Vés al contingut

Usuari:BHuman/proves/Biblioteca Digital d'Historia del'Art Hispanic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Biblioteca Digital d'Història de l'Art Hispànic

La BDHAH és un projecte dirigit pel Departament d'Història de l'Art i Musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, coordinat i realitzat per la Biblioteca d'Humanitats. Va començar l’any 2009 i es du a terme gràcies als ajuts concedits pel Ministeri de Cultura.

L’especialització temàtica de la BDHAH és la literatura artística de la darreria del segle xix i principis del xx, amb documents editats a Catalunya, però també a la resta de l’Estat espanyol, principalment a Madrid.

L’objectiu principal de la BDHAH és posar a l’abast dels historiadors generalistes i dels historiadors de l’art un tipus de material relativament desconegut i molt dispers en les ubicacions actuals.

Contingut[modifica]

La tipologia dels materials digitalitzats es poden agrupar en sis categories:

  1. Tractats de teoria de les arts i tractats tècnics sobre la pràctica artística i arquitectònica. Fonamentalment escrits per professionals amb voluntat didàctica i doctrinal. Són prou abundants al llarg del segle XIX.
  2. Els catàlegs d’exposicions d’art realitzats per institucions oficials o paraoficials. A Barcelona hi hauria les grans exposicions retrospectives de 1867, la de 1877, la part d’art de l’Exposició Universal de 1888, i les municipals ja regulars des de 1891. A Madrid hi hauria els catàlegs de les Exposiciones Nacionales de Bellas Artes des de 1860.
  3. Els catàlegs impresos de col•leccions particulars, els catàlegs de museus i els catàlegs de vendes públiques fetes a Espanya o amb dedicació particular a l’art hispànic. Aquest és un capítol amb relativament poc material.
  4. Les publicacions d’institucions o associacions directament vinculades a les arts. Com per exemple les Acadèmies de Belles Arts, les comissions provincials de Monuments, l’Asociación artística-aqueológica barcelonesa, les associacions excursionistes o les corporacions professionals, com ara els arquitectes.
  5. Les monografies i estudis sobre artistes i monuments. Aquest és un camp més obert. Les monografies d’artistes són molt rares en aquest període, però sí són abundants els estudis o monografies sobre els edificis religiosos, des de parròquies fins a monestirs i catedrals. Aquí el material que es presenta sempre barreja aspectes d’història local i de tradicions pietoses amb l’anàlisi i descripció del monument pròpiament dit.
  6. Les revistes dedicades a les arts que es publiquen al llarg del segle XIX. Amb prioritat per a les més històriques i erudites per sobre de les revistes d’actualitat general amb informació artística.

Institucions[modifica]

Bona part del fons digitalitzat forma part de les col•leccions del Servei de Biblioteques de la UAB, concretament de la Biblioteca d’Humanitats, de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General i de la Biblioteca de Ciències Socials.

La resta de documents provenen d’altres institucions col•laboradores en el projecte:

Enllaços externs[modifica]

Biblioteca Digital d'Història de l'Art Hispànic