The Return of Captain Invincible

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaThe Return of Captain Invincible
Fitxa
DireccióPhilippe Mora Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióAndrew Gaty
GuióSteven E. de Souza Modifica el valor a Wikidata
MúsicaRichard Hartley Modifica el valor a Wikidata
FotografiaMike Molloy Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeJohn Scott Modifica el valor a Wikidata
ProductoraSeven Keys (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorSeven Keys (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenAustràlia Modifica el valor a Wikidata
Estrena1983 Modifica el valor a Wikidata
Durada101 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupost7.000.000 AU$ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació55.110 AU$ (Austràlia) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema musical i cinema de superherois Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Premis

IMDB: tt0086189 Filmaffinity: 444340 Allocine: 39158 Rottentomatoes: m/the_return_of_captain_invincible Letterboxd: the-return-of-captain-invincible Allmovie: v41052 TMDB.org: 71016 Modifica el valor a Wikidata

The Return of Captain Invincible és una pel·lícula musical de comèdia de superherois australiana del 1983 dirigida per Philippe Mora, i protagonitzada per Alan Arkin i Christopher Lee. Va ser una decepció de taquilla a l'estrena, però des de llavors s'ha convertit en una pel·lícula de culte.[1]

Trama[modifica]

La trama involucra el superheroi anomenat "Captain Invencible" (també conegut com "Legend in Leotards", "The Caped Contender" i "Man of Magnet") que està actiu durant la Llei Seca, Segona Guerra Mundial, i després. Un cop un heroi popular per a tots els nord-americans, es veu obligat a retirar-se per la persecució del govern a l'Estil McCarthy dels anys cinquanta.

Una investigació del Congrés l'acusa de ser comunista, citant la seva capa vermella i les "antifeixisme prematur". Se l'acusa d'haver violat l'espai aeri dels EUA volant sense la llicència adequada, fent-se passar per un oficial militar i portant roba interior en públic. Desapareix dels ulls del públic, traslladant-se a Austràlia i tornant-se alcohòlic.

Trenta anys més tard, el seu vell nèmesi, el superdolent "Mr. Midnight", torna a emergir i roba una super-arma secreta del govern: el raig hipno. El govern dels EUA demana al capità Invencible que torni, i la història segueix els seus intents de tornar al superheroi i redimir la seva reputació.

Repartiment[modifica]

  • Alan Arkin com el capità Invencible, superheroi estatunidenc que va lluitar pels aliats durant la Segona Guerra Mundial, però va caure en temps difícils.
  • Christopher Lee com el Sr. Midnight, la nèmesi d'Invencible; dedicat al mal, el seu darrer pla implica l'erradicació de les minories ètniques de Nova York.
  • Kate Fitzpatrick com a Patty Patria, una policia australiana que ajuda a Invencible a tornar a la seva antiga glòria.
  • Bill Hunter com Tupper / Coach
  • Michael Pate com el president dels Estats Units, que de petit va conèixer Invencible. La reunió li va deixar una impressió.
  • Doug McGrath com a Adolf Hitler
  • Graham Kennedy com a primer ministre
  • Max Phipps com a Almirall
  • Alfred Sandor com a capità de la policia de Nova York
  • Ron Becks com a venedor negre
  • Garth Meade com a venedor polonès

Producció[modifica]

The Return of Captain Invincible va ser dirigida per Philippe Mora. Va ser produït per Seven Keys Production i Willara i distribuït per Seven Keys a Austràlia. La seva estrena estava programada als Estats Units per Jensen Farley Pictures, però la companyia va tancar dies abans de l'obertura nacional programada; més tard va ser ofert en VHS nord-americà i làser disc per Magnum Entertainment. Més tard va seguir un DVD de pantalla panoràmica d'Elite Entertainment Inc. Va ser filmada a Austràlia.

