Vintana sertichi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuVintana sertichi Modifica el valor a Wikidata

Il·lustració científica Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreGondwanatheria
FamíliaSudamericidae
GènereVintana
EspècieVintana sertichi Modifica el valor a Wikidata
Krause et al., 2014

Vintana sertichi és una espècie de mamífer extint de la família dels sudamerícids que visqué durant el Cretaci superior, fa aproximadament 66 milions d'anys. És l'única espècie coneguda del gènere Vintana. Tenia un aspecte semblant al d'una marmota, tot i que no n'és un parent proper. És conegut a partir d'un únic crani trobat a la formació de Maevarano, a la costa occidental de Madagascar.

Revesteix una gran importància per a l'estudi dels gondwanateris, atès que es tracta del primer crani ben conservat que es descobrí d'aquest grup, que fins aleshores es coneixia exclusivament per fragments i dents. Traça un vincle amb els multituberculats i els haramíyides en el si del clade teriforme dels al·loteris. És un animal força inusual, dotat d'ales laterals grosses de funció incerta al crani, així com de bulbs olfactoris enormes. Devia pesar uns 20 kg, cosa que el situa entre els mamífers més grossos del Mesozoic, juntament amb formes com Repenomamus i Didelphodon.[2][3][4]

El seu nom genèric, Vintana, significa 'sort' en malgaix, mentre que el seu nom específic, sertichi, fou elegit en honor de Joseph Sertich, descobridor de l'holotip.[5]

Referències[modifica]

  1. Entrada «Vintana sertichi» de la Paleobiology Database (en anglès). [Consulta: 20 desembre 2022].
  2. Krause et al., 2014, p. 515.
  3. Drake, Nadia. «Fossil From Dinosaur Era Reveals Big Mammal With Super Senses». National Geographic Society, 05-11-2014. [Consulta: 5 novembre 2014].
  4. Wilford, John Noble «Fossil’s Unusual Size and Location Offer Clues in Evolution of Mammals». New York Times, 5 novembre 2014 [Consulta: 6 novembre 2014].
  5. Krause et al., 2014, p. 512.

Bibliografia[modifica]

  • Krause, D. W.; Hoffmann, S.; Wible, J. R.; Kirk, E. C.; Schultz, J. A.; Von Koenigswald, W. V.; Groenke, J. R.; Rossie, J. B.; O'Connor, P. M.; Seiffert, E. R.; Dumont, E. R.; Holloway, W. L.; Rogers, R. R.; Rahantarisoa, L. J.; Kemp, A. D.; Andriamialison, H. «First cranial remains of a gondwanatherian mammal reveal remarkable mosaicism» (en anglès). Nature, 515, 2014, pàg. 512-517. DOI: 10.1038/nature13922.