Cavall de guerra (pel·lícula)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: War Horse)
Infotaula de pel·lículaCavall de guerra
War Horse Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióSteven Spielberg Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióSteven Spielberg i Kathleen Kennedy Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióRick Carter Modifica el valor a Wikidata
GuióLee Hall i Richard Curtis Modifica el valor a Wikidata
MúsicaJohn Williams Modifica el valor a Wikidata
FotografiaJanusz Kamiński Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeMichael Kahn Modifica el valor a Wikidata
VestuariJoanna Johnston Modifica el valor a Wikidata
ProductoraDreamWorks SKG, Amblin Entertainment, Reliance Entertainment, The Kennedy/Marshall Company i Touchstone Pictures Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorBuena Vista Distribution i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena2011 Modifica el valor a Wikidata
Durada146 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
RodatgeBedfordshire, Califòrnia, Devon, Hampshire, Londres, Surrey, Gal·les i Wiltshire Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format2.35:1 Modifica el valor a Wikidata
Pressupost66.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació177.584.879 $ (mundial)
79.884.879 $ (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enWar Horse i War Horse Modifica el valor a Wikidata
Gènerecinema bèl·lic, drama i pel·lícula basada en una novel·la Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAPG-13 Modifica el valor a Wikidata
Temacavall Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióDevon, Bèlgica i França Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

Lloc webwarhorsemovie.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt1568911 Filmaffinity: 992695 Allocine: 176676 Rottentomatoes: m/war_horse Letterboxd: war-horse Mojo: warhorse Allmovie: v516559 TCM: 812900 Metacritic: movie/war-horse TV.com: movies/war-horse AFI: 68299 TMDB.org: 57212 Modifica el valor a Wikidata

Cavall de guerra (originalment en anglès, War Horse) és un pel·lícula estatunidenca de Steven Spielberg estrenada el dia de Nadal de 2011 als Estats Units.[1] És l'adaptació de la novel·la juvenil War Horse de Michael Morpurgo, publicada el 1982 a la Gran Bretanya. S'ha doblat al català.[2]

Aquesta pel·lícula ret homenatge als vuit milions de cavalls sacrificats durant la Primera Guerra mundial.

Argument[modifica]

El jove Albert és molt proper al seu cavall Joey. Però en aquells temps de la Primera Guerra mundial, l'animal és venut a la cavalleria britànica i enviat al front; passa doncs del camp de llaurar al camp de batalla. Joey viu una aventura atípica; acompanyant soldats al front, descobreix l'horror de la guerra, abans de ser capturat per les forces alemanyes, per ser utilitzat en combats. Durant el seu periple, Joey no deixa ningú indiferent, ja que, per la seva presència i el seu comportament, dona esperança als soldats que l'envolten. Albert, encara que és massa jove per allistar-se, decideix, malgrat tot, llançar-se a una missió per salvar el seu cavall, i portar-lo amb ell...[3]

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

Spielberg i la seva relació amb l'obra[modifica]

  • Emocionat per la peça Cavall de guerra treta de la novel·la homònima de Michael Morpurgo, autor britànic de literatura juvenil, Steven Spielberg decideix adaptar per a la televisió aquesta emocionant història d'amistat entre un noi i el seu cavall.
  • Kathleen Kennedy, la productora habitual de Steven Spielberg des de 1982, li va lloar la peça, que va agradar de seguida a Steven Spielberg, el qual immediatament va decidir de fer-ne una pel·lícula. Kathleen Kennedy va descobrir ella mateixa l'obra anant a veure-la amb els seus fills.
  • Steven Spielberg reconeix no muntar a cavall, encara que en posseeixi una dotzena, sobretot pel plaer de la seva filla de 14 anys i de la seva dona.

Rodatge[modifica]

Castle Combe
  • Aquesta pel·lícula va necessitar 400 persones treballant en el plató, i una quinzena de cavalls.
  • Steven Spielberg va instaurar una organització molt estricta durant el rodatge, dirigeix el plató de manera molt precisa, la improvisació hi és proscrita, i el timing regulat com un rellotge suís.
Llocs de rodatge
« el poble més bonic d'Anglaterra »

Steven Spielberg va decidit de rodar-hi, ja que el poble sembla encara d'època, i la naturalesa és salvatge, la qual cosa ofereix molt bones condicions per rodar una pel·lícula d'època, aquí sobre la Primera Guerra mundial. D'altra banda, hi han estat rodades les escenes de pel·lícules recents, com Wolfman i Stardust, i anteriorment, L'Extravagant Doctor Dolittle.

Guió[modifica]

A mil llegües de les pel·lícules d'efectes especials de les quals és l'amo, Steven Spielberg es retroba amb una verdadera estètica pictòrica, tan simple com treballada. En efecte, la pel·lícula és estructurada al voltant d'episodis, de quadres que conten petites històries que, posades l'una al costat de l'altra, formen un relat més ampli. La decoració és doncs actor de la pel·lícula. Més ben dit, permet traduir el que prova i el que va veure el cavall.[4]

Gràcies a aquesta estructura en episodis, l'espectador és transportat al moll de l'os de les trobades i de les experiències del cavall, cosa que permet Spielberg anar més enllà del conflicte i de les nocions de "bo" o de" dolent fent de la guerra un absurd.

Inexactitud històrica[modifica]

La pel·lícula perpetua una idea falsa: quan Joey és ferit el 1918, un metge afirma: «no hi ha veterinaris. Ja no queden quasi cavalls.». Si el cavall no és utilitzat com animal de combat el 1918, hom se'n serveix sempre com a animal de tracció. Els bel·ligerants utilitzen de fet més cavalls al final de la guerra que al principi.[5] Amb tot, el guió està basat en un fet verídic, les peripècies que van haver de viure els cavalls durant la Primera Guerra Mundial, tant en els fronts de combat com en tasques auxiliars de transport, càrrega o albirament de les forces de totes les parts combatents.

Premis i nominacions[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. Breznican, Anthony «'Mission: Impossible 4,' 'War Horse,' 'Tintin' release dates moved up» (en anglès). Entertainment Weekly, 29-11-2011.
  2. «Programació de TV3». CCMA. [Consulta: 27 desembre 2022].
  3. Scott, A.O. «War Horse» (en anglès). The New York Times, 22-12-2011.
  4. Combes, Emilie «Le Genre Humain» (en francès). L'intermède, 27-02-2012. Anàlisi i crítica de Cheval de Guerre (el títol francès)
  5. Tempest, Gene «Spielberg a cheval» (en francès). L'Histoire, n° 372, febrer 2012, pàg. 31.

Enllaços externs[modifica]