Zincomenita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralZincomenita
Fórmula químicaZnSeO₃
Epònimzinc i Lluna Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusCamp de fumaroles del nord, Primer con d'escòria, Avanç nord, Gran erupció fissural, volcà Tolbàtxik, Krai de Kamtxatka, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia
Classificació
Categoriaòxids
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Estructura cristal·linaa = 7,199(1) Å; b = 6,238(1) Å; c = 12,006(1) Å;
Grup puntualmmm (2/m 2/m 2/m) - dipiramidal
Grup espacialgrup espacial 61 Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2014-014
SímbolZnm Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La zincomenita és un mineral de la classe dels òxids. Rep el seu nom en al·lusió a la seva química (del terme grec μηναζ, que significa Lluna, que és indicativa per al seleni).

Característiques[modifica]

La zincomenita és un òxid de fórmula química ZnSeO₃, sent el segon selenat de zinc simple després de la sofiïta, amb la qual es troba estretament associada amb una relació pseudomòrfica. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2014. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. Es troba en forma de cristalls, que poden ser tabulars, equants o prismàtics, de fins a 0,2 mm; pot ocórrer en clústers, de fins a 0,3 mm, i com a incrustacions interrompudes sobrecobrint escòria de basalt. L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions dels Museu Mineralògic Fersman de l'Acadèmia Russa de les Ciències, a Moscú, amb el número de registre 4538/1.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al camp de fumaroles del nord del primer con d'escòria de l'avanç nord de la Gran erupció fissural, al volcà Tolbàtxik, dins el krai de Kamtxatka, a Rússia, on sol trobar-se associada a altres minerals com: sofiïta, sel·laïta, halita, fluorita, flinteïta, cotunnita, chubarovita i anhidrita. Es tracta de l'únic indret on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Zincomenite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 25 novembre 2017].