Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Recuperar el Viquiprojecte Articles absents

17
Marti.bdb (discussiócontribucions)

Bon dia, he actualitzat les llistes del Viquiprojecte: Articles absents, que portava des del 2016 gairebé abandonat. Encara així el Viquiprojecte necessita una actualització general de la pàgina. Actualment som la 20a Viquipèdia en nombre d'articles, crec que té més sentit que mai donar visibilitat a aquells articles més importants que no hi són a la Viquipèdia en català.

Més enllà dels canvis i actualitzacions que he fet proposo modificar les llistes parcials proposades per llistes que vagin en funció dels articles amb més interwikis. Bàsicament el que hi ha a la llista general del Viquiprojecte, totalment desactualitzada(l'última modificació feta també el 2016).També es poden fer llistes parcials per temàtiques.

Per últim, en cas de recuperar el projecte caldria donar-li més visibilitat.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si el que vols és una llista actualitzada dels items amb més de X interviquis però sense article en català, això es deu poder fer amb una llista automàtica o una consulta.

Paucabot (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Marti.bdb Crec que abans de reactivar-la, caldria reformular la seva operativa. Com diu el @Pere prlpz, és un projecte pre-wikidata i actualment amb la query que fas servir, seria molt fàcil muntar una llista automàtica i reformular el Viquiprojecte per fomentar la participació com es fa al VP:els 10.000

Pere prlpz (discussiócontribucions)

De fet, no cal muntar gaire perquè al fil que ha enllaçat en Paucabot ja hi ha la consulta https://w.wiki/9BbV

Es podria convertir en una llista automàtica però la millora seria bàsicament en la presentació.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

No fumis, ens falta l'article de la marihuana!?

Paucabot (discussiócontribucions)

No tenim marihuana perquè el tenim redirigit a Cannabis sativa. Es veu que hi ha Marihuana (Q2845), Cannabis (Q79817) i Cannabis sativa (Q26726).

Si es fa el projecte, abans de llançar-se a traduir, s'han de tenir en compte dues coses:

  1. Potser no falta l'article i només s'han de reorganitzar els interwikis (i no dic que sigui el cas de Marihuana)
  2. S'ha d'anar alerta si trobam un cas de personatge dubtós, com el que ens va passar amb Mustapha Ishak Boushaki (Q25455134), que en el seu moment tenia 114 iw però era a causa d'una campanya de crosswiki-machinetranslated-spam.
Cataleirxs (discussiócontribucions)

Tenim l'espècie i el gènere però ens falta el producte de consum. Curiós, si més no.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Pot ser que tingui relació amb un viquiprojecte de botànica farmacèutica que van fer a la Facultat de Farmàcia. Tenim moltes espècies de plantes medicinals, on al mateix article s'explica l'espècie i els seus efectes farmacològics, en comptes de tenir articles separats per la planta i el producte (per exemple, marialluïsa). Explicar la marihuana a l'article de la planta és seguir la mateixa línia.

De fet, tendim a separar el producte i l'espècie quan tenen noms diferents (en català o en anglès) i no és que sigui un criteri gaire enciclopèdic. Per exemple, els articles de l'albercoc i el de l'albercoquer més aviat són redundants, i el que es diu a carn de porc es podria dir a porc. Del cas de la marihuana, més aviat sembla que el problema és que bona part del que hi ha al gènere hauria d'anar a l'espècie, però no cal repetir-ho en un altre article sobre el producte.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

En la dupla albercoc/quer t'ho compro, però si tinguéssim l'article de la marihuana, hi afegiríem info sobre l'estàtus legal, tràfic, etc.; que als articles botànics de cannabis potser no hi encaixaria.

Quetz72 (discussiócontribucions)

El de la fibra de Cànem inclou la marihuana també.

Marti.bdb (discussiócontribucions)

Casos a revisar:

-en:Exchange (organized market): la viquipèdia en espanyol et redirigeix a "es:Bolsa de valores", article que també tenim a la Viquipèdia, per tant no sé si caldria fer un article nou o redirigir a un altre article com fan a la Wiki. Igualment l'article Borsa (l'equivalent a "Bolsa de valores" necessitaria una ampliació

-Passa el mateix amb en:Criticism - es:Crítica - Crític

-Hi havia un cas d'error en enllaços IWK, ara no el trobo, buscaré més aquesta nit

-Si vas revisant poc a poc vas veient casos semblants, s'hauria de decidir que fer

Paucabot (discussiócontribucions)

Exacte. Per això aniria molt bé el viquiprojecte (més que la discussió en aquest fil):

  1. Per fer els articles que manquen
  2. Per discutir la necessitat de fer segons quins articles i sospesar si s'han de fer escissions o fusions o moure articles d'ítem de Wikidata.
Marti.bdb (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Sobre els veterinaris diria que no cal separar veterinari de veterinària (en el sentit de medicina veterinària). En anglès els dos articles venen a dir el mateix.

Pere prlpz ha amagat aquest apunt (historial)
Marti.bdb (discussiócontribucions)
Resposta a «Recuperar el Viquiprojecte Articles absents»