Zuo Ci

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeZuo Ci
さ じ Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipusésser humà possiblement fictici Modifica el valor a Wikidata
Context
Rolsupercentenari i persona centenària Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
NacionalitatXina Modifica el valor a Wikidata
NaixementLu’an Modifica el valor a Wikidata, 156 i 20 aC Modifica el valor a Wikidata
Mort289 i 280 Modifica el valor a Wikidata

Zuo Ci (en xinès: 左慈; en pinyin: Zuǒ Cí) és un personatge llegendari període de la Xina dels Tres Regnes. Encara que se'l coneix com un oriünd de Lujiang, els anys del seu naixement i mort són desconeguts. Es creu que havia existit abans de la caiguda de la dinastia Han, i s'afirma que va arribar als tres-cents anys. Va aprendre la màgia i el camí a la longevitat del savi taoista Heng Feng (封衡), i, finalment, va traspassar l'art a Ge Xuan.

En els textos històrics[modifica]

Zuo Ci estudià al cim de la Muntanya Tianzhu, practicà alquímia medicinal i s'alimentà de sa essència vital controlant la respiració i tenint relacions sexuals amb dones sense ejaculació. Se deia que podia viure durant llargs períodes sense menjar. També va aprendre dels clàssics confucians i d'astrologia.

En algun moment abans del 200, el cabdill local Sun Ce, que era un estricte confucià, va voler de matar a Zuo Ci i el va perseguir a cavall. Zuo Ci, sense muntar, encara va aconseguir escapar, aparentment caminant lentament.

Més tard, Zuo Ci va anar a Cao Cao, qui li va concedir una pensió per fer la seua màgia. Cao Cao havia demostrat un interès en l'enfoque taoista sobre la longevitat per fer això, però el seu fill Cao Zhi va escriure que les pensions només es destinaven a mantenir els mags i ses estranyes ensenyances sota control.

Referències Modernes[modifica]

Zuo Ci fou afegit a la sèrie des videojocs de Koei dita Dynasty Warriors, malgrat mai haver pres part al combat directe que se cita tant en la història i la literatura. Similar al seu nou homòleg, Zuo Ci apareix com un ancià que de cara als altres no plantejarà suposadament cap tipus d'amenaça o perill. Va ser retirat del planter de personatges amb l'aparició de Dynasty Warriors 6, però ha aparegut de nou en Warriors Orochi i la seua seqüela.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  • Harvrefcol de Crespigny - A biographical dictionary of Later Han to the Three Kingdoms (23-220 AD) - Brill - Leiden, The Netherlands 2007. ISBN 978-90-04-15605-0
  • Ge Hong. Baopuzi.
  • Luo Guanzhong. Romance of the Three Kingdoms (三國演義).
  • Fan Ye. Book of Later Han, vol. 82, Part 2.