Viquipèdia:Consells

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Segons la variable que es faci servir (dia, setmana o minut) el consell podrà canviar cada dia durant un mes, cada minut o el que es vulgui. Si no es posa cap variable funcionarà per defecte canviant cada dia.

Consell del dia...


Marca't objectius a llarg termini:

  • "Escriure sobre la població on visc"
  • "Fer l'article sobre aquella pel·lícula que em sé de memòria"
  • "Un article sobre l'estil de música que més m'apassiona"
  • "Article sobre l'escriptor, filòsof, polític, que més m'ha marcat"
  • ...

Ficar-los en una llista ( o ) a la teva pàgina d'usuari, i així quan tinguis temps i ganes, anar completant la llista que t'hagis plantejat.
Així també d'altres usuaris sabran en què estàs treballant o què tens plantejat fer i et podràn aconsellar.


Per afegir aquest missatge autoactualitzable a la vostra pàgina d'usuari escriviu {{consell}}.
Per veure més consells vegeu Viquipèdia:Consells


Llista de consells[modifica]

Aquí hi ha una llista de consells sobre com fer anar la Viquipèdia.

Si teniu problemes amb l'ortografia o no esteu segur de l'escriptura d'algun terme podeu fer servir un corrector en línia abans d'editar.
{{Consell_1}} - discussió - modifica - historial


Valoreu sempre la possibilitat que aquell canvi què algú ha fet tenia motius per realitzar-lo i que si li pregunteu us el podrà explicar o que aquella frase que quan heu llegit us ha semblat irritant potser s'ha escrit amb un to més simpàtic o simplement que qualsevol es pugui humanament equivocar. Pressuposeu sempre bona fe en les actuacions dels altres abans de llançar-vos a acusar-los de res o començar guerres d'edicions.
{{Consell_2}} - discussió - modifica - historial


Utilitzeu les dreceres, per exemple si escriviu VP:M al formulari de cerca i premeu "Vés-hi", us dirigirà ràpidament a la pàgina; Viquipèdia:Manteniment.
{{Consell_3}} - discussió - modifica - historial


Quan estigueu editant un article a la Viquipèdia i vulgueu fer un enllaç intern a un altre atricle, poseu-hi claudàtors dobles als costats del tema a enllaçar. Per exemple: [[animal]] produeix l'enllaç de "animal". En canvi, per al plural escrigueu [[animals]], de manera que es veurà "animals". Si el singular i el plural acaben diferent i no permeten enllaçar així escrigueu-ho [[planta|plantes]] i es veurà "plantes". Més ...
{{Consell_4}} - discussió - modifica - historial


Feu créixer els productes lliures, com la Viquipèdia. Utilitzeu programari lliure; el sistema operatiu GNU/Linux i si utilitzeu altres sistemes operatius utilitzeu el navegador web Mozilla Firefox.
{{Consell_5}} - discussió - modifica - historial


Podeu seguir les edicions dels articles mitjançant canals RSS. N'hi ha prou amb que aneu al historial de la pàgina que voleu vigilar, i a l'apartat eines seleccionar "RSS" o "Atom".
{{Consell_6}} - discussió - modifica - historial


Podeu proposar una pàgina per a que un administrador l'esborri. Per a fer això, editeu la pàgina que voleu que s'esborri i poseu-hi {{destrucció|motiu per a esborrar la pàgina}}.
{{Consell_7}} - discussió - modifica - historial


Un cop l'any es convoca la Gran Quinzena Anual de la Qualitat, però si esteu molt interessat en augmentar la qualitat de la Viquipèdia, no dubteu a seguir en qualsevol moment de l'any la llista de tasques de manteniment de la pàgina.
{{Consell_8}} - discussió - modifica - historial


El viquicodi té una manera ràpida de fer certs enllaços que s'utilitzen habitualment. Si en un enllaç deixeu buida la part que correspon al text que hauria de mostrar l'enllaç, aquest s'omplirà automàticament (quan deseu la pàgina) amb el nom de la pàgina excluint-ne el text que hi pugui haver entre parèntesi, abans del símbol de dos punts (:) o després de coma (,). Per exemple, [[canya (planta)|]] equival a [[canya (planta)|canya]] i [[Viquipèdia:bots|]] a [[Viquipèdia:bots|bots]].
{{Consell_9}} - discussió - modifica - historial


Si disposeu d'un lector RSS podeu ser avisat de canvis en una pàgina. Per fer-ho aneu a l'historial de la pàgina que voleu vigilar i al requadre "eines" pitjeu sobre RSS o Atom, depenent del sistema que utilitzeu. Aixó es molt útil per a ser avisats de canvis a la vostra plana de discussió.
{{Consell_10}} - discussió - modifica - historial


Marca't objectius a llarg termini:

  • "Escriure sobre la població on visc"
  • "Fer l'article sobre aquella pel·lícula que em sé de memòria"
  • "Un article sobre l'estil de música que més m'apassiona"
  • "Article sobre l'escriptor, filòsof, polític, que més m'ha marcat"
  • ...

Ficar-los en una llista ( o ) a la teva pàgina d'usuari, i així quan tinguis temps i ganes, anar completant la llista que t'hagis plantejat.
Així també d'altres usuaris sabran en què estàs treballant o què tens plantejat fer i et podràn aconsellar.
{{Consell_11}} - discussió - modifica - historial


A la pàgina de càrrega hi ha valuosos consells a seguir per pujar qualsevol fitxer. Llegiu-los atentament abans de pujar-ne cap. Paga la pena fer-ho, sinó podrieu fer feina en va que portarà més treball als administradors i per finalment acabar tot eliminat.
{{Consell_12}} - discussió - modifica - historial


No sabeu sobre què escriure? Per què no mireu una mica les pàgines especials, els articles demanats i el Portal del viquipedista? Allà trobareu articles curts per ampliar, pàgines requerides pels vincles d'altres usuaris, pàgines massa llargues que cal dividir i molts suggeriments de manteniment.
{{Consell_13}} - discussió - modifica - historial


Totes les edicions que es fan a la Viquipèdia queden enmagatzemades. Per a veure els diferents canvis que s'han fet en una pàgina concreta, cliqueu el botó historial.
{{Consell_14}} - discussió - modifica - historial


Podeu fer les vostres proves a Viquipèdia:Pàgina de proves sense cap por de trencar res sense voler.
{{Consell_15}} - discussió - modifica - historial


Si no us agrada la posició en què queda la taula de continguts, la podeu col·locar allà on creieu més convenient inserint al cos de l'article la paraula màgica __TOC__. Si voleu que no aparegui useu __NOTOC__.
{{Consell_16}} - discussió - modifica - historial


Si voleu enllaçar cap a una categoria el que heu de fer és afegir dos punts al que seria el format estàndard d'enllaç. Així, per exemple, per enllaçar cap a Categoria:Animals cal escriure [[:Categoria:Animals]]. Si voleu que no es vegi la paraula categoria com en l'enllaç Animals llavors heu d'escriure el codi [[:Categoria:Animals|Animals]].
{{Consell_17}} - discussió - modifica - historial


Si teniu alguna consulta general a fer a ningú en concret, la podeu fer a la taverna de la Viquipèdia.
{{Consell_18}} - discussió - modifica - historial


Signeu els documents quan parleu amb algú o en alguna discussió. Només cal que pitjeu el desè botó de dalt de la barra d'edició (), o escriviu el codi --~~~~ quan editeu i la vostra signatura apareixerà automàticament en el text.
{{Consell_19}} - discussió - modifica - historial


Quan escriviu un article nou citeu les fonts. Així facilitareu la tasca dels companys que vulguin revisar la feina feta.
{{Consell_20}} - discussió - modifica - historial


Si voleu revertir una pàgina, només heu de pitjar a la pestanya superior on hi diu historial, entrar a la versió anterior que volgueu recuperar, editar-la i desar-la.
{{Consell_21}} - discussió - modifica - historial


Si no esteu segur de com quedarà una pàgina amb els canvis que li heu fet, abans de desar podeu pitjar mostra previsualització, botó que apareix just al costat de desa la pàgina. Així us apareixerà una versió de la pàgina amb les modificacions que hi heu introduït i que ningú més serà capaç de veure. Així és molt fàcil evitar mil edicions per evitar errors.
{{Consell_22}} - discussió - modifica - historial


Si teniu dubtes sobre la normativa vigent no dubteu a visitar el Llibre d'estil.
{{Consell_23}} - discussió - modifica - historial


Per a començar una nova secció en una plana de discussió, cliqueu el botó + que hi ha a la dreta del botó d'editar.
{{Consell_24}} - discussió - modifica - historial


Per a modificar la vostra signatura canvieu el vostre malnom a la pàgina de preferències. Si voleu usar codi wiki o html activeu la opció de signatura plana.
{{Consell_25}} - discussió - modifica - historial


Si voleu escriure codi de la Viquipèdia per a què es vegi i així ensenyar-lo a qualsevol sense que li calgui editar-lo, podeu fer servir el codi <nowiki></nowiki>. Així per exemple, per ensenyar a algú com s'escriu el codi de l'enllaç Catalunya podeu escriure <nowiki>[[:Categoria:Catalunya|Catalunya]]</nowiki> i es veurà [[:Categoria:Catalunya|Catalunya]].
{{Consell_26}} - discussió - modifica - historial


Per a fer qualsevol comentari sobre un article aneu a la seva plana de discussió. Trobareu el botó adient en la pestanya de sobre de cada article.
{{Consell_27}} - discussió - modifica - historial


Us agradaria escriure sobre el que sabeu, el que heu estudiat o allò a què us dediqueu? Agafeu els vostres llibres i apunts i a escriure! Us servirà per a no oblidar el que vau aprendre o heu après i, a més, per a escampar els vostres coneixements a la resta de gent. No us oblideu de citar-ne les fonts.
{{Consell_28}} - discussió - modifica - historial


Ningú no neix ensenyat i tothom que participi ha d'aprendre la manera de fer de la Viquipèdia. Si reviseu els canvis que s'han realitzat en els articles en què heu participat podreu aprendre fàcilment com s'espera que elaboreu els articles i rectificar sense esforç els errors més freqüents. Les dues maneres més fàcils de fer-ho, apart d'anar mirant els canvis recents són revisar a diari la llista de seguiment i la pàgina de contribucions pròpies.
{{Consell_29}} - discussió - modifica - historial


Si teniu una imatge lliure o qualsevol altre tipus de fitxer lliure que creieu que pot ser útil no només a la versió en català de la Viquipèdia sinó també a totes les altres llengües o fins i tot a la resta de projectes de la fundació Wikimedia llavors en comptes de pitjar Carrega a l'enllaç de l'esquerra pitgeu Carrega a Commons. En el projecte Commons se'n podrà treure moltíssim més profit.
{{Consell_30}} - discussió - modifica - historial


Penseu que hi ha gent despistada i a la qual els costa més d'aprendre, però penseu sobretot que hi ha gent que acaba d'arribar i que per tant no tenen ni idea de la normativa de la Viquipèdia. Es perdria un potencial enorme si es tractàs bruscament la gent que entra amb desitjos de col·laborar. Per això, siguin usuaris anònims o registrats recordeu-vos de no mossegar els nouvinguts.
{{Consell_31}} - discussió - modifica - historial