Vicenç Carbonell i Virella

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaVicenç Carbonell i Virella
Biografia
Naixement29 desembre 1934 Modifica el valor a Wikidata (89 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópèrit industrial Modifica el valor a Wikidata

Vicenç Carbonell i Virella (Barcelona, 29 de desembre de 1934) va ser pèrit industrial i vocacionalment es va dedicar a la toponímia.[1]

Va cursar estudis de peritatge a l'Escola Industrial de Vilanova i la Geltrú, i va treballar de pèrit industrial en la vessant mecànica en diverses empreses de Vilanova i la Geltrú, Piera i Igualada. Anteriorment havia treballat de torner mecànic i delineant. Actualment viu a Vilanova i la Geltrú i es dedica des de fa molts anys a l'estudi del territori del Garraf i el Penedès. Juntament amb el seu oncle, Joan Virella i Bloda, escriptor de l'obra Visions geogràfiques del Penedès, Vicenç Carbonell ha compartit la seva afició per l'excursionisme i l'estudi de la toponímia, recollint i catalogant 25.000 fitxes de noms de lloc, entre ells masies, castells, torres, fondals, torrents, sínies, molins, muntanyes i camins. Escriu articles relacionats amb la toponímia regularment a la premsa local i als Butlletins d'entitats com l'Associació Excursionista Talaia, la Societat d'Onomàstica de la qual és Soci d'Honor o l'Institut d'Estudis Penedesencs (IEP). També és membre del Grup d'Estudis Toponímics de l'IEP.[2]

Obres[modifica]

Ha publicat diversos llibres:[3]

  • La Marineria vilanovina en el segle xviii. [S.n.]: Caixa d'Estalvis del Penedès, 1974. Accèssit penedesenc del II Concurs Sant Ramon de Penyafort, 1974.
  • Origen i història del llinatge de Vilafranca. Vilafranca del Penedès: Museu de Vilafranca : l'autor, DL 1979. Premi vilafranquí del VII Concurs Sant Ramon de Penyafort, 1979.
  • El Món agrari vilanoví fins al segle XVIII. Vilanova i la Geltrú: Institut d'Estudis Penedesencs, 1988.
  • Apunts de la història d'Olivella. Olivella: Institut d'Estudis Penedesencs, DL 1990.
  • Notícia dels molins fluvials del Penedès (Barcelona). Vilafranca del Penedès : Institut d'Estudis Penedesencs, DL 2000
  • Noms de lloc de Vilanova i la Geltrú. Vilafranca del Penedès: Institut d'Estudis Penedesencs, DL 2001.
  • Noms de lloc d'Olivella. Vilafranca del Penedès: Institut d'Estudis Penedesencs, DL 2004.
  • Masies del Garraf 3. Pau Roig Estradé ; fitxes de les masies: Vicenç Carbonell i Virella. Vilanova i la Geltrú : El Cep i la Nansa : Consell Comarcal del Garraf, 2008.

Referències[modifica]

  1. Garcia Pujades, Xavier. Vilanovins amb lustre o sense: els meus paisans 30 anys després. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2001, p. 75, 76. 
  2. Puig Rovira, Francesc Xavier. Diccionari biogràfic de Vilanova i la Geltrú: dones i homes que han fet història.. Vilanova i la Geltrú: Ajuntament de Vilanova, 2003, p. 80, 81. 
  3. «Catàleg Col·lectiu Biblioteques de la Diputació de Barcelona».