The Who

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióThe Who

The Who en concert el 1975. D'esquerra a dreta: Roger Daltrey, John Entwistle, Keith Moon i Pete Townshend.
Dades
Tipusgrup de rock Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaThe High Numbers Modifica el valor a Wikidata
Creaciófebrer 1964, Londres Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Activitat1964–1982
1989
1996–1997
1999–actualitat
MembresPete Townshend
Roger Daltrey
Membres anteriorsJohn Entwistle
Keith Moon
Kenney Jones
Doug Sandom
Segell discogràficDecca, Brunswick, Polydor, Track, MCA, Universal Republic, Warner Bros.
GènereRock, hard rock, pop, art rock
Influències
Obres destacables
Format per
Altres
Premis

Lloc webPàgina web oficial
IMDB: nm1277963 Facebook: thewho Twitter (X): TheWho Instagram: thewho Youtube: UCUtwj-3S97bj3lYDVxDKtlQ Souncloud: thewho Spotify: 67ea9eGLXYMsO2eYQRui3w iTunes: 61499 Last fm: The+Who Musicbrainz: 9fdaa16b-a6c4-4831-b87c-bc9ca8ce7eaa Songkick: 69685 Discogs: 196766 Allmusic: mn0000577627 Amazon Music: B00GAMSTKU Deezer: 817 Modifica el valor a Wikidata

The Who és una banda britànica de rock formada el 1963.Originalment es deia The Detours, encara que poc després adoptarien el nom de The High Numbers per més endavant passar-se a dir The Who. Aquesta banda va néixer a Londres, Anglaterra. L'alineació "clàssica" estava composta per Roger Daltrey (veu), Pete Townshend (guitarra), John Entwistle (baix) i Keith Moon (bateria). Townshend era el principal compositor: va escriure la major part de les cançons de la banda i va ser el responsable dels conceptes i històries d'àlbums com Tommy i Quadrophenia i el projecte Lifehouse. Entwistle també va compondre una part important de les cançons de The Who, i va ser responsable d'alguns temes importants de la banda, en els quals va cantar (Townshend sol cantava en algunes de les seves pròpies cançons). D'aquesta alineació només queden vius Pete Townshend i Roger Daltrey, ja que Keith Moon va morir per sobredosis de pastilles el 1978 (per la qual cosa va ser reemplaçat per Kenney Jones) i John Entwistle per una afecció del fetge el 2002.

Història[modifica]

Els 60[modifica]

Primer anys[modifica]

A principi dels anys 60, Townshend i Entwistle començaren una banda de jazz tradicional dita The Confederates (Els Confederats). Townshend tocava el banjo i Entwistle tocava el corn fracès, que ho havia après a tocar en la seua banda musical de l'escola. Daltrey se topa Entwistle anant pel carrer amb la seua guitarra baix a l'espatla i li preguntà d'unir-se a la seua banda The Detours, que havia fundat l'any anterior. Després d'unes poques, Entwistle suggerí a Townshend com el guitarrista addicional de la formació. Durant els primers dies la banda tocà una varietat de música adequada per als pubs i les sales on actuaven, llavors començaren a influenciar-se per la música country del blues americà, tocant majoritàriament rhythm and blues.

La banda estava formada per Daltrey en la guitarra principal, Townshend en la guitarra ritmíca, Entwistle en el baix, Doug Sandom en la bateria, i Colin Dawson a la veu. Després que Dawson deixà la banda, Daltrey agafà la part vocal i Townshend es convertí en l'única guitarra del grup. En 1964, Sandom marxà del grup. Durant una actuació del mateix esta va ser interpretada en la bateria de manera temporal per un substitut en eixa demarcació, Keith Moon que s'aproximà al grup i els va preguntar de poder actuar amb ells. A l'acabar la nit, Moon el preguntà de poder ser el bateria oficial.

Els The Detours canviaren el seu nom als The Who en febrer de 1964, i amb l'arribada de Moon eixe any, la formació era completa. Amb tot, per un curt període durant l'estiu de 1964, sota l'administració del mod Peter Meaden, canviaren el seu nom a The High Numbers, llançant el senzill "Zoot Suit/I'm the Face", que apuntava a apel·lar als afeccionats mod. Quan el senzill fallà d'abastar els rànquings de vendes, la banda revertí el seu nom als The Who.

Discografia oficial[modifica]

Àlbums d'estudi[modifica]

Àlbums en directe[modifica]

Compilacions oficials[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: The Who