El lletrista Richard O'Brien i el compositor Richard Hartley, coneguts per la seva col·laboració prèvia a The Rocky Horror Show i The Rocky Horror Picture Show, van contribuir amb tres cançons, incloent "Captain Invincible" cantada per O'Brien, "Evil Midnight" cantada per Lee i Arkin, i "Name Your Poison" cantada per Lee durant la qual el malvat Mr. Midnight tempta l'alcohòlic Captain Invencible amb un bar ben proveït.

Un cop acabada la pel·lícula, el productor Andrew Gaty, seguint els consells del seu distribuïdor estatunidenc, va retallar. Mora es va oposar i l'assumpte va acabar davant el ministre de l'Interior, Tom McVeigh. McVeigh va declarar que la pel·lícula no era "australiana" i per tant no qualificava per a la deducció fiscal del 150% disponible per als inversors. Gaty va impugnar aquesta decisió al tribunal i va guanyar.[2][3]

Música[modifica]

The Return of Captain Invincible[4][5]
Núm. TítolCantant Durada
1. «Captain Invincible»  Richard O'Brien 2:59
2. «Name Your Poison»  Christopher Lee 3:37
3. «Mr. Evil Midnight»  Alan Arkin and Christopher Lee 3:44
4. «Into the Blue»  Alan Arkin  
5. «We Need a Hero»  Michael Pate 1:49
6. «Bullshit»  Michael Pate 0:31
7. «The World I Knew»  Alan Arkin  
8. «Amazing How They're Alike»  Alan Arkin 2:16
9. «Heaven in Your Eyes»  Beth Lawrence  

Recepció[modifica]

The Return of Captain Invincible va recaptar només 55.110 dòlars a la taquilla australiana amb un pressupost de 7 milions de dòlars.[6]

El novel·lista de fantasia britànic Terry Pratchett va qualificar la pel·lícula de "una sèrie de mals moments enganxats amb grans cançons i un pressupost de quatre penics", però va dir que l'havia vist diverses vegades.[7] Colin Greenland va ressenyar The Return of Captain Invincible per la revista Imagine, i va afirmar que "Oferint rutines musicals hilarants de l'home que va escriure The Rocky Horror Picture Show i acrobàcies iròniques de l'equip d'efectes de Superman, aquesta pel·lícula australiana excèntrica, extraordinària i absolutament deliciosa ha estat negada sense perdó al públic britànic fins ara. Tot el crèdit a Entertainment in Video per haver-la descobert."[8]

Nominacions i premis[modifica]

Premi Categoria Subjecte Resultat
Premis AACTA
(1983 AFI Awards)
Millor disseny de producció David Copping Nominat
Festival internacional de cinema fantàstic d'Avoriaz Gran Premi Philippe Mora Nominat
XVI Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges Caixa de Catalunya als millors efectes especials Bob McCarron Guanyador

Referències[modifica]

  1. Vagg, Stephen (30 December 2019). «10 Aussie '80s Films That Attempted to Jazz Up Things with an Inappropriate Rock Soundtrack». Filmink. 
  2. «Parliamentary Paper No. 173/1987 Senate Standing Committee on Finance and Government Operations: The circumstances surrounding the various court actions relating to the film The Return of Captain Invincible». Arxivat de l'original el 2011-06-08. [Consulta: 13 desembre 2022].
  3. David Stratton, The Avocado Plantation: Boom and Bust in the Australian Film Industry, Pan MacMillan, 1990 p79
  4. «The Return of Captain Invincible». IMDB. [Consulta: 5 febrer 2019].
  5. «The Return of Captain Invincible». RockyMusic. [Consulta: 5 febrer 2019].
  6. «Film Victoria – Australian Films at the Australian Box Office». Arxivat de l'original el 2011-02-18. [Consulta: 13 desembre 2022].
  7. Terry Pratchett Quotes
  8. Greenland, Colin «Fantasy Media». Imagine. TSR Hobbies (UK), Ltd., 27, June 1985, pàg. 47.

Enllaços externs[modifica]