llista?

ESM (discussiócontribucions)

@Pere prlpz: Estic repassant la llista i crec que aquesta tasca en concret l'haurem de deixar en stand by per uns dies. Crec que serà més prudent xuclar directament el que segons el catàleg de patrimoni de la gencat es qualifica de modernista (i afegir-hi la referència corresponent) que no pas fer-ho des de la categoria.

Crec que com a tasques inicials serà més senzill incorporar les coordenades, la localització, l'arquitecte… a cada Q de wikidata a partir de la infotaula (o de la llista de monuments) de cada article de la categoria:edificis modernistes de Catalunya i similars.

Necessito una mica de temps. Deixa'm mirar les infotaules i fer una llista d'equivalències entre camps i propietats.

Gràcies per la paciència. Com que dimecres tenim reunió de seguiment jo crec que aviat podrem desencallar coses.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

El tema de les coordenades està pràcticament fet. Els altres camps de la infotaula, si ens hi posem, estaria bé pujar-los a Wikidata per tots els articles que tinguessin la mateixa infotaula, fins on sigui possible i fàcil, per així aprofitar millor la feina.

ESM (discussiócontribucions)

He estat revisant les infotaules de les quals es podria estirar informació, i he fet aquestes taules d'equivalències entre camps de les infotaules i propietats de wikidata.

Suposo que abans de fer qualsevol altre pas caldria veure si les equivalències són correctes, i potser revisar els articles que cauen dins l'àmbit d'interès del viquiprojecte que utilitzen aquestes infotaules, a no ser que preferiu importar les dades de tots els articles que les utilitzin. No en tinc ni idea de quines quantitats estem parlant (una burrada, suposo), per això que em torno a encomanar a vosaltres sobre per on caldria tirar en aquest punt.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

et deixo comentaris a la discussió de la la taula equivalències.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Que el nombre d'articles sigui una burrada no és problema pel bot, tot i que pot ser-ho pel que s'hagi de revisar a mà. Ara bé, tampoc tenim gaires milers d'articles d'arquitectes, i d'edificis en devem tenir com a molt alguna desena de milers, de manera que estem en volums manejables per un bot.

La complicació (o la feinada) pot ser importar tantes propietats. Ara caldria veure quins valors a té a la infotaula cada propietat i veure com traduir-los a una propietat de Wikidata. Per això caldrà un diccionari amb cada valor de cada propietat i per això pot ser una feinada. El primer pas a fer amb bot seria agafar una propietat i treure el llistat dels diferents valors possibles per fer el diccionari, tot i que en alguns casos el bot en pot fer un esborrany.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
ESM (discussiócontribucions)

Potser és una pregunta un pèl absurda, però com s'hauria d'automatitzar l'elaboració del diccionari? Aniria per camps (no per articles que utilitzin la infotaula), oi? Reitero la nul·la idea que tinc de programar (i per tant no sé si se me'n va l'olla), però estic pensant en alguna cosa com:

  1. El robot mira si el camp "lloc de naixement" de la infotaula arquitecte està ple. Si ho està i té enllaç:
  2. "visita" l'article al qual apunta l'enllaç
  3. n'extreu el Q a partir de l'enllaç a l'ítem de wikidata i el posa al diccionari (que ni m'imagino quina forma ha de tenir)

Variables:

  • Si el camp d'interès està buit, passa al següent article que té la infotaula arquitecte i repeteix el procés.
  • Si el camp d'interès està ple però no té un enllaç, copia el text per intentar resoldre l'assumpte manualment (?¿)

I anar fent. Entenc que el camp "lloc de naixement" és relativament fàcil, però almenys amb els articles que utilitzen la infotaula arquitecte crec que podria assumir "revisar" el llistat d'opcions que m'elaborés el bot i relacionar-les amb Q de wikidata manualment per a que el bot fes tots els canvis d'una tacada (i llavors potser ja tindríem parts del diccionari que ens servirien per importar altres infotaules).

És molt bizarro el que dic?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Responc ràpid:

Hi ha camps fàcils i camps difícils, tant a les infotaules d'arquitecte, com a les d'edifici o de monument.

