Tinnunculita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralTinnunculita
Fórmula químicaC₅H₄N₄O₃·2H₂O
Epònimxoriguer comú Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmont Rasvumchorr, massís de Khibini, Península de Kola, óblast de Múrmansk, Districte Federal del Nord-oest, Rússia
Classificació
Categoriacompostos orgànics
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 7,261(9) Å; b = 6,365(7) Å; c = 17,48(3) Å; β = 91,0(1)°
Grup puntual2/m - prismàtica
Grup espacialgrup espacial P2₁/c Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2015-021a
SímbolTnn Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La tinnunculita és un mineral de la classe dels substàncies orgàniques.

Característiques[modifica]

La tinnunculita és una substància orgànica de fórmula química C₅H₄N₄O₃·2H₂O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2015. Cristal·litza en el sistema monoclínic. És un dihidrat d'uricita (àcid úric) d'origen natural, del qual és visualment molt similar. És també un component poc freqüent de l'orina. Químicament (C-H-N-O), és similar a altres minerals orgànics: guanina, uracil, acetamida i kladnoïta.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la tinnunculita pertany a «10.CA - Miscel·lània de minerals orgànics» juntament amb els següents minerals: refikita, flagstaffita, hoelita, abelsonita, kladnoïta, guanina, urea i uricita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al mont Rasvumchorr, al massís de Khibini, óblast de Múrmansk (Districte Federal del Nord-oest, Rússia). També ha estat descrita a les mines de zinc de Glomsrudkollen, a Åmot (Noruega), a Varana (Emília-Romanya, Itàlia), i a dues localitats austríaques: a Hüttwinklache, a la vall de Hüttwinkl, i a Sportgastein, a la vall de Gastein, totes dues a l'estat de Salzburg.

Referències[modifica]

  1. «Tinnunculite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 1r novembre 2016].