Transposició d'Amadori

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La transposició de Amadori és una reacció orgànica on es produeix la isomerització en medi àcid (transposició) d'un N-glicòsid d'una aldosa a la seva corresponent 1-amino-1-desoxicetosa:[1][2]

Transposició d'Amadori
Transposició d'Amadori

El nom d'aquesta reacció honra el químic italià Mario Amadori, qui la va investigar. Aquesta és una reacció representativa en la química dels carbohidrats.

Mecanisme[modifica]

S'ha demostrat que el mecanisme comença a partir de la aldosa en la seva forma hemiacetàlica (1) s'obre a la seva forma lineal (2). En presència d'amoníac es forma el hemiaminal lineal (1,1-amino-alcohol) 3, el qual és inestable i es deshidrata, obtenint-se l'aminosucre corresponent. (Es pot formar l'iminosucre lineal (5) i la forma heterocíclica (4))[3]

The Amadori Rearrangement
The Amadori Rearrangement

Per tractament de la glucosamina amb piridina i anhídrid acètic, el grup imino tautomeritza a la forma d'enamina i l'intermedi enòlic veïnal tautomerizta al seu torn a la forma ceto.

La reacció està associada amb la reacció de Maillard ja que en aquesta que reaccionen sucres amb aminoàcids.

Producte Amadori[modifica]

Un producte Amadori és un intermediari en la formació d'un producte final de glicació avançada (AGE)

La formació d'aquests compostos involucra els següents passos:

  1. Formació de bases de Schiff: Per exemple, el grup aldehid de la molècula de glucosa es combina amb el grup amino d'una molècula d'un aminoàcid o pèptid per a formar una base de Schiff.
  2. Formació d'un producte Amadori: Es denomina així al producte de la transposició de la base de Schiff, on l'àtom d'hidrogen del grup hidroxil adjacent al doble enllaç carboni-nitrogen de la imina es desplaça cap al nitrogen, formant una cetona.
  3. Formació of un producte final de glicació avançada (AGE): El producte de Amadori s'oxida, en general per la catàlisi d'un metall de transició.

Els primers dos passos són reversibles i el darrer, irreversible.

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. Strategic Applications of Named Reactions in Organic Synthesis (Paperback) by Laszlo Kurti, Barbara Czako ISBN 0-12-429785-4
  2. Hodge, J.E. (1955) The Amadori rearrangement. Adv. Carbohydrate Chem., 10, 169-205.
  3. Mutarotation, Hydrolysis, and Rearrangement Reactions of Glycosylamines HORACE S. ISBELL and HARRIET L. FRUSH J. Org. Chem. 1958, 23(9), 1309 - 1319. (doi:10.1021/jo01103a019)