El lloc de naixement i de mort sembla fàcil, tot i que en tenim algun sense enllaçar o enllaçat de manera rara (com ara Vrbovsko, Croàcia).

Amb les obres passa un problema semblant, perquè hi ha obres sense enllaç, amb enllaç vermell o enllaçats a la ciutat.

Suposo que el primer és definir quins camps vols pujar, i després amb pot podem mirar de fer la llista del contingut del camp, separant els casos que un bot pot interpretar, els que necessita ajuda i els que cal interpretar forçosament a mà.

ESM (discussiócontribucions)

A Usuari:ESM/paste he fet una "tria" dels camps que es podrien importar a wikidata amb l'equivalència a la P corresponent. Són molts, però també n'hi ha força de repetits, i hi ha moltes coses en blanc.

Et serveix per extreure llistes de continguts dels camps separant casos problemàtics/no problemàtics pel bot? Mil gràcies!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@ESM:Abans de quedar posseït/da pels processos industrials de càrrega, em ve al cap un tema que tenim mig penjat des de l'època del Viquiprojecte:Modernisme, que és la definició de Modernisme vs Modernisme català, i com ho lliguem amb les diferents accepcions del terme (art nouveau, Jugendstil, Liberty,..) en altres indrets (que no només altres llengües) i endreçar l'embolic d'IW que tenim. L'any passat, en una conversa informal amb la Teresa M. Sala varem coincidir que calia dibuixar on som (AS IS) i on hauríem d'anar (TO BE), consensuar-ho i documentar-ho per a que els que no són de la nostre òrbita (altres llengües), ho entenguin. Estic disposat a fer de currito, si algú fa el ViP d'autoritat acadèmica. Com ho veus ?

ESM (discussiócontribucions)

@Amadalvarez: Tens tota la raó. De fet, també m'havia proposat clarificar el Q1122677 (modernisme català), perquè el Q34636 (modernisme) és un embolic considerable. Bàsicament inclou tot el que no és modernisme català.

Tornem a tenir una bona ocasió per afilerar-ho una mica, mil gràcies per l'oferiment :) Dimecres em trobo amb La Teresa M. Sala i li posaré el tema damunt la taula. Què necessites?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@ESM:Bàsicament, criteri científic i aprovació autoritzada. M'he proposat mapejar tots els conceptes per poder fer una proposta. Tot i que ja t'avanço que la idea que tenia era:

  • Tenir a la VP-CA un article -ni que sigui bàsic- per cada versió de l'estil, a fi d'eliminar que siguin tractats com a sinònim de Modernisme. Amb això aconseguirem tenir un item a WD per a cadascun. Sembla mentida, però cap llengua té tots els articles (llevat del seu propi) i fan el mateix nyap que nosaltres, però apuntant a Art Nouveau.
  • Proposo reconvertir Modernisme Català en Modernisme, perquè opino que no hi ha cap modernisme "no català". Les obres fora de Catalunya van ser fetes per esnobs que contractaven arquitectes catalans o per arquitectes catalans emigrats (com el de Cartagena o Zamora, que no recordo com es diuen). Això serà pelut a la WP-ES, però espero que no tant a les altres llengües, perquè o bé només tenen un concepte, o bé li diuen modernisme al que el anglesos coneixen com Modernism.
  • Quan tinguem totes les entrades a WD, podem anar desconnectant i connectant la resta de llengües d'acord al que conté de veritat l'article i no com ara que és un desgavell.
Pere prlpz (discussiócontribucions)

En general d'acord. Ara bé, tenim un article modernisme que intenta englobar el modernisme, l'art nouveau i tots aquests moviments relacionats. Tots aquests tenen prou en comú com per dedicar-los un article conjunt, però el problema és el nom. Si escriguéssim en una altra llengua ho tindríem fàcil perquè podríem fer servir el nom "modernisme" en la nostra llengua pel conjunt i deixar el nom "modernisme" en català pel modernisme català. Ara bé, si nosaltres li volem dir "modernisme" al modernisme català, com li diem a l'article del conjunt?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Penso que li hem de dir Moviment Art Nouveau i crear els Art Nouveau a França, a Bèlgica i allà on se li digui així de forma local. És cert que algunes parts no sé si existeixen en l'Art Nouveau o són exclusivament d'aquí (literatura ?); si fos així, s'haurien de treure d'aquí en aquesta extensió i només fent un esment dient que "només aparèixen al modernisme".

