Wonder

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Stevie Wonder».
Infotaula de llibreWonder
Tipusobra escrita Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorRaquel J. Palacio Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
PublicacióEstats Units d'Amèrica, 2012 Modifica el valor a Wikidata
EditorialAlfred A. Knopf Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Temapensament Modifica el valor a Wikidata
Gèneredrama i ficció Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióWashington Heights Modifica el valor a Wikidata
ISBN0-375-86902-6 Modifica el valor a Wikidata
Goodreads work: 16319487

Wonder és una novel·la juvenil escrita per Raquel J. Palacio, publicada el 14 de febrer de 2012 i traduïda el mateix any per Imma Falcó a l'editorial La Campana. Ha estat adaptada al cinema i doblada al català.

Antecedents[modifica]

Palacio es va sentir impel·lida a escriure Wonder després que el seu fill petit (que tenia aleshores tres anys) es va posar a plorar en fixar-se en una nena amb un defecte congènit a la cara que seia al seu costat tot fent cua per comprar un gelat. Palacio va mirar discretament de fer seure el seu fill lluny de la nena a fi de no trasbalsar-la a ella ni a la seva família, si bé això encara va empitjorar més la situació. La cançó "Wonder", de Natalie Merchant, li va fer pensar que, de l'incident, podria extreure-se'n una lliçó valuosa. La lletra de la cançó de Merchant va ser la inspiració per començar a escriure.[1]

Resum[modifica]

August "Auggie" Pullman és un nen d'onze anys que viu a Manhattan. Té una deformitat facial rara, una "disòstosi mandibulofacial",[2]:129 coneguda com a síndrome de Treacher Collins i llavi leporí.[3] A causa de tantes operacions quirúrgiques, l'Auggie havia estat fent l'escola a casa amb la seva mare, si bé finalment els seus pares el varen matricular a l'escola privada Beecher Prep, per a començar el curs a la tardor.

L'Auggie visita Beecher amb la seva mare i coneix el director de l'escola Tushman, juntament amb tres estudiants: en Jack Will, en Julian Albans, i la Charlotte Cody. Tot i que molt acomplexat i espantat d'estar al voltant de nens de la seva mateixa edat, l'Auggie aconsegueix avesar-s'hi de mica en mica i comença fins i tot a gaudir de l'escola. Es fa amic d'en Jack i també d'una nena que es diu Summer Dawson, que s'asseu al seu costat a l'hora de dinar quan ningú més no ho fa. Tanmateix, en Julian no pot dissimular el seu rebuig per l'aspecte de l'Auggie, l'evita i sovint en fa comentaris negatius. Assetja l'Auggie i el menysprea pel seu aspecte.

Durant el Halloween, en fallar-li la disfressa de Boba Fett (la disfressa era de Jango Fett, pero la mare la va pintar) que havia previst, l'Auggie acaba portant una disfressa de "Xiscle Sagnant". A l'escola no el reconeixen i sent com en Jack diu al Julian que es "mataria" si s'assemblés a l'Auggie. Sentint-se ofès i traït pel Jack, l'Auggie vol deixar l'escola. De tota manera, la seva germana gran, de quinze anys, el convenç de no fer-ho. L'Auggie ho comparteix amb la Summer. En Jack s'adona que l'Auggie ara està més distant i silenciós: pregunta a la Summer per què; encara que ella no revela el secret, diu "Xiscle Sagnant" com a pista. D'entrada, no és conscient que l'Auggie va sentir el que ella havia dit i es pensa que simplement l'evita sense cap motiu, per la qual cosa ell també comença a evitar-lo. Tanmateix, pel desembre, en Jack s'adona que l'Auggie havia sentit el que ell havia dit i alhora s'adona que l'Auggie també havia sentit que el Jack volia fer-se'n amic, cosa que impacta el Jack. A classe de Ciències, l'Auggie i en Jack formen grup per a fer un projecte. Quan en Julian demana al mestre si podria fer ell el treball amb en Jack, en Jack ho rebutja. Però quan en Julian li diu "monstre" a l'Auggie, en Jack etziba un cop de puny a la cara al Julian. L'expulsen dos dies com a càstig. Sabent que en Julian els posaria a tots dos en un problema per malparlar de l'Auggie, en Jack no explica al Sr. Tushman què havia passat. La mare del Julian diu que l'Auggie no hi hauria de ser en un centre com Beecher Prep perquè no és cap "escola inclusiva", però el Sr. Tushman i tots els altres no hi estan d'acord. En Jack es disculpa sincerament amb l'Auggie, dient-li que no pensava tot el que n'havia dit, i tornen a ser amics.

Referències[modifica]

  1. «A 'Wonder'-filled day: Best-selling author surprises Ann Arbor elementary student» (en anglès), 03-06-2014. [Consulta: 2 setembre 2021].
  2. Palacio, R.J.. Wonder. First edition.. [s.l.]: Alfred A. Knopf Books for Young Readers, 2012. ISBN 0375869026. 
  3. "wonder" by R.J. Palacio

Enllaços externs[modifica]

  • Wonder, pàgina traducció catalana