Viquiprojecte:Municipis del País Valencià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Objectiu[modifica]

Dotar d'un article a tots els municipis valencians amb uns continguts mínims de forma unificada.

Participants assidus[modifica]

Si les teues contribucions a la viquipèdia sovint es tracten d'articles sobre localitats valencianes, afegiu-vos al final de la llista amb el codi de --~~~~. D'aquesta manera, si necessitem ajuda en algun aspecte, sabrem quins viquipedistes probablement sabràn ajudar-nos millor.

--Joanot 00:21 17 des, 2004 (UTC)

--Makinal 19:42 17 des, 2004 (UTC)

--Micru 23:16 11 gen, 2005 (UTC)

--Túria (discussió) 21:16, 20 feb 2009 (CET)

Descripció del Viquiprojecte[modifica]

L'objectiu és que a la viquipèdia valenciana/catalana hi hagen articles de tots els municipis valencians, que són un total de 541 (potser hi haurà un o dos més municipis nous, a hores d'ara). Com en són moltes, en aquesta pàgina s'explicarà una sèrie de recomanacions perquè hi haja un mínim de coherència tant en la denominació toponímica

Estat del procés[modifica]

El 100% dels municipis valencians tenen almenys un article amb continguts mínims. A hores d'ara s'està duent una segona fase d'ampliació de continguts.

Quin topònim farem servir?[modifica]

Com a norma general, tots els articles dels municipis tindràn per entrada la seua forma tradicional en valencià, tot i que la seua forma oficial estiga en castellà, per a la qual cosa farem servir un diccionari. En el cas que al diccionari no hi haguera el topònim en valencià, s'intentarà trobar el possible topònim tradicional en fonts externes com més recents millor, i a l'apartat de discussió de l'article exposarem els nostres dubtes. Per exemple, al diccionari no existeix Torre del Pla per a referir-se a Torrellano (llogaret d'Elx), però hi han referències a aquest terme en documentació municipal, així com per part d'entitats culturals locals. En qualsevol cas, els topònims oficials que tinguen la seua forma castellana com a única i oficial tindrà un article de redireccionament cap l'article amb entrada de la seua forma valenciana. Sota cap concepte traduirem literalment cap topònim en castellà.

Posem en pràctica diversos exemples: La localitat de Benejúzar, al Baix Segura, té com a denominació topònima única i oficialment en forma castellana. L'exònim tradicional en valencià és Benejússer (fonts: Institut Cartogràfic Valencià, DCVB), denominació que farem servir per a crear l'entrada de l'article, per a incloure-hi posteriorment els continguts mínims. Desprès d'açò, també crearem l'entrada Benejúzar, dins del qual hi escriurem:

#REDIRECT [[Benejússer]]

D'aquesta manera, si algú utilitza la forma castellana, perquè no es coneix gaire en valencià, se li redirigirà cap l'article de Benejússer. També és recomanable crear entrades de possibles mots d'equivocació freqüent. Per exemple, se sap que força sovint s'incorreix en la incorrecció de referir-se a la localitat de L'Alguenya com a L'Algüenya, Algüenya, o Alguenya i, per tant, crearem una entrada per a cadascun d'aquestos noms incorrectes perquè redireccione cap a l'entrada correcta. Un altre cas que podria donar-se'n és un municipi amb forma bilingüe oficial, per exemple Alacant, la forma oficial en castellà Alicante del qual és irrelevant si en té o no de redireccionament. Sota cap concepte, però, farem un redireccionament d'una entrada en castellà, o en qualsevol altra llengua, cap a l'article d'un municipi que té la forma valenciana com a topònim únic i oficial. Per exemple, no farem un redireccionament cap a Beneixama a partir del mot castellà Benejama.

Continguts[modifica]

Almenys, tots els articles dels municipis valencians hi contindran:

  • Una taula bàsica de dades del municipi, que es farà amb una plantilla disponible, on hi haurà:
    • Símbols vexil·lològics i heràldics municipals.
    • Mapes polítics i de localització del municipi i la seua comarca.
    • Dades estadístiques bàsiques (població, extensió, etc...)
  • Una sèrie d'enllaços externs cap webs d'on s'han extret les dades bàsiques, i articles del municipi en viquipèdies d'altres llengües.
  • Una nota d'esborrany, si no hi ha text.

Amb açò facilitarem una futura edició de l'article, quan algú hi vulga ampliar continguts, havent-hi ja el topònim triat, i la presentació visual.

Taula del municipi[modifica]

Existeix una plantilla per estalviar temps en fer el codi de la taula d'informació (infotaula) básica del municipi i, també, perquè totes les taules tinguen el mateix format i presentació. Tot seguit s'explica el codi de les plantilles (els mots en majúscula i negreta són els paràmetres que hi hem de posar, i si es troben entre claudàtors significa que són paràmetres opcionals).

Podeu trobar la sintaxi completa del codi d'infotaula a Viquiprojecte Municipis del País Valencià/Infotaula de municipi.

Enllaços externs[modifica]

Inclourem la següent informació com a part del contingut mínim:

=== Enllaços externs ===

* [http://www.ive.es/pegv/start.jsp Institut Valencià d'Estadística].
* [http://www.just.gva.es/civis/va/index_menu.htm Portal de la Direcció General d'Administració Local de la Generalitat].
* [WEB_DEL_MUNICIPI Ajuntament del municipi].

A vegades, quan volem incloure-hi el contingut mínim, ens trobem que un article d'un municipi ja hi contè text i informació (però sense el contingut mínim). Sovint, són continguts extrets almenys d'una d'aquestes pàgines:

Es bó que verifiquem si es tracten d'almenys d'alguna d'aquestes webs, que l'adreça i menció d'autoria i permís estiguen incloses dins de l'apartat dels enllaços externs. En cas que no és de cap d'aquestes webs, ho preguntarem a l'usuari que ha ficat la informació per primera vegada, que l'identificarem a la pestanya d'historial de l'article.

Per últim, si teniu ganes de viatjar, feu un tomb per les viquipèdies d'altres llengües, i esbrineu si ténen algun article sobre la mateixa localitat. Si és així, afegiu un enllaç Interwiki per a cadascuna de les llengües al final de l'article, per exemple:

[[de:Alacant]]
[[es:Alicante]]
[[eo:Alikanto]]

Text[modifica]

Si no hi ha més text, o no n'hi ha gaire, afegirem la marca personalitzada d'esborrany a l'article, i si es tracta d'una localitat important (normalment al voltant dels 50.000 habitants), afegiu una categoria addicional amb el nom de la localitat:

Vegem un exemple:

{{esborrany}}

[[Categoria:Alacant]]

Si no voleu limitar-vos a crear l'article amb els continguts mínims, però, i voleu que hi haja alguna informació inicial, una bona manera de començar és visitar les pàgines webs que s'esmenten a dalt, buscant la localitat, i incloure la informació corresponent, ja que hi tenim permís. No obstant açò, si ho feu, és molt recomanable que ho formateu amb una estructura mínimament presentable que podreu imitar d'altres articles de localitats que ja hi tènen estructura. També és recomanable que al text es facen enllaços interns a les seues pròpies paraules. Per últim, vigileu la vostra ortografia.