Aquesta és la meva "visió de posar ordre", ara faltaria que les que saben ho acabin d'ajustar i justificar.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

A la llarga d'acord amb l'Amador.

A la curta: Podem dir que tots els edificis modernistes que hi ha a Catalunya són del modernisme català? Es pot pujar a Wikidata l'estil modernisme català a tots els que hi ha a Usuari:PereBot/quickstatements modernisme?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@ESM: MIra't d:User:Amadalvarez/Mapeig Modernisme a veure que et sembla.

Em deies que què volia: Pel que he vist ens falta:

  • un BON article de Modernisme. Del modernisme català es pot aprofitar la segona part quan parla de les diferents disciplines, però la introducció és molt millorable. També hauria d'incorporar un capítol de "modernisme fora de Catalunya".
  • Un article (que no tenen ni els italians) de Florealo o Liberty. No sé si tenia alguna característica pròpia, però en tot cas, té obra pròpia. Fet!
  • El mateix per a Tiffany i modern style
  • Aclarir si és diferent el Sezessionsstil del Secessió de Viena.
  • Pensar com farem encaixar els Arts & Crafts, ja que m'ha semblat que en alguna llengua utilitza el terme per a englobar les arts aplicades del Art Nouveau (moviment).
  • Si, com proposo, acabem fent el pas d'anomenar Modernisme al català i, per extensió, l'exportació a la resta d'ESP, s'haurà de documentar la proposta dins el projecte que has obert, per a explicar-ho a la resta de llengües afectades.
  • La idea que tenia d'article per Moviment Art Nouveau la tens aquí (és només un esquema, òbviously. Pots tocar, és una wiki)
  • Nanit, by now.
Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Amadalvarez: Em temo que no has enllaçat l'esquema a la paraula "aquí".

ESM (discussiócontribucions)

Només un ping general: estic muntant la pàgina de projecte a d:Wikidata:WikiProject Modernisme. Tot és molt primirenc i estic descobrint l'univers Wikidata a gran velocitat, però crec que l'esperit del projecte ja es comença a veure una mica més clar. Sou benvinguts a fer-hi una ullada i fer les aportacions que convingui. Quan tot estigui més estable ja l'aniré traduint, i quan comenci a tenir clar quines coses importar (i com procedir, perquè caldrà força feina de refinament manual) us continuaré tocant la moral. Mil gràcies, entre tots farem una cosa toa wapa :)

ESM (discussiócontribucions)

Hola, recupero aquest tema (ho sento!) amb algunes preguntes, aquest cop relacionades amb les llistes de monuments:

  • Aquesta mena de taules es podrien importar a Wikidata?
  • Les dades provenen de patrimoni Gencat?

Ho dic sobretot pel camp "estil/època", perquè fa dies que em ronda pel cap la idea de

  1. Agafar totes les llistes de monuments de Catalunya
  2. Quedar-me només amb els que estil/època = modernisme
  3. Importar-ho a Wikidata

Oh, especialistes de programar i afins: és viable? És gaire difícil? @Pere prlpz @Amadalvarez @Vriullop

Vriullop (discussiócontribucions)

Tot és viable amb una canya :-)

La font de les llistes és patrimoni gencat. En el camp "estil" hi ha el que diuen les fitxes. El 2011 hi va haver un premi especial Art Nouveu i ja es va fer un filtre, però de fitxers: Viquiprojecte:Monuments/2011/Modernisme. L'script encara el conservo, simplement detecta si diu "[Mm]oderni" (modernisme/modernista), però l'hauria d'actualitzar. Et serveix una llista de codis per llista? Com:

  • Llista de monuments de...
    • codi1
    • codi2
    • etc
ESM (discussiócontribucions)

Genial! No acabo d'entendre, però, això dels codis per llista. Però sigui el que sigui, m'interessa :)

Vriullop (discussiócontribucions)
ESM (discussiócontribucions)

Oh! Fenomenal, gràcies! :)

Faig una crida: si algú està ociós i té ganes de donar-me un cop de mà, aquí trobarà la llista en format excel. Què s'ha de fer?

