Usuària:Peti boom/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


|imatge= |text=Aquest article s'està elaborant i està inacabat.
Joan Carandell i Marimón



En Joan Carandell i Marimón (Barcelona [1], 1901 - Sant Pere de Ribes, 1988) fou un home autodidacta i multidisciplinar ja que va ser advocat, economista, home de negocis, bibliòfil vocacional i més endavant, en arribar a la seva edat madura, un conegut escriptor de novel·la negra que signava amb el pseudònim Llorenç Sant Marc.

Fill de Joaquim Carandell i Paretas i de Francisca Marimón, els Carandell eren descendents d'una saga d'artesans que van emigrar a Barcelona l'any 1900 des de Bàscara (Girona). D'altra banda, els Marimón procedien de Calabuig i es dedicaven a la fabricació de totxos.

Infància i joventut[modifica]

En Joan Carandell i Marimón va ser un home emprenedor des de la seva infància. Segons explica ell mateix en l'entrevista de La Vanguàrdia del 20 de setembre de 1987 [2], "nací en Barcelona en 1901. En casa, para celebrarlo, no había más que una gaseosa y seis reales. A los siete años comencé a ir a la escuela del Señor Martorell, pero sólo diez cuando ya me puse a trabajar como ayudante en el escritorio de una fábrica de uniformes militares. Mi formación fue autodidacta; en casa no había libros pero me los compraba..."

Quan va tenir 15 anys ja es va establir pel seu compte. Havia començat la Gran Guerra i segons diu ell mateix... me dediqué a comprar y a vender de todo, porque en aquella época en Europa faltaba todo y todo se aprovechaba. Aquesta empresa va ser molt lucrativa però el bloqueig d'Amèrica l'obligà a canviar de negoci. Va passar a vendre llenya i serradures als vaixells que atracaven al Port de Barcelona.

En acabar la I Guerra Mundial va començar els estudis comercials a la Escuela de Funcionarios de Administración Local, fundada per Enic Prat de la Riba i que regentava Pi sunyer i Isidre Lloret. Alhora va simultanejar els estudis amb el treball de comentarista ecomòmic en diaris com La Nau, Diario de Barcelona y El Noticiero Universal. També començà a fer la carrera de Dret.

El 1927 ja formava part de la Sociedad de Estudios Económicos, que tenia la seu en l'edifici del Fomento de Trabajo Nacional i que va presidir el 1931

Referències[modifica]

  1. Segons Germán Masid Valiñas en l'article referenciat als enllaços externs, va nèixer a Figueres
  2. http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1987/09/20/pagina-32/32999010 pdf.html

Bibliografia[modifica]

  • Prat de la Riba : nacionalisme i formació d'un estat català / Manuel Pérez Nespereira. Barcelona : Base, 2007. ISBN 9788485031986


Enllaços externs[modifica]