Adalateri

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAdalateri
Adalatherium hui Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreGondwanatheria
FamíliaAdalatheriidae
GènereAdalatherium
EspècieAdalatherium hui Modifica el valor a Wikidata
Krause et al., 2020
Nomenclatura
EpònimYaoming Hu Modifica el valor a Wikidata
SignificatBèstia boja

L'adalateri (Adalatherium hui) és una espècie de mamífer extint de l'ordre dels gondwanateris que visqué durant el Cretaci superior, 66-72 milions d'anys enrere. És l'única espècie del gènere Adalatherium i de la família dels adalatèrids (Adalatheriidae). És conegut a partir d'un únic espècimen trobat a la formació de Maevarano, a la costa occidental de Madagascar, i es tracta de l'únic gondwanateri del qual s'ha descobert material postcranial.[2] L'holotip, que es creu que era un individu jove, feia uns 60 cm de llargada.

El nom genèric Adalatherium deriva del mot malgaix adàla ('boja') i de therium, la forma llatinitzada de la paraula grega theríon ('bèstia'), mentre que el nom específic hui fou elegit en honor del paleontòleg xinès Yaoming Hu.[3]

Referències[modifica]

  1. Entrada «Adalatherium hui» de la Paleobiology Database (en anglès). [Consulta: 20 desembre 2022].
  2. Krause et al., 2020, p. 424.
  3. Krause et al., 2020, p. 422.

Bibliografia[modifica]

  • Krause, D. W.; Hoffmann, S.; Hu, Y.; Wible, J. R.; Rougier, G. W.; Kirk, E. C.; Groenke, J. R.; Rogers, R. R.; Rossier, J. B.; Schultz, J. A.; Evans, A. R.; Von Koenigswald, W. V.; Rahantarisoa, L. J. «Skeleton of a Cretaceous mammal from Madagascar reflects long-term insularity» (en anglès). Nature, 581, 2020, pàg. 421-427. DOI: 10.1038/s41586-020-2234-8.