Humor vitri

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Vitri)
Infotaula anatomiaHumor vitri
Detalls
Llatícorpus vitreum Modifica el valor a Wikidata
Part deull Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
MeSHD014822 Modifica el valor a Wikidata
TAA15.2.06.014
A15.2.06.008 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 67388 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
EB Onlinescience/vitreous-body Modifica el valor a Wikidata
Terminologia anatòmica
Diagrama complet d'un ull humà (secció horitzontal del dret vist des de dalt)
1. cristal·lí; 2. zònula ciliar; 3. cambra posterior; 4. cambra anterior; 5. trajecte de l'humor aquós; 6. pupil·la; 7. corneosclera; 8. còrnia; 9. sistema trabecular i canal de Schlemm; 10. limbe esclerocornial; 11. escleròtica; 12. conjuntiva; 13. úvea; 14. iris; 15. cos ciliar amb a: pars plicata i b: pars plana; 16. coroide; 17. ora serrata; 18. humor vitri amb 19. conducte hialoide; 20. retina; 21. Màcula retinal; 22. fòvea central de la retina; 23 disc òptic, papil·la òpticapunt cec; 24. eix òptic de l'ull; 25. eix de l'ull; 26. nervi òptic; 27. beina dural; 28. càpsula de Tenon; 29. tendó.
30. segment anterior, 31. segment posterior
32. artèria oftàlmica, 33. artèria i vena centrals de la retina → 36. vasos sanguinis de la retina; artèries ciliars: 34. posteriors curtes, 35. posteriors llargues i 37. anteriors, 38. Artèria lacrimal, 39. Vena oftàlmica, 40. Vena vorticosa
41: Etmoide, 42. Múscul recte intern, 43. Múscul recte extern, 44. Esfenoide

L'humor vitri[1] és un líquid gelatinós i transparent que hi ha a l'ull, i omple l'espai comprès entre la retina i el cristal·lí. És més dens que l'humor aquós, que també és entremig del cristal·lí i la còrnia. Té la funció de fer d'esmorteïdor contra possibles impactes. Està compost en un 99,98% per aigua; la resta són quantitats petites de clor, sodi, glucosa i potassi. La quantitat de proteïnes de l'humor vitri és una centena part de la de la sang.

Omple les 4/5 parts del volum intraocular, i dona forma i consistència a l'ull. Està fet d'àcid hialurònic, un mucopolisacàrid d'elevat pes molecular, aguantat per una trama de fibres col·làgenes. El lent moviment d'aquest material fibrós sembla la causa que, quan es desprèn de la paret retinal, vegem borrissols i punts negres. L'humor vitri, igual que l'humor aquós, proveeixen els elements necessaris per al metabolisme dels teixits no irrigats, com la còrnia i el cristal·lí, i tots ells són els quatre medis transparents de l'ull.

Quan l'humor vitri es torna ennuvolat, s'hi fa la vitrectomia, cirurgia que serveix per recuperar la vista. El cirurgià treu l'humor vitri ennuvolat de l'ull, i el reemplaça per una solució salina. Hi pot haver complicacions com: despreniment de retina, infeccions, o hemorràgia intraocular. La causa més freqüent d'opacitat de l'humor vitri és l'hemorràgia produïda per la retinopatia diabètica, que pot arribar a la ceguesa irreversible.

Referències[modifica]

  1. Nota: un humor és qualsevol líquid del cos d'un animal o d'una planta, normal o patològic.

Enllaços externs[modifica]