Tiaa (filla de Tuthmosis IV)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTiaa
Activitat
Ocupacióaristòcrata Modifica el valor a Wikidata
PeríodeDinastia XVIII d'Egipte Modifica el valor a Wikidata
Família
PareTutmosis IV Modifica el valor a Wikidata
GermansPyhia Modifica el valor a Wikidata

Tiaa va ser una princesa egípcia de la XVIII dinastia. Era filla del faraó Tuthmosis IV,[1] i va rebre el nom de la seva àvia paterna Tiaa.

És probable que sigui la princesa que es mostra a la tomba de Sobekhotep (TT63), la dona del qual, Meryt, era la seva mainadera. Els vasos canopis de Tiaa es van trobar a la vall de les Reines.[1]

Tiaa
en jeroglífic
tiO29VB1

Va morir durant el regnat del seu germà Amenofis III i desconeix el seu lloc d'enterrament original.[2] La seva mòmia va ser traslladada durant la XXI dinastia a l'amagatall de Xeikh Abd el-Qurna, juntament amb les mòmies d'altres princeses reials: Amenemopet i Petepihu, que probablement eren les seves germanes; Nebetia, la seva neboda, i les princeses Tatau, Henutiunu, Meritptah, Sithori i Wiai.[3] L'etiqueta de la mòmia la identifica amb els títols de Filla del Rei de Menkheperure.[4][5] Les seves despulles es van descobrir el 1857.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Dodson, Aidan; Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt (en anglès). Thames & Hudson, 2004. ISBN 0-500-05128-3. 
  • Dodson, Aidan; Janssen, Jac J. «A Theban Tomb and Its Tenants.» (en anglès). The Journal of Egyptian Archaeology, vol. 75, 1989. DOI: 10.2307/3821904.
  • Fletcher, Joann. Egypt’s Sun King – Amenhotep III (en anflès). Londres: Duncan Baird Publishers, 2000. ISBN 1-900131-09-9.