  1. Mirar si l'edifici existeix a Wikidata. Normalment amb un copypaste del nom a la caixa de cerca ja es veu si existeix o no; si és una cosa aparentment molt òbvia (una església, per exemple) i no us apareix, mireu la llista de monuments de la població, no fos cas que estigui amb un altre nom.
  2. Si l'edifici existeix a Wikidata:
    1. Mirar si la P149 (estil arquitectònic) és "modernisme". Segurament serà "modernisme català" i caldrà afegir "modernisme"
    2. Enganxar la Q a la cel·la corresponent del document que us he compartit
  3. Si l'edifici no existeix a Wikidata:
    1. Cal crear l'ítem (i posar-hi sobretot la P1600: codi IPA de quatre xifres). Si us fa mandra o no sabeu com es fa, deixeu la cel·la de la Q de l'edifici en blanc i jo ja els crearé.

Tot cop de mà serà benvingut. Anem avançant!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

He fet una modificació a l'excel a partir dels ítems de WD amb P1600 i P149 = Modernisme o Modernisme català.

Ho he creuat amb la càrrega inicial de l'@ESM i ara a l'excel ja queden clars:

  • els articles VP sense WD (o amb WD que no acompleix la condició anterior).
  • els articles amb Modernisme, Modernisme català i ambdós.

Espero que això faciliti la feina que ens demana l'ESM.

apa,

FranSisPac (discussiócontribucions)

He provat amb "IPA-19546: Casa Vives (Figueres)": es tracta d'això, de posar-hi el que falta?

Les dades "VP" (si hi ha pàgina VP) sempre coincidiram amb les de la part "WD" de l'excel, no? també es tractaria de completar amb el segon P149 allà on sols hi hagi un dels dos Q34636 i Q1122677? l'ordre en el que apareixen té alguna importància?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@FranSisPac, responc sobre l'excel: en principi, si. Quan vaig carregar la part WD vaig fer una revisió visual i vaig corregir un parell que estaven malament. Hi ha un cas estrany perquè a WD té dos codis de patrimoni: Cal Xicorrei (Q11910819) i cal mirar-ho en detall per decidir quina acció fer.

Segons em va dir "la gran @ESM", la col. Qedifici l'estava omplin ella a mà i no havia acabat. Per tant, no sempre és cert que Qedifici buit & QWD ple signifiqui manca d'article.

Vriullop (discussiócontribucions)

Com a article, Cal Xicorrei té dos codis, un propi pel casal eclecticista i un secundari pel pont modernista. Com a patrimoni són dos elements inventariats diferents, separats en la Llista de monuments de Centelles. Hi poden haver més articles on s'ha fet alguna fusió.

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Vriullop (discussiócontribucions)

Com a article té sentit fer fusions. Com a Wikidata té sentit inventariar tot el patrimoni, encara que no hi hagi article o s'hagi fusionat en un altre.

ESM (discussiócontribucions)

Un altre cas: d:Q17597165, aquí Cementiri de Cadaqués, un article que inclou tant el cementiri com la creu de terme i diversos panteons destacats, que són els que constaven a la P1600 de l'ítem de WD; mentre que les declaracions de l'ítem en qüestió són més aviat encarades a descriure un dels panteons i prou.

He pensat que en aquest cas una bona manera de resoldre-ho seria:

  1. Deixar un ítem amb IPA 17946 (Cementiri de Cadaqués) com a ítem "contenidor"
  2. Crear un ítem per a cada element amb IPA i posar-li la declaració "part de" = item contenidor i fer neteja de les declaracions confuses de d:Q17597165

I he fet un be bold i he tirat endavant: d:Q23758886, d:Q23758909 i d:Q23758914

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Enginyós, tot i que no sé si és molt canònic tenir part de (p361) i situat/ada a (p276) apuntant al mateix lloc. Per cert, aprofito per informar-te que hi ha unes boniques plantilles {{Q}} i {{P}} per parlar d'ítems de WD.

ESM (discussiócontribucions)

Cert. No hi pensava que funcionaven fora de WD. No sé si és molt canònic que dues P apuntin al mateix lloc quan un element d'un conjunt està al mateix lloc que el conjunt, però per exemple en tríptics i retaules que estan desperdigats per mig món potser sí que és d'utilitat. O es fa anar una altra P?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Com jo he entès aquestes propietats (que no vol dir que tothom ho faci així) és:

ESM (discussiócontribucions)

Buf, jo crec que tenim una visió lleugerament diferent:

  • col·lecció (P195): "col·lecció" en la qual s'emmarca l'obra. En el cas de museus relativament grans (Museu Nacional, Louvre, etc), el gruix de peces que conserven pot estar fragmentat en diverses col·leccions, tot i que genèricament i de portes enfora normalment es parli de "col·lecció" a seques. Un exemple que em ve al cap (i que potser m'equivoco perquè no ho conec al 100%) és el de la col·lecció Katsuta dins la Fundació Miró. En aquest cas jo posaria col·lecció (P195) = col·lecció Katsuta; situat/ada a (P276) = Fundació Joan Miró. Un altre cas és el de la col·lecció Gallardo Ballart del MNAC que tu mateix menciones. De totes maneres, com que en moltes ocasions les divisions en col·leccions són purament funcionals (pintura, gravat, cartell…) i no sé fins a quin punt poden tenir un ítem a WD, en molts casos jo també acabo posant el "museu" que conserva la peça.
  • situat/ada a (P276): coincidim. Pot ser una cosa aparentment redundant però hi ha peces d'una col·lecció que estan en dipòsit (sovint permanent) a altres llocs. Exemple: La Càrrega, que caldria afilerar bastant a nivell de WD.
  • part de (P361): coincidim, perquè la propietat jo l'expresso amb la és propietat de (P127) + qualificadors de temps.
Pere prlpz (discussiócontribucions)

La concreció de les col·leccions i de la situació depèn de com de desenvolupat estigui a Wikidata, o com ho vulguem desenvolupar. Si existeix o creem l'ítem de la col·lecció (com ara la col·lecció Katsuta), val més posar-l'hi, però si no hi és posar el museu no està malament. Per la situació el mateix: idealment estaria bé fer un item per cada sala de la Fundació Miró i posar-hi els quadres que hi siguin (amb les dates, sobretot si ja no hi són), però si no hi ha l'item per la sala veig correcte posar-hi l'edifici. No està tan bé, però si no hi ha l'item de l'edifici o la institució jo posar-hi el districte o el municipi ja és alguna cosa.

ESM (discussiócontribucions)

Mil gràcies als dos pels cops de mà! :) Sobre el que comenteu:

  • Com que no sé fer-ho d'una manera millor, estic revisant la llista a mà, i almenys fins a la línia 44 (Font de les Carculles) no us puc assegurar que els elements estiguin a la Viquipèdia i a Wikidata perquè en vaig crear uns quants (no gaires, també s'ha de reconèixer).
  • També he detectat un altre cas del que aparentment és el mateix edifici que té dos IPA: Casa de les Punxes (Valls), amb IPA 2400 i 42040. Com que la Gene ho considera dos ítems diferents jo també ho vaig seguir considerant dos ítems diferents. Potser caldrà fer com a Cal Xicorrei i posar dos P1600. Caldrà pensar-hi. Opinions?

Sobre el que diu en @FranSisPac:

  • El que has fet amb la Casa Vives és correcte: cal buscar quina és la Q de l'edifici a Wikidata (tenint present que el fet que no existeixi a Viquipèdia no ens assegura que no existeixi a Wikidata)
  • El que és crucial és que tots els edificis tinguin la P149 = modernisme (Q34636). Si no tenen modernisme català (Q1122677) no passa res. I l'ordre tampoc importa.

Aquesta tarda li dono una empenta.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Una cosa que em preocupa de pujar a Wikidata items sense article és que no és creïn duplicats quan fem l'article o el facin en una altra viquipèdia; per això fins ara només he pujat a Wikidata dades dels monuments amb article. Per relacionar articles (o enllaços) i monuments potser valdria la pena incorporar un enllaç a Wikidata a les llistes de monuments.

ESM (discussiócontribucions)

Cada cop que creo un ítem de WD que no existeix a la Viquipèdia penso en tu precisament per això xD. Els ítems de les llistes de monuments que creo nous els hi afegeixo el codi IPA, i quan hagi acabat de fer la passada a la llista (ja sabeu que tota col·laboració és benvinguda) disposaràs d'una relació de Q de wikidata per afegir-les a les llistes de monuments, si vols. El que ja no encerto a veure és com incorporar-ho d'una manera senzilla, això ho deixo a les vostres mans.

ESM (discussiócontribucions)

Ara que ja passo pels monuments de Barcelona, m'acaba de sorgir un dubte: a la llista de monuments del Raval, per exemple, els elements que són BCIL tenen un codi que no és el de la Generalitat, sinó el del catàleg de l'Ajuntament de Barcelona. Suposo que això passa perquè no tot el que l'ajuntament de Barcelona té catalogat com a BCIL està dins del catàleg de la Generalitat, tot i que alguns edificis sí que en formen part i tenen l'enllaç al catàleg de la Generalitat a la cel·la del codi.

La pregunta és: què faig amb els que no estan inclosos al catàleg de la Generalitat? Quina P utilitzo per incloure el codi de l'Ajuntament de Barcelona? Exemple: Església del Carme de Barcelona (Q11920577) Invoco els meus gurus particulars del tema @Pere prlpz, Amadalvarez, Vriullop: per mirar de resoldre-ho de la millor manera possible. Gràcies!

Vriullop (discussiócontribucions)

El 2011, quan vam fer les llistes de Barcelona, el catàleg de la Generalitat tenia poca cosa per Barcelona i el de l'ajuntament era molt complet. Per això vam tirar de codis de l'ajuntament. Ara, en teoria tots els BCIL haurien d'estar en el catàleg de la Generalitat. Els que no tenen enllaç segurament és que falta localitzar-lo, o vés a saber què ha passat. Per coherència, caldria anar canviant a codis IPA.

Vist d'una altra manera, un monument pot tenir diferents codis: del ministeri, de la Generalitat i de l'ajuntament. Que en les llistes en posem un o altre, no treu que en continuï tenint tres, o dos. Com a codi Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (P1600) ens estem referint a l'IPAC.

ESM (discussiócontribucions)

Probablement la situació ha millorat al llarg d'aquests darrers cinc anys, però igualment hi ha elements que l'ajuntament de Barcelona va declarar BCIL i que encara no han estat inclosos a l'IPAC. Són relativament pocs, però d'aquí un cert temps serà bo revisar si ja estan inclosos al catàleg i actualitzar-ho. Una altra cosa que he detectat és que el codi que apareix a la URL del catàleg de la Generalitat no sempre es correspon al codi IPA que se li ha donat a l'element, tot i que Wikidata condueixi a la fitxa de catàleg correcta. Suposo que és una cosa relativament menor, però és un altre cas d'embolicar innecessàriament la troca.

Vriullop (discussiócontribucions)

Em sona algun cas en que un catàleg considerava dos elements per separat i l'altre els agrupava com un de sol o com un conjunt. Les discrepàncies pot ser que no siguin temporals per falta d'actualització.

El codi IPA ha de correspondre amb l'URL. Algun exemple?

ESM (discussiócontribucions)

Per exemple, Centre Moral i Instructiu de Gràcia (Q17597343). A la llista de monuments de Gràcia consta que l'IPA és 41210, que és el número que hi ha a codi Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (P1600) de Wikidata i el codi que hi ha a la URL de Patrimoni Gencat. Ara bé, a la pestanya "protecció" del catàleg de Patrimoni Gencat hi consta 7274-I, i quan s'introdueix a Wikidata es genera un enllaç que porta al mateix lloc. Hi ha casos que els vaig corregint, però segurament me'n deixo força perquè els que ja tenen la codi Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (P1600) plena els passo de llarg, que consultar el catàleg de la Generalitat no és gaire còmode.

Cal fer res?

Vriullop (discussiócontribucions)

El codi que hi ha a la pestanya "protecció" és el codi intern de la Generalitat, a vegades és el codi de l'ajuntament. Segurament és el codi usat en la documentació de la declaració. En el cas de BCIN sí que els hem posat en el camp "idprot" de les llistes, més com a informació que com a codi. Millor no li facis cas, unifiquem amb el codi IPA que és més divulgatiu i universal per a tot tipus de protecció.

Atenció amb els enllaços. El que hi ha en l'exemple, http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=MCUxK0VzY2lwaW9ucyUyKzQzMTQ4MiU%3D&codi=41210 porta incorporat el camp "consulta" que és temporal de la sessió. Una vegada expirada la sessió deixa de funcionar. És millor deixar-lo en blanc http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=41210, tal com el genera la llista. Si et funciona l'enllaç amb el codi de protecció http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=MCUxK0VzY2lwaW9ucyUyKzQzMTQ4MiU%3D&codi=7274-I deu ser pel cookie de la sessió, a mi no em funciona.

ESM (discussiócontribucions)

O sigui, que em quedo amb el codi de la URL? (perdó, a vegades em costa)

Això dels enllaços temporals no sé com es resol. Vull dir, jo a Wikidata només hi poso el codi i quan deso es genera un enllaç. Suposo que és una cosa que s'ha de tocar de les declaracions de la P1600, però preferiria que ho fes algú que en sap, que jo potser em carrego 2000 ítems de cop i em deportaran a algun lloc.

Vriullop (discussiócontribucions)

Amb el codi de l'URL n'hi ha prou i feina de sobres.

No en sé de Wikidata, però en sé de be bold: d:Special:Diff/323068495

Pere prlpz (discussiócontribucions)

La solució ideal seria demanar a Wikidata la creació de la propietat del codi de l'Ajuntament i pujar-los. Segurament falten propietats per alguns codis més, com el dels BRL valencians i el dels monuments andorrans i també estaria bé tenir la propietat i pujar-los tots.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@ESM el que et diuen els teus gurus que m'han precedit, com era previsible, és allò que és correcte amb els objectius de la WP. El monument ha de portar tanta atributs de codis com codis tingui. Fa poc vaig demanar (amb l'ajuda del @Micru) la creació de la propietat identificador de Béns de rellevància local (p2608) per poder carregar els codis del catàleg valencià que esmentava el @Pere prlpz.

Un altre tema és que, durant la celebració del 15 anys, vaig sentir que el viquipedista @KRLS (no MHP encara) que feia un comentari sobre la superpoblació de codis d'identificació a WD. Potser ens aporta una mirada diferent.

ESM (discussiócontribucions)

El que estic fent és buscar manualment a l'infame catàleg de la Generalitat el número IPA dels edificis que no el tenen explicitat a la llista de monuments i l'afegeixo a WD. També l'enganxo al document amb el que estic treballant per si algú ho necessita.

Pel que fa a la superpoblació d'identificadors a WD, jo també ho estic veient però no sé fins a quin punt és quelcom on nosaltres poguem intervenir, sinó que és fruit de les autoritats que sembla que es diverteixin posant 300 codis d'identificació diferents a una mateixa cosa. No sé si seria prudent fer una operació de tria i desestimar-ne la inclusió d'alguns a WD.

KRLS (discussiócontribucions)

La política actual és crear com s'ha dit una propietat per cada Identifier. Des de fa un temps aquelles propietats queden relegades al final. Des del meu punt de vista, l'evolució natural de Wikidata anirà enfocada què les propietats es mostrin ordenades per categories per tal de facilitar la cerca d'Statements. L'altre és racionalitzar el nombre d'identifier però va en contra de la màxima de recollir la globalitat del coneixement humà.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Un tema relacionat amb això i que sí que és cosa nostra és què ha de sortir a les plantilles {{autoritat}} i {{BDT}}. Quan es van crear la filosofia semblava que seria posar-hi tots els identificadors de Wikidata (o sigui, com a mínim els que fossin autoritats o bases de dades taxonòmiques) però s'han anat desactualitzant. No sé si el que toca és actualitzar-les per que els xuclin tots o si el que hem de fer és triar per que només n'hi surtin alguns que ens interessin.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Opto per seleccionar-los manualment. El bloc d'Identificadors es inflacionari i fa pinta que si ho mostrem tot provocarem infoxicació.

ESM (discussiócontribucions)

Hola, torno a la càrrega. Gràcies al @KRLS: ja tenim a Wikidata tots els edificis i monuments que segons la Generalitat són del modernisme. @Pere prlpz, Vriullop: crec que això us pot interessar:

  • aquest és el full de càlcul que hem estat remenant amb el KRLS. Hi ha un full que es diu "Monuments + Q per passar a VP" on hi trobareu tots els edificis/monuments modernistes amb el seu IPA i la seva Q de WD per si ho voleu incorporar a les llistes de monuments que tenim aquí.

Llavors, si algú està ociós i/o vol donar un cop de mà:

  • Al document enllaçat més amunt i a la mateixa pàgina hi ha un grup de Q a les que caldria afegir-los P. Estan marcades en color taronja i a la columna F tenen un asterisc, per si voleu reordenar el full de càlcul per veure-ho millor. Aquestes Q:

Anem avançant. Com sempre, tot cop de mà serà benvingut, gràcies!

Vriullop (discussiócontribucions)

M'ho apunto TODO quaneltempshopermeti: afegir paràmetre wikidata a {{Filera IPA}} per mostrar icona estil Commons (exemple: File:Van Gogh - L'Arlesienne IV.jpg al camp títol) en la mateixa columna que els enllaços a fitxes, i convèncer al bot que ho carregui en les llistes.

Vriullop (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Brutal !

Quina feinada.

KRLS (discussiócontribucions)

Jo penso que hauriem de crear un item per cada element del catàleg. Amb el pagegenerator i companyia es pot fer una cerca per comprovar si ja existeix un element a wikidata amb aquest número de registre (us podria passar la crida). Crec que ho hauríeu de fer aquells que teniu un codi creador d'items ben travat com el del Pere.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

No he entès el procediment que explica el @KRLS, però estic d'acord en la proposta que fa de tenir ítem per a tothom.

Afegeixo un tema complementari però parcialment coincident: s'han de separar ítems que són homògrafs però desiguals, com ara Conservatori Municipal de Música de Barcelona que és una institució (tal com diu l'article VP) i un edific. A WD consta la suma: edifici (Q41176) i Conservatori de música (Q184644).

Ara estic treballant en una infotaula per "institucions amb una activitat, que estan en un edifici amb pedigrí" i hi ha molta barreja, perquè les llicències literàries que dóna la prosa de VP són inconvenients amb la visió estructuradora de WD.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@ESM Wonderfull. Quan dius "cal afegir-los P", vols dir "la colla" que esmentes més avall, oi?. Tenim fonts per picar o el fet de que no s'hagin carregat aquestes P pel gran @KRLS es deu a que no les tenim i ens hem de buscar la vida ?.

Ara estic atabalat amb el Patrimoni de la Humanitat per acabar la integració de les {{Infotaula Patrimoni de la Humanitat}} i {{infotaula patrimoni cultural}} en la {{infotaula edifici}}. Per tant, m'interessa molt el tema, ja que si es carreguen "farcidetes" de P, posar-li infotaules serà molt productiu.

Miro de seguir-ho i col·laborar en quan pugui.

ESM (discussiócontribucions)

@Amadalvarez: Sí, em refereixo a les P que hi ha més avall: estan totes a les llistes de monuments (també hi ha dates de construcció i arquitectes, a vegades). Com que jo no en sé més vaig fent copy-paste de les llistes a WD, però és una cosa tan mecànica que segur que es pot automatitzar.

Resposta a «D'infotaules a Wikidata»