Viquiprojecte:Viquimarató sobre entitats de dones a l'Hospitalet 2024

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Viquimarató #DonesLH 2024 (4a edició)
13 de març de 2024
Coordinació: Torre Barrina i Amical Wikimedia
Inici
sensemarc
sensemarc

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, que es commemora el 8 de març, diferents viquipedistes i institucions de la ciutat de l'Hospitalet s'han plantejat un repte per millorar la presència a la Viquipèdia de dones rellevants de la ciutat (escriptores, esportistes, artistes...).

El repte es durà a terme presencialment durant el dia llargada i virtualment des del 8 al 17 de març de 2024.


Dades clau[modifica]

Data i hora de la viquimarató presencial
13 de març, de 17 a 20 hores CEST
Lloc de la viquimarató presencial
Torre Barrina
Inscripcions
L'activitat és gratuïta i oberta a qui desitgi participar-hi. Només heu d'escriure un correu electrònic a torrebarrina@l-h.cat (aforament limitat).

La Viquimarató virtual es durà a terme del 8 al 17 de març de 2024. ; Sentiu-vos a gust i en companyia

Llegiu i respecteu el protocol contra agressions i assetjaments d'Amical Wikimedia.
Agents implicats
  • Torre Barrina. Experiències d'Innovació Social
  • Centre de Normalització Lingüística de l'Hospitalet
  • Arxiu Municipal l'Hospitalet
  • Museu de l'Hospitalet

Introducció[modifica]

Què és una viquimarató?

Una viquimarató és un esdeveniment on editors de Viquipèdia es reuneixen amb l'objectiu de fer articles nous o ampliar-ne de ja fets sobre un tema determinat. Un exemple és "Dones de l'Hospitalet" de qualsevol època que hagin destacat per contribucions notables, en un mateix espai amb ordinadors i documentació suficient per a l'objectiu proposat. Hi poden participar tant editors experimentats com editors novells o qualsevol persona interessada a participar. S'han realitzat viquimaratons en diverses institucions culturals com museus, arxius o biblioteques, i s'han centrat en temes tan diversos com la història de l'art, el feminisme o la ciència. També s'han fet viquimaratons sobre per exemple un municipi.

Què farem?[modifica]

Durant la viquimarató sobre entitats de dones de l'Hospitalet haurem d'acomplir un gran repte:

  1. crear articles sobre entitats de dones de l'Hospitalet de Llobregat que encara no són presents a la Viquipèdia en català
  2. millorar articles sobre entitats de dones de la ciutat ja presents a la Viquipèdia en català
  3. enviar arxius gràfics (fotos, etc.) a Commons. Podran ser utilitzats en articles a la Viquipèdia
  4. posar elements a la Wikidata, com a complement d'articles existents o articles futurs

Tot el que s'afegeixi a la Viquipèdia ha de ser enciclopèdic, basat en fonts fiables i referenciat a aquestes. Cal evitar els conflictes d'interessos i tenir present que cal aspirar a textos amb un punt de vista neutral.

Vols participar?[modifica]

1. Si no tens compte a la Viquipèdia, creeu el vostre compte d'usuari o usuària

Creació d'un compte
Cliqueu aquí

2. Afegiu-vos a la llista de participants tant si ho fas presencialment com virtualment!

  1. Jesuslh78
  2. Konkordia
  3. Jordi1966
  4. Raspilla Demekin
  5. BladeRunner vq

Comencem a editar[modifica]

Adjudiqueu-vos un article[modifica]

Poseu el vostre nom d'usuari/ària al costat de l'entrada que aneu a treballar, a la columna (responsable, on diu (posa el teu nom).

Article proposat per editar durant la Viquimarató[modifica]

Aquesta edició és molt diferent a les anteriors. Existeix un molt bon article "Feminisme a l'Hospitalet de Llobregat" que recull les diferents entitats de la ciutat.

La voluntat d'aquesta Viquimarató és millorar, en la mesura del possible, aquest mateix article i, sobretot, ampliar la informació existent sobre les diferents entitats de dones de la ciutat i, si fos el cas, afegir-ne les que falten.

Resultats[modifica]

(els resultats els publicarem al final de la Viquimarató)

Participants Articles millorats Articles creats
- participants - articles - articles

Ajuda i suport a l'edició[modifica]

Si no saps què és la Viquipèdia i mai no has editat o vols aprendre'n més des de Torre Barrina t'oferim la possibilitat d'aprendre'n de forma presencial o telemàtica. Tots els dijous de 18 a 20 hores prèvia inscripció a través del correu electrònic torrebarrina@l-h.cat

També pot seguir els tutorials del nostre formador Ricard Recasens que es poden trobar al seu canal a YouTube.

Recomanacions sobre redacció de biografies[modifica]

Bones pràctiques

  • És molt important evitar el conflicte d'interessos de la Viquipèdia.
  • Cal utilitzar un llenguatge el més neutre i el menys sexista possible.
  • Quan sigui possible convé titular l'article amb el nom de soltera de la biografiada. Aclariu després si té nom de casada, si té un pseudònim, sobrenom o nom artístic.
  • Feu atenció a les imatges que acompanyen l'article, on se sol col·locar a les dones en relació de subordinació respecte a l'home.

Eviteu...

  • una asimetria en les definicions que delati una supremacia de l'òptica masculina, com si l'ésser humà fos equivalent de l'home, identificant el masculí amb el total, el genèric amb la norma i el femení amb el parcial i l'específic.
  • definir les dones per la seva condició d'acompanyant d'un home: la referència a la seva condició de dona, filla, mare o dona pot aparèixer en la secció vida personal, però no necessàriament a la introducció.
  • emprar el terme dona de. És preferible emprar paraules com esposa o parella o companya d'acord a la circumstància. També es pot dir està casada amb.
  • atorgar preeminència a l'estat civil de la biografiada. Aquesta dada pot aparèixer en el cos de l'article, com a les biografies d'homes. El fet que, a Viquipèdia, les biografies gairebé sempre fan referència a l'estat civil de la biografiada, mentre que poques vegades apareix aquesta dada en les biografies d'homes, mostra el supòsit inconscient que la personalitat de l'home és autònoma del seu estat civil mentre que la de la dona apareix sempre en relació al seu marit.
  • l'ús de diminutius com Fineta o Carmeta o Dorita. Convé anomenar les dones pel seu cognom, o nom i cognom, tal com es fa a les biografies d'homes, i no pel seu nom de pila.
  • l'ús de paraules que posen èmfasi en el gènere, com ara senyora.
  • IMPORTANT: eviteu redactar articles de promoció personal o currículums.

Recursos

Vegeu també[modifica]

Trobareu les imatges relatives a aquest viquiprojecte en aquesta categoria de Wikimedia Commons: Viquimarató DonesLH 2023.