Halloween

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Una carabassa de Halloween

El mot Halloween fa referència a la festivitat tradicional heretada de les celebracions d'origen celta, que s'ha estès ràpidament arreu del món i, en especial, pels països anglosaxons.

Fa molts segles a Bretanya, Escòcia i Irlanda, el dia 31 d'octubre se celebrava la festivitat de Samhain, que coincidia amb el darrer dia de l'any segons els antics calendaris celtes i anglosaxons. Samhain era el déu dels morts. Algunes fonts indiquen que la paraula gaèlica "Samhain" literalment vol dir "final de l'estiu". El dia que celebraven Samhain era, per tant, el dia de cap d'any. En aquella època, s'encenien grans fogueres sobre les muntanyes per foragitar els esperits malignes. També es creia que les ànimes dels morts visitaven les seves antigues cases per intentar trobar un cos on habitar, i anaven acompanyades de bruixes i esperits. Per això no s'encenia cap llum a les cases, i la gent es vestia com a bruixes o dimonis per tal que cap ànima volgués habitar el seu cos.

Amb l'arribada del Cristianisme s'establí el primer dia de novembre com a Dia de Tots Sants. En aquell moment, el 31 d'octubre es convertí en All Hallows Eve (anglès antic per All Saints Eve, és a dir: "vigília del Dia de Tots Sants", ja que hallow és un mot que en anglès antic significa "sant" o "sagrat" i que prové, juntament amb la paraula moderna holy, del mot germànic khailag), d'on va sortir la paraula Halloween.

Moltes de les tradicions de Halloween es varen convertir en jocs infantils que els immigrants irlandesos portaren als Estats Units en el segle XIX. A partir d'aquí, la tradició, per la colonització cultural dels Estats Units d'Amèrica, es va començar a estendre per la resta del món, i fins i tot ha arribat a absorbir els costums que portava associats el Dia de Tots Sants, passant alguna de les seves tradicions a la vigília.

Una de les tradicions més estesa és la del Trick or treat (literalment, "broma o regal").[1] Els nens, disfressats per l'ocasió, van de casa en casa demanant petits regals tals com llaminadures (o, en algunes cultures, diners) fent la pregunta «trick or treat?». El trick ('broma') és una lleu amenaça de dur a terme alguna trapelleria contra els propietaris de la casa si no es dóna cap treat ('regal').


Etimologia[modifica | modifica el codi]

La paraula "Halloween" data al voltant de 1745[2] i és d'origen cristià.[3] La paraula "Halloween" significa "nit santa".[4] Ve d'un terme escocès per 'All Hallows' Eve (la nit abans del Dia de Tots Sants).[5][6] En llengua escocesa, la paraula "eve" es "fins i tot", i això és contreu per "e'en" o "een". Amb el temps, "(All) Hallow (s) Eve (n)" es va convertir en "Halloween". Encara que la frase "All Hallows" es troba a Anglès Antic (ealra hālgena mæssedæg, all saints mass-day), "All Hallows' Eve" en si mateixa no es veu fins 1556.[6][7]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Edicions Universitat Barcelona. Diccionari UB. Anglès-Català, 2008, p. 957. 
  2. Error en el títol o la url.«». Etymonline.com, 13 Octubre 2013.
  3. The A to Z of Anglicanism (Colin Buchanan), Scarecrow Press, page 8
  4. The American Desk Encyclopedia (Steve Luck), Oxford University Press, page 365
  5. «SND: Hallow». Dsl.ac.uk, 13 Octubre 2013.
  6. 6,0 6,1 The Oxford English Dictionary. 2a ed.. Oxford: Oxford Univ. Press, 1989. ISBN 0-19-861186-2. 
  7. «DOST: Hallow Evin». Dsl.ac.uk. [Consulta: 13 octubre 2